Spara 200 000

Hej,

 

Jag har cirka 250 000 i dag på ett sparkonto. Jag och min frus inkomst tillsammans är cirka 53,000 netto per månad, varav 35.000 av dessa sparar vi varje månad.

Vi har idag en hyreslägenhet, men om cirka 2-3 år tänkte vi köpa en lägenhet runt/i Stockholm.

Var är lämpligt att börja spara dessa pengar? Har liten kunskap om fonder, men Avanza Zero verkar lämpligt då jag kommer behöva ha pengarna inom relativ kort framtid? Om så, ska jag sätta in alla pengar på en gång då på den fonden eller är det bättre att sätta in lite i taget?

Stort tack för svar!

 

Hej Christer!

 

Aktier som tillslag är generellt väldigt volatilt. Det betyder att även om de över tid går upp i värde så kan de under en kortare period gå ner i värde. Då du behöver dina pengar inom en snar framtid (2-3 år) så skulle jag inte rekommendera att investera alla pengar i aktiefonder.

En tumregel är att investera lika stor procent i tiotal i aktiefonder som du har tänkt att ha pengarna investerade. En sparhorisont på 2-3 år skulle med andra ord innebära 20-30 % aktiefonder och resten räntor/sparkonto. Personligen skulle jag kanske lägga 10 - 20 % i en globalfond som är bredare än Avanza Zero och resten i räntefonder alternativt sparkonto med insättningsgaranti på t.ex. SBAB.

 

/Jonatan