Spara huspengar

Hej!

 

Vi har blivit sambos på “äldredar”, dvs 60 år :), och köpt hus hit våra barn och barnbarn kan komma och hälsa på. Vi fick ett råd att inte sätta in hela kontantinsatsen som var 600 000 + 600 000 kr, utan valde 450 000 + 450 000 istället, och att ha det kvarvarande till längre fram, ev när vårt huslån löper ut (om 5 år) för att kunna betala ev högre ränta, eller betala av på huset då.

Nu har vi alltså 150 000 + 150 000, som vi ska lägga på vars ett Lysa-konto tänkte vi, och de pengarna ska vi inte röra förrän om tidigast 5 år. Vilken fördelning råder ni oss att göra på pengarna under tiden?

Jan och Caroline, vi kan inte nog uttrycka vilket fantastiskt arbete ni gör för oss (och alla andra) i knegandet med att få ekonomin att fungera och växa. TACK!!!

Önskar Jan och Caroline, och alla andra, en riktigt GOD JUL! och ett GOTT NYTT ÅR!

 

 

 

 

Tack för era fina ord.

Jag tycker det är ett klokt råd som ni har fått och stödjer det till 100 %. Angående placeringen så skulle jag på ett 5 års perspektiv maximalt placera 50 procent i aktier. Det enligt tumregeln “maximalt 10 procent i aktier per år som ni kan låta pengarna vara i fred”.

Tänk på att ni då nästa år ska sänka det till 40 % aktier eftersom det då bara är 4 år kvar. Regeln gäller från varje givet tillfälle.

Sedan har alla tumregler såklart undantag beroende på er ekonomiska situation och pension i övrigt. Det kan kompensera risken både uppåt och nedåt.

Grattis till er och tack än en gång!
Jan