Renoverings- och bilkonto

Jag och min sambo äger tillsammans ett hus på landet. Det totalrenoverades för ungefär 10 år sedan. Vi har även två bilar.

 

Vi har kommit fram till att en lämplig summa att spara för att under åren kunna renovera/underhålla huset, byta ut vitvaror och att ersätta bilarna är 6000 i månaden. Huvudsyftet är alltså att vi undviker att låna för utgifter som är väntade, men inte 100% planerade i förväg. Vitvaror och bilar kan ju gå sönder när som helst.

 

Min fråga är vilken tillgångsfördelning som kan vara lämplig för detta sparande? I nuläget har vi 20% aktier / 80% räntor, men frågan är om detta inte är lite väl konservativt med tanke på det mestadels långa tidsperspektivet? Hur väljer ni att göra med era liknande konton?

Hej Ola!

Ett sådant sparande tycker iaf jag passar perfekt i mellanriskhinken och då i en portfölj enligt ”Nybörjarportföljen”.

Eftersom du inte har en tidshorisont på sparandet och kan egentligen vänta med att använda stora delar av denna summan så tycker jag att det passar bra.

Däremot så tycker jag att utgifter som vitvaror kanske ska tas från en buffert som ligger väldigt säkert och lättillgängligt? Detta är utgifter som måste tas direkt. Kanske se till så att ni ha en bra buffert och spara sedan resterande i en mellanriskhink?

Tack för ett bra svar! Jag tänkte själv något liknande. Vi har bara sparat för dessa utgufter i ungefär ett år, så min tanke är att jag låter befintliga pengar ligga kvar som korttidsbuffert 20/80 och allokerar framtida insättningar som 60/40.

Mvh
Ola