Skuldfri pensionär - en bra idé?

Är det verkligen en god idé att ha amorterat av sitt bostadslån lagom till man blir pensionär? Banken lånar ju inte ut pengar baserat på säkerhet, utan baserat på vilken betalningsförmåga man har. Dvs, när jag blir pensionär går min betalningsförmåga ner och det blir svårare att få lån. Det är inte självklar att jag skulle kunna utöka mitt bostadslån när jag är pensionär, om jag tex skulle vilja låna till resor, eller bil, fast använda bostaden som objekt att låna på. Nu medan jag står på toppen av min karriär, har jag däremot möjlighet att få låna mycket pengar eftersom jag har en bra lön. Jag har börjat tänka att när jag går i pension vill jag ha en bra mix av sparkapital och bostadslån, för att själv kunna välja hur jag vill att min framtid ska vara. Har jag ett sparkapital kan jag ju välja att betala av mitt bostadslån om jag vill. Alternativt sälja min bostad till en billigare och därmed lösa en del av lånet.Jag har den förmånliga situationen att ha en bra lön, endast 600 000 i bostadslån och ca 1 miljon på banken. Räntan på lånet är 1,3 % och den lilla räntan jag betalar varje månad är kaffepengar. Jag är 49 år och jag bor i Stockholm. Min tanke är att när jag går i pension borde jag ha ungefär 2 miljoner i lån, bara för att det är min chans att låna. Efter pensionsåldern kan jag inte låna lika lätt längre.Min fråga blir därför: Borde jag utöka mitt bostadslån trots att jag egentligen inte behöver pengarna? Jag är av olika privata skäl inte helt säker på att jag vill köpa en ny större/dyrare bostad. Jag skulle tex kunna låna en extra miljon och sätta in det i ett par bra och breda globala indexfonder. Och sen hålla noga koll på att kapitalet inte urholkas och att jag har täckning för räntan jag betalar. Vid tecken på att investesteringen går ner, kan jag ju närsomhelst avbryta - sälja alla fonder och betala tillbaka hela lånet.Jag är inte spekulationsvillig. Jag vill bara trygga ålderdomen och känna att jag har stor valfrihet ekonomiskt.

Det du funderar över är just spekulation. Man tryggar inte ålderdomen med lån.

Hej Eva!

Att trygga din pension med lån tycker jag låter som en spekulation.

Du skulle kunna sluta amortera på ditt nuvarande lån och istället börja spara dessa pengar i en Global indexfond.
Du har fortfarande minst 15 år till normal pensionsålder, med en miljon i startkapital på ditt sparande och med ett fortsatt månadssparande, så kommer du hinna spara ihop en bra mängd pengar!

Använd Jans Kalkylator som han har gjort, den är riktigt bra för att kolla vilka möjligheter man har framöver!

Men att ta lån för att “trygga” framtiden tycker jag låter som en otrygg framtid.
Vad är det du vill låna till egentligen? Bara för att ha kapitalet?

Jag skulle anse att du hinner spara ihop en bra summa att leva på, utan att ta lån, om du sparar vidare till pensionen.

Hej Eva!

Sparar du t ex 3500:-/mån i 15 år inkl den miljon du har på ett ISK och avkastningen är 8% så har du vid pensionen strax ovanför 4 miljoner, skattat och klart!

Sluta amortera och lägg allt i en bred och billig globalfond typ Avanza global…luta dig tillbaka och gör det du gjorde innan pensionsstressen satte klorna i dig:)

//Tomas

Rent ekonomiskt tänker du ju rätt. Men det gäller ju att se till att ditt risktagande hålls på en rimlig nivå.

Men fundera också på vad du ska ha pengarna till. Kanske “räcker” det med de pengar du kommer ha även om du inte lånar mer? Eller rent av betalar tillbaka lånet och sparar i fonder fram till pensionen. Gissar du har hyfsad lön också eftersom du lyckats spara en del. Då kommer du ju få ok pension också.