SBABs låga listränta

Detta beror ju lite på hur mycket man lånar. Mitt “lilla” lån jämfört med någon som har lånat 10 miljoner så tjänar ju banken betydligt mer på den som har lånat 10 miljoner.

Jo detta är ju helt självklart att det är så!

Det är mest på andra hållet, och där i mitten av spannet som är lite lustigt. Varför är det dyrare just vid 60%-62.5%? :smiley:

1 gillning

De flesta banker vinner på att låntagare inte bryr sig eller inte vet att de får lägre ränta bara de ber om det.

SBAB ger dig ingen rabatt.

Hela “ränterabatt”-debatten är i mångt och mycket skitsnack.

2 gillningar

Nja. Det är snarare så att SBAB har en billigare upplåning på den internationella kapitalmarknaden eftersom det är en statlig bank.

Generellt sett har banker som har utrymme för individuell förhandling en hög listränta och cirka 1-1,5 % förhandlingsutrymme.

Om du vill ha riktiga siffror kan du titta på de “snitränta” som angetts den senaste månaden - bankerna måste publicera detta. Tille exempel:

2 gillningar

SBAB har en lite knepig grej och det är värderingen. Det är den som styr hur mycket du ska betala i ränta. Men det ligger på dig som kund att begära en ny värdering för att få den där lägre räntan. Så passiva kunder betalar mer än de skulle behöva.

Ja. Alltså detta sätter ändå fingret på något viktigt.

Häromdagen gick Nordea ut och pratade om att bolåneräntan kommer bara på 5% i slutet av 2022. Då antar jag att de helt enkelt avser listräntan som ju ingen betalar utan man får kanske runt 1%-enhet rabatt.

Hela systemet är näst intill korrupt och saknar helt transparens som vi annars brukar förvänta oss eftersom bankerna inte ens själva räknar med att någon betalar listräntan.

3 gillningar

SBAB har betydligt lägre avkastningskrav och dessutom lägre kapitaltäckning än övriga storbanker.

Exempel:

Swedbank:

  • Swedbanks mål är att uppnå en räntabilitet på eget kapital på minst 15 procent.
  • Swedbanks mål är att ha solid kapitalisering och att upprätthålla en kärnprimärkapitalrelation på 1–3 procentenheter över Finansinspektionens krav

SBAB:

  • Avkastning på eget kapital ska uppgå till minst 10 procent.
  • SBAB:s kärnprimär­kapitalrelation ska under normala förhållanden uppgå till minst 0,6 procentenheter över det av Finansinspektionen kommu­nicerade kärnprimärkapitalkravet

Swedbank
SBAB

1 gillning

Var kan jag läsa om det här samarbetet mellan SBAB och ICA Banken? Kände inte till att så var fallet.

Då vet jag detta.:slightly_smiling_face: Dessutom lånar man upp billigare än Swedbank…

1 gillning

Är Sbab verkligen en statlig bank? Dvs en bank som drivs i statens namn?

Jag har för mig att det är ett privat bolag som råkar ha staten som största/enda aktieägare?

Skillnaden blir ganska viktig avseende risken i banken.

Aldrig heller hört icabanken o sbab har något samarbete.

Vet att det är en sida som heter borgo nu som förmedlar icabankens bolån plus några fler banker.

Dvs borgo är kreditgivare åt diverse banker.

Staten äger 100 procent av aktierna.

1 gillning

Bolaget heter ju till och med Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag.

2 gillningar
1 gillning

SBAB har medvetet valt att sänka listräntan vilket gör att de rabatter man erbjuds är lägre än hos storbankerna. Sympatiskt tycker jag - att det ska skilja 1,5% mellan en aktiv kund och en icke-aktiv tycker jag inte är seriöst.

Jämför du vad forummedlemmar erbjuds av andra banker så är det ungefär vad du erbjuds av SBAB (eller om det nu är ICA), så finns ingen större risk att någon systematisk ändring kommande år kommer göra att ditt erbjudande hos SBAB/ICA kommer att vara sämre än det som går att få hos storbank.

Dom hade det förr, även med Ikano bank.
Numera verkar der vara Ålandsbanken i Icas fall,

https://www.sbab.se/1/om_sbab/press/arkiv_publicering/pressmeddelande/2017-11-28_sbab_sager_upp_banksamarbeten_for_bolaneformedling.html

I ett uppbyggnadsskede kan en bank som inte har alla tjänster välja att köpa andra bankers tjänster för att vidarebefordra dem till sina egna kunder. Inget konstigt med detta.

Tidigare förmedlade exempelvis sparbankerna sina jordbrukslån till Landshypotek.

För mig var det SBAB ägda Booli som gjorde nya värderingar utan att jag behövde göra något i deras internetbank.

Osäker om det sker automatiskt eller var pga värdebevakningen som jag får varje månad från Booli.

Det finns hos flera banker pga ett korkat utformat system för rabatter. Det är rimligt att räntan blir lägre vid lägre belåningsgrad liksom att räntan är högre på lägre lånebelopp. Problemet är att detta är klumpigt styrt via tabeller där en liten marginaländring kan få stora effekter om man halkar över till nästa tabellnivå. Man borde ha en formel för beräkning av räntan istället så att övergångarna blir mjuka. Men sådant blir väl för avancerat för en typisk banktjänsteman skulle jag tro.

2 gillningar

Tack för alla svar! Bolånemarknaden kan kännas som en djungel. Men en sak känner jag mig övertygad om; Att jag har 1,05%-enheter ränterabatt på ett lån med 4,33 i listränta (i dagsläget) är definitivt inte den bästa deal jag kan få. Så det blir till att byta!

2 gillningar