Spara en förmögenhet till barn, barnbarn, barnbarns barn osv osv

Tja!Jag fick en lite halvrolig idé igår. Den går ut på att ge mina arvingar ekonomisk trygghet i en evighet framöver, utan att barskrapa mig något nämnvärt. Men det kommer att ta ungefär 150 år, så det kommer krävas att mina barn hjälper till och tar över när jag är nedgrävd.Jag tänker såhär, att om man sparar 200kr/mån med en ungefärlig avkastning om 8%/år i 150 år så ska där finnas ungefär 3,3 miljarder.Men för att detta så lyckas så krävs ju att mina barn håller liv i ”traditionen”, och inte är där och nallar av pengarna.Min fråga är om det finns nåt sätt att göra pengarna onåbara förns dom har nått en viss nivå? Eller får måste man helt sonika lita på att det efterlevs? Finns det nåt sorts konto som man kan sätta såna vilkor på? Typ som att, när kontot har 3 miljarder kronor, så ska man kunna ta ut 1 miljon per år eller liknande?Tacksam för svar och ge gärna era tankar och funderingar kring detta

Starta en stiftelse och se till att dens stadgar är i linje med din vilja och gör det svårt för dem att ändras. Men att tvinga in dina barn och barnbarn i detta tror jag blir omöjligt. Det kommer ju vara en sådär 5 generationer som bara ska mata in pengar i stiftelsen å inte få ut något. What’s in it for them? Människor är generellt kortsiktiga och egoistiska :wink:

Hej Ludde!

Tänk också på att vi har ingen aning om vad 3.3 miljarder är värda i köpkraft om 150 år.

Är också inne lite på det Erik skriver om att isåfall bör man starta en stiftelse, men det svåra är att få med generationer efter med samma tankebana.

Enligt lag måste en stiftelse ha en auktoriserad eller godkänd revisor. Dina 200 kr per månad lär därmed inte räcka långt.

Börja med att spara ihop till några miljoner, innan du går vidare.

Bra med input från något som kan detta!

En liknande tanke har jag också haft. Typ Svenssons pensionsstiftelse där arvet efter mig och min fru ska sättas in. Stadgarna ska ge våra avkommor en viss % av kapitalet årligen fördelat på alla avkommor över 50 år. Detta under förtsätting att dessa har satt in en viss % av bruttoinkomsten varje år fram tills de fyller 50år. Om man inte gör det så förloras rätten till utdelning.

Inte min cup of Tea. Att försöka styra sina efterkommande när man ligger i graven känns inre som någon bra idé. Varje generation måste ta sina egna ekonomiska beslut.

Dina barn kanske behöver pengar för att köpa hus, starta företag eller vad som helst. Att då försöka tvinga dem att spara en viss procent av sin bruttoinkomst känns inte helt genomtänkt. Vem skall dessutom vara polis och granska detta?