Ryssland/gas/rubel

Kan någon förklara varför Ryssland tvunget vill ha betalt för sin gas i rubel?
Jag kan inte se skillnaden för Ryssland om köparna betalar växlar euro/dollar till rubel och betalar med det än om Ryssland skulle växla till rubel själva.
Kanske är inte orsaken ekonomisk på något vis utan att försöka splittra EU.
Någon som vet eller förstår varför?

Bland annat för kunna hindra att rubelns värde sjunker. Samma anledning som han förhindrar folk från att sälja rubel samt aktier på marknaden.

1 gillning

Beskrivs rätt bra i denna artikeln:

Det kan göra det möjligt att handla med Ryssland även om de skulle ha ställt in betalningarna på sina euro- och dollarskulder”, skriver han i en kommentar till TT.

Rubelaffärer skulle nämligen kunna gå att genomföra utan att pengarna fastnar i utmätningskrav från Rysslands utländska långivare, medan affärer i euro eller dollar skulle bli betydligt svårare att få igenom, enligt Deuber.

Dessutom skulle Putins rubelkrav innebära att eventuella sanktioner som slår mot möjligheten att växla rubel mot dollar eller euro drabbar köparna i västvärlden i stället för ryska gasexportörer.

Genom att kräva betalning i rubel tvingas köparna i väst att köpa rubel. Enligt skolboken borde det stärka rubelkursen.

Men syftet är enligt Deuber troligen inte att kortsiktigt stabilisera rubeln, som tappat en femtedel av sitt värde sedan ryska styrkor gick in i Ukraina den 24 februari.

Han tror snarare det handlar om att bromsa eller dämpa effekterna av mer sanktioner mot ryska banker och centralbanken i Moskva. På köpet skapar det på lite sikt även en bestående internationell efterfrågan på rubel.

1 gillning

Att betalning i rubel skulle stärka rubeln tror jag inte på. Det har ingen betydelse om köparna av gasen växlar till rubel eller om centralbanken gör det, det är samma mängd rubel. Däremot verkar detta vara den stora orsaken.

Rubelaffärer skulle nämligen kunna gå att genomföra utan att pengarna fastnar i utmätningskrav från Rysslands utländska långivare, medan affärer i euro eller dollar skulle bli betydligt svårare att få igenom