Samboekonomi: Låna till hus eller investera på börsen för ekonomiskfrihet?

Hej Jan och Caroline,

Uppskattar verkligen bloggen och har varit en trogen läsare över många år. Har uppskattat hur bloggen har rört sig mellan konkreta och mjuka frågor kring ett rikare liv.Kommer med en läsarfråga som anknyter till temat ”rika tillsammans” om än i en lite annan touch och hoppas på att få input från er och läsarna.

Redan i övergången från student till mitt första jobb hade jag en önskan om att bli ekonomiskt fri* (inte nödvändigt ekonomiskt oberoende) och levde de första åren på motsvarande studentbudget men med en betydligt högre inkomst. Detta har följt med mig över åren och har med tiden inneburit att jag snart närmar mig mitt mål. Längs vägen träffade jag först min partner som sedemera blivit min sambo och nu går vi i husköpartankar. Vi lever båda enkelt och uppskattar det men har alltid haft en viss inkomstskillnad oss emellan.

Vi har ett bra fungerande samboekonomisystem där vi istället för att oavkortat dela på alla inkomster har överenskommelsen att min högre lön kommer gå till ett bidrag till ett gemensamt hus. Vi har en bra och öppen dialog kring våra pengar och inspireras gärna av andra.Under de senare åren har min partner valt att jobba halvtid för att kunna satsa på sin sidosysselsättning för mer kvalité i livet, något som jag verkligen uppmuntrat men som inneburit en större inkomstskillnad än tidigare.

Detta har inneburit att min tidigare ambition om att bli ekonomiskt fri sakta har glidit över till möjligheten att köpa oss ett hus med minimala lån och här kommer mitt dilemma.I första rummet står vår relation och ett tryggt leverne för oss båda tillsammans. Med mitt kapital kan vi köpa vårat drömhus kontant till 75% vilket då kommer ta mig helt från börsen och övriga investeringar (och gemensamt låna resten). Ett alternativ är att jag lägger in en mindre del i boende och behåller en del på börsen vilket då innebär att vi behöver låna en större del.

Kortfattat blir frågan huruvida det är lönt att låna (pengar till huset) för att investera på börsen i detta fallet? ”tryggheten” består i att vi fortsatt får ett visst eget kapital att förvalta (där min sambo redan tagit ut delar av sitt genom sin halvtid) där jag kan streta vidare mot mitt mål om ekonomisk frihet.

Stort tack på förhand!//Klas

*Ekonomiskt fri för mig innebär en passiv inkomst som motsvarar ca ½ månadsbudget.

Tack Klas och grattis till en god ekonomisk situation. ?

Min spontana tanke är - hur skulle du kunna få både och? Tänk om det inte är antingen eller?

Min andra tanke är att det är ju ingen naturlag att man måste köpa sitt hus till 75 % kontant. Vi själva amorterar inte mer än nödvändigt (följer amorteringskravet) även om vi skulle kunna engångsamortera. Jag ser t.ex. för oss själva ingen anledning att amortera bortom 50 % belåning. Jag har resonerat mer om det här:

Det sista som jag tänker är att definiera vad den där ekonomiska friheten faktiskt innebär. För det är ju ingen mening att ha pengar om de faktiskt inte används. Vi är ju i en liknande situation där Caroline skriver bok vilket ju inte är världens bäst betalda jobb, men det maximerar hennes livskvalitet.

Ja, det var mina 2 cent. Lycka till med ert beslut.

Jan