Skatt på tjänsepension

Hej.

Betalar jag skatt på min tjänstepension när den ska betalas ut? Som om det vore en bruttolön?

Eller funkar det som på ett ISK att det är “skattat och klart” varje år .

Har en summa idag (jag är 42 år) på ca 220 000 kr som swedbank förvaltar (tjänstepension kommunalt anställd).

Är alltså nyfiken på om det är den summan minus 30 % eller ÄR det den summan som betalas ut?

(som såklart bör vara mkt högre när jag är i pensionsålder).

Har googlat runt i en timma och hittar ingen info någonstans

/Malin

 

Här står information om den tjänstepensionen du hade på Avanza:

https://www.avanza.se/konton-lan-prislista/konton/pensionskonton/pensionsforsakring/fordjupad-information-pensionsforsakring.html

Hej. Jag har ingen tjänstepension på Avanza - den har jag på Swedbank. Dock verkar vi (mina kollegor och jag) klurat ut att en betalar 30% i skatt.

30% skatt är det när du plockar ut den. Hoppas att du placerat din tjänstepension hos Swedbank i en bra fond, banktjänstemän har en tendens att erbjuda sina egna dyra lösningar vid val av fond:)
Annars kan du välja deras bra och billiga Swedbank Robur Access Global.

Tack för info, Det verkar vara fonder som ligger på 0,54. Men av dem var 1,70 - helt galet ju. Tur att jag börjar sätta mig in i detta nu. Kan undra om jag borde flytta pensionen till tex avanza - eller bara “byta” fonderna hos Swedbank.

/Malin

När du jobbar betalar du skatt på din lön, när du är pensionär betalar du skatt på din pension. Konstigare än så är det inte.

Skattesatsen kan variera. Tjänstepensions-utbetalaren gör ett avdrag för skatt på 30 procent. Sedan beror det på inkomst och kommunalskatt hur stor skatten blir.

För min egen del är skatten på min tjänstepension 35,05 procent. Som “tack för detta” får jag alltså dryga 5 procents restskatt varje år på tjänstepensionsbeloppet. Inga problem eftersom jag är medveten om detta.

Svaga själar som har svårt att hålla i pengarna, bör därför göra ett extra skatteavdrag varje månad.