RikaTillsammans Aktier 2021 | Låt oss samskapa och designa en 100 % aktier-portfölj för 2021

100% aktiefonder.

För tanken är inte att man ska ombalansera barnportföljen. Jag vet att det går emot filosofin att man ska behålla risken konstant. För min del så vill jag helt enkelt glömma portföljen i 18 år och sen loggar man in =P.

Uppdelning:

50% LF Global
30% Spiltan Aktiefond Investment
20% AMF Småbolag.

Jag kan tycka att volativiteten mellan SEK-USD gör att att man han hamna rätt snett om endast kör Global Index (fonder som handlas i USD).

Jag är lite fundersam till räntedelen i denna portfölj. Om man ser portföljen som en isolerad företeelse köper jag argumentet att ta hänsyn till sprararens risktoletans och att få ner volatiliteten på bekostnad av lite avkastning. Dvs. om denna portfölj utgör hela ens sparande. Men om man följer hinkprincipen och har en välfylld buffert och mellanriskportfölj är väl tanken att man kan sova gott även om den långsiktiga portföljen periodvis går ner. Så om man strukturerar sparandet enligt hinkprincipen blir det väl lite kaka på kaka med en 90/10-portfölj, eller?

2 gillningar

Sparhorisont - jag tycker det är bra att vara precis när det gäller sparhorizonten för att inte förvirra. Tex. att hålla sig till tumregeln 10% aktier per år av sparande framför sig. Jag tycker att guld ska räknas in i aktiedelen m.h.t. sparhorisont eftersom det är en tillgång som kan vara rätt volatil. Sen kan det också vara skillnad i sparhorisont för samma aktieandel om man är ung eller gammal. Ju äldre man är desto varsammare behöver man vara med kapitalet och desto tuffare måste man vara när man tänker sparhorisont. Globala barn med 90% aktier & guld är för mig på 9+ års horisont. Om man är 25 kan man nog vara mer aggressiv och sätta 5 år. Varför folk i finansbranschen inte skiljer på investeringar över 5 år skulle jag inte ta som ett riktmärke. Det är ju inte en bransch som man kan ha så där högt förtroende för. Kanske ni behöver en separat del av portföljförslagen som hanterar/ger förslag till hur man kan tänka m.h.t. aktie-exponering mot spar-horisont så ni slipper upprepa det för varje portfölj.

Underskatta inte 10-åringar :wink: De fattar det mesta så länge man skippar finans-fikonspråket.

Skin in the game! :blush::+1:

Jag håller med andras kommentarer att du skulle kunna ge tydligare namn, även om era portföljnamn kanske är så inarbetade att de har ett varumärkes-värde.

Jag håller också med om att det kan behövas en förenklad version (som du gjorde förr) för mindre månadssparande där det inte går att dela upp på små %snuttar. Alternativt att ni rekommendera Lysa för sparanden mindre än XXX kr per insättning. Jag är inte någon vän av fondrobotar, men inser att det är ett fint alternativ för de som måste spara småbelopp.

Om ni döper om era portföljer så tror jag begrepp som – försiktig, balanserad, aggressiv funkar bra. Kanske ni även kan göra tillägg m.h.t. antal fonder som – enkel (<5 fonder), optimerad (ca 10 fonder), avancerad (20+ fonder, om du går tillbaka till att göra avancerade förslag för de som tycker det är kul). Tex döpa dem ”försiktig – enkel”, ”aggressiv – optimerad” osv.

Jag tycker Globala barnportföljen redan har en jättebra fondfördelning för de allra flesta!

Efter Corona frysningen av Spiltan Räntefond Sverige så tror jag det är en bra idé att dela upp globalfonds innehav på två fonder. Man vet aldrig vad som händer på 5-10 år sikt, om den ska klara sig själv så länge. Det är ett enkelt sett att minska motpartsrisken.

Åtminstone att ha de två globalfonderna i en ’optimerad’ variant medan ’enkel’ varient kanske bara får ha en globalfond. Kanske man kan sätta SPP aktiefond global till 65% eftersom den inkluderar tillväxtmarknader (vilket ju inte LF global indexnära gör) och på så sätt rationalisera bort 10%aren som är i LF tillväxtmarknader och även rationalisera bort 5%aren i Handelsbanken Globala Småbolag.

Guld – jag tycker 10% räcker. Guld går ju också i cykler och inte säkert jag vill ha 15% i guld om världen om 5 år tagit tag i sitt pengatryckande och kommit till sans. De 5% hade jag flyttat till Sverige för att få lite mer ’home bias’ och då gärna i småbolag tex PLUS småbolag.

När det gäller sparandet i guld så går det ju inte att månadsspara i Xetra Gold eller de andra ETCerna. Ni kanske skulle ge en rekommendation hur man kan hantera det. Hålla pengar utanför och sedan köpa för en minst X000 kr för att inte courtage ska äta upp för mycket (åtminstone på Avanza). Eller köpa guldfonder tex. Franklin Gold som ett månadssparande och när man fått upp ett belopp på X000 kr att man då säljer guld-fonden och köper Xetra Gold. Visst guldfonder är dyra men det är bara temporärt och man köper åtminstone in sig varje månad i guldproducenterna för att sedan växla till fysiskt guld. Någon form av process hur man kan hantera det tror jag skulle hjälpa många faktiskt. Själv kör med köp av Franklin Gold + AuAg Silver bullet och sedan växlar över till Xetra Gold när beloppet är stort nog för att motverka courtaget.

För egen del skulle jag göra vissa anpassningar

 • Jag har svårt för lång-räntor (se andra inlägg) och även om det bara rör sig om 10% så hade jag för ett pensionskonto (ingen cash möjlighet) valt SEB Likviditet som den billigaste, kortaste och med mest säkra papper. Lite som Småspararguiden förordar. Syftet med SEB Likviditet är att kunna lyfta in mer kapital efter en krasch, inget annat. För privat sparande i ISK så hade jag satt de 10%en sidan om på ett räntekonto tex. Avanza+ konto. Hade jag tyckt att allt detta blev för jobbigt för mindre sparbelopp så hade jag gjort om den till 100% aktier.
 • Jag hade gärna kompletterat med att ta 5% från någon av de globala indexfonderna till Coeli Global Selektiv trots avgiften eftersom jag onekligen är imponerad av deras jordnära angreppssätt och ’skin in the game’. Läste Andreas Brocks bok ’Vägen till vinnande aktier’. Väldigt intressant.
 • För konton med lite högre belopp – eftersom jag har en förkärlek för vissa branscher i makrotrender såsom hälsovård (vi blir allt äldre på jorden) och grön energi (decarbonization) så hade jag nog även tagit vardera 5% från globalfonderna till Handelsbanken Hälsovård och Handelsbanken Hållbar Energi trots de högre avgifterna.
 • Jag har även en stark förkärlek till teknologi men eftersom globalfonder nu innehåller ca 20% teknologiaktier så räcker det mer än väl.

Det bli så här

 • Globala barn / Aggressiv – Optimerad
  • 25 % SPP Aktiefond Global A
  • 25 % Länsförsäkringar Global Indexnära
  • 10 % Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A
  • 5 % Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK
  • 5 % SEB Sverige Index
  • 5% PLUS Småbolag
  • 5 % SEF Kavaljer Investmentbolag
  • 10 % SEB Likviditet för pensionskonto / Räntekonto för privat ISK
  • 10 % Franklin Gold => Byt till Xetra Gold när vettigt belopp.
 • Globala barn / Aggressiv – Enkel (för små belopp)
  • 65 % SPP Aktiefond Global A
  • 15 % SEB Sverige Index
  • 10 % SEB Likviditet (räntekonto för privat ISK om man orkar)
  • 10 % Franklin Gold => Byt till Xetra Gold när vettigt belopp.
 • Globala barn / Aggressiv – Avancerad (för mig personligen)
  • 20 % SPP Aktiefond Global A
  • 15 % Länsförsäkringar Global Indexnära
  • 5% Coeli Global Selektiv
  • 10 % Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A
  • 5 % Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK
  • 5% Handelsbanken Hälsovård
  • 5% Handelsbanken Hållbar Energi
  • 5 % SEB Sverige Index
  • 5% PLUS Småbolag
  • 5 % SEF Kavaljer Investmentbolag
  • 10 % SEB Likviditet för pensionskonto / Räntekonto för privat ISK
  • 5 % Franklin Gold => Byt till Xetra Gold när vettigt belopp
  • 5 % AuAg Silver Bullet => Byt till Xetra Gold när vettigt belopp

Om det ger några nya infallsvinklar?

4 gillningar

Jag har 3st portföljer (40%/40%/20%) med olika risk, 2020 var ett bra år för mig :).
Kanske kan det väcka ideer. Månadsparar i portfölj 1 & 2. 3an sätter jag in manuellt.

Portfölj 1, 40% av kapitalet, Passiv 12-24 månader. Låg risk. “Index”

Avanza Global 30 %
Avanza USA 15 %
SEF-Kavaljer Investmentbolagsfond 10 %

Spiltan Aktiefond Investmentbolag 15 %
PLUS Småbolag Sverige 5 %
AMF Aktiefond Småbolag 5 %

Swedbank R Access Asien 6 %
Avanza Emerging Markets 6 %

BGF World Gold A2 8 %


Portfölj 2, 40% av kapitalet, Passiv 8-12 Månader. mellan risk.“Egen tro + global” “Fastigheter,Teknik,Global”

Länsförsäkringar Fastighetsfond A 19 %
Swedbank Robur Fastighet A SEK 11 %

Tin Ny Teknik A 13 %
Avanza World Tech by TIN 9 %
JPM US Technology A (acc) USD 9 %

Swedbank Robur Kinafond A 13 %
Coeli Global Selektiv R SEK 12 %
Swedbank Robur Rysslandsfond 6 %

AuAg Silver Bullet A 8 %


Portfölj 3, 20% av kapitalet, Aktiv/Passiv 4-8 månader. Hög risk. “Momentum + egen tro” “Just nu”

BGF Next Generation T A2 USD 30 %
MS INVF US Growth A 20 %

Handelsbanken Hållbar Energi A1 25 %
Thematica - Future Mobility 25 %

Byter till fonderna nedan om inga bra alternativ är på tapeten.

XACT Högutdelande 0% - 33%
AuAg AuAg Precious Green A 0% - 33%
Proethos Fond 0% - 33%


2 gillningar

Det enda jag egentligen har invända är inkluderandet av investmentbolagsfonder i modellportföljerna. Mest för att de går emot bloggens filosofi, det är absolut bra fonder som kan ha en plats i folks portföljer men de följer inte breda index och är i någon mån aktivt förvaltade även om de har lägre avgifter. Dessutom kluddar det till portföljen i onödan att peta in extra fonder.

1 gillning

Ok, nu har jag gått och klurat på det här i ett par dagar och börjar mer och mer landa i det här. Om vi utgår från att vi ska ha en 100 % aktier-portfölj, då tänker jag så här:

Enkel / Basvariant

Andel Typ Fond
80 % Globala aktier Länsförsäkringar Global Indexnära
10 % Tillväxtmarknader Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
10 % Svenska aktier SEB Hållbar Sverige Indexnära

Motiveringen lyder:

 • Vi behöver inte efterlikna en fondrobot och göra den så bred som möjligt, för då kan man lika gärna välja en fondrobot.
 • Den är enkel att förstå för en nybörjare och man behöver inte motivera svåra saker som t.ex. guld för varken sig själv eller andra.
 • Den är väldigt lik en global indexfond med hänsyn tagen till tillväxtmarknader.
 • Man kan variera den svenska exponeringen hur man vill (lex Home Bias)
 • Den är billig.
 • Enkel att månadsspara i
 • Går att förklara för en 10-åring.

Lite optimerad portfölj

Andel Typ Fond
65 % Globala aktier Länsförsäkringar Global Indexnära
5 % Tillväxtmarknader Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
10 % Globala småbolag Handelsbanken Globala småbolag
10 % Svenska aktier SEB Hållbar Sverige Indexnära
10 % Guld Xetra Gold

Motivering:

 • Genom att lägga till guld minskar vi volatiliteten i portföljen och behåller ungefär avkastningen
 • Småbolag är vi alla lite förtjusta i och som @Daniel_Nilsson skriver så finns det en god historik på dessa

Det kliar i fingrarna

Jag tänker att det är många andra fonder som jag gärna skulle vilja lägga till, men jag tänker att det här är någon slags bas portfölj. Men de fonder som det kliar i fingrarna på är bl.a.

 • AuAg Silver - komplement till guldet
 • PLUS Småbolag / AMF Småbolag - komplement till HB-fonden
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag - enligt motivering här

Jag tänker att jag återkommer om räntedelen i separat inlägg.

Ok - hit me! :nerd_face:

10 gillningar

Gillar det här med basvariant. Fina fonder, “tillräckligt” brett. Lätt att komma igång och ställa in en summa. Men varför 8% och inte inte 10% tillväxt, bara för enkelheten tänker jag.

Den blir mindre enkel när du kör 8% istället för 10% upplever jag. Först för att vi har tio fingrar därav är nog 10% en bättre siffra. Och det känns enklare att sätta in 10% vardera och sedan resten i LF global. Typ 10% kan man räkna i huvudet och sedan ta två gånger. Sen sätter man resten i LF Global.

Ändrat nu. Var för att tillväxtmarknaderna är ca 10 % av världsmarknaden.

Rätt! :+1:

1 gillning

Skulle du inte ha något emot om man skulle köra.

LF Global indexnära 70%

Avanza Emerging markets 15%

Plus Allabolag Sverige index 15%

Eller som Lysa hållbar fast billigare själv och andra pensions lösningar.

80% LF Global indexnära

20% Plus Allabolag Sverige index

Det finns anlädning köra så själv då total avg är 0.22%.

I alla fall AuAg silver bullet är nog mer ett fall för lekhinken. Eric Strand har väl själv sagt i något avsnitt att man ska ha guld för trygghet, silverfonden om man tror på och vill investera i caset? Dels är silver inte guld och dels får du med bolagsrisk om du investerar i gruvbolagen.

1 gillning

Där satt den! Bra jobbat! :wink:

6 gillningar

As of Jan. 31, 2019, the MSCI Emerging Markets Index comprised 24 countries, representing almost 12% of the MSCI ACWI Index.

För ca två år sen. Den här snubben skrev för ca ett år sedan att det har varit mellan 10-15% . https://mattshibata.com/msci-world-vs-msci-acwi/

Hur mycket % tros tillväxtmarknader bli i framtiden? Tänker att utvecklade länder har ett försprång men tillväxttakten är större i utvecklande länder?

T. ex. Kina.

 1. It is possible that by 2050 the highly able STEM workforce in PRC will be ~10x larger than in the US and comparable to or larger than the rest of the world combined. Here “highly able” means roughly top few percentile math ability in developed countries (e.g., EU), as measured by PISA at age 15.

 1. The trajectory of international patent filings shown below is likely to continue. Note the catch-up pattern of S. Korea vs Germany over 25 years.

1 gillning

Mycket bra och enkelt att förstå Jan! :slight_smile: :ok_hand:

Gällande kommentarer om tillväxtmarknaders storlek i portföljerna så tycker jag att vi ska följa MSCI ACWI. Således bör det vara nära den, vilket vi är nu.

2022 så kanske fördelningen är annorlunda, högre eller lägre. Det justerar man då.

Vi har ingen aning just nu vilka regioner som kommer utvecklas bra under 2021. Det vore därför spekulation att övervikta vissa regioner i portföljen.

2 gillningar

Hej Timpa! När räknar du med att du behöver pengarna från dessa portföljer? Jag hoppas att du inte menar inom de 4-24 månaderna du nämner för dem :wink: Kan såklart gå urstarkt både upp men också ner.

Varför SEB Hållbar Sverige Indexnära före PLUS AllaBolag? Jag har inte grottat ner mig i detalj i skillnaderna men PLUS verkar iallafall vara marginellt billigare på Avanza. Å andra sidan har SEB-fonden något bättre hållbarhetsindex om det är en parameter som ska tas hänsyn till?

3 gillningar

Hej Jan!

Bas - ännu enklare. Du skulle kunna sätta 90% SPP Global eftersom som den innehåller tillväxtmarknader istället för 80% LF Global indexnära (utan tillväxtmarknader) och de 10% i LF tillväxtmarknader. Balansen 10% (eller något högre) för SEB Sverige indexnära. Två fonder räcker. Sen skulle man för riktigt små belopp helt enkelt kunna säga 100% SPP Global. Gillar man inte det och har små belopp så får det bli Lysa.

Avancerade - den är inte avancerad, tycker jag, den är mer optimerad. Spara ordet “avancerad” för en riktigt avancerad portfölj :slight_smile:. Tycker den är lite låg i tillväxtmarknader. 60% LF Global + 10% LF tillväxt tycker jag är bättre … eller 70% SPP Global (som ju innehåller tillväxtmarknader). I övrigt bra.

Gör sedan en “avancerad” med de fonderna du nämner som kliar i fingrarna :slight_smile:

2 gillningar

SPP Aktiefond Global A har dock en saftigare avgift. Köper man en Sverigefond på 10% kan man lika gärna köpa en tillväxtmarknadsfond samtidigt.

2 gillningar

Klockrent! Det här blir perfekt för de flesta, för resterande funkar lysa eller egenkomponerad portfölj.

1 gillning

Snyggt @janbolmeson! Jättebra med två varianter; bas och optimerad. Gärna en tredje också så det blir tripp, trapp, trull :slightly_smiling_face: Så får de indexnära AMF Småbolag och Spiltan Aktiefond Investmentbolag som du föreslog också sin plats.