Spara i flera teknikfonder för att sprida riskerna

Nischade teknikfonder är ju en större risk. Då de ändå har lite olika inriktning, innehåll och fördelning, kan det vara en idé att investera i flera, även om de överlappar varandra ibland. Tänker att det kan sprida riskerna lite inom tekniksektorn. Ny teknik kan ju vara så mycket. Har endast en mindre del i Ny Teknik (Sverige) och Avanzas internationella nya (utlandet).

Vad tänker ni?

Du sprider risken genom att investera i olika branscher. När det väl skiter sig i en bransch så brukar de flesta bolagen i den falla tillsammans.

 

Fast så kallad ny teknik finns ju inom flera branscher. Det var det som var poängen. Ny teknik är ingen “bransch”.

Kollade lite innehavet på Swedbank Robur Ny teknik, i princip bara spelbolag bland största innehav, sägs vara “kommunikation”, inklusive ett stort online casinobolag.

Gillar man att göra det lite lättare för företaget att få tillgång till mer kapital för att tjäna pengar på spelberoende (vilket är den största delen av inkomsten från den sistnämnda) kan man väl med 140 k andra på avanza investera i det.

Det är klart skillnad från en teknikfond till en annan. Jämför Robur ny teknik mot MS Invf Global Advantage. Helt olika geografiska marknader och företag. Det är inte alls dumt att sprida ut innehaven även inom samma sektor.

Jag sprider riskerna över flera tech-fonder. Detta har inget att göra med vilken del av tekniksektorn de är exponerade mot utan de aktiva förvaltarnas prestationer. Exempelvis har DNB teknologi gått knackigt ett tag nu men det vägs upp av att andra förvaltare lyckats bättre. Jag hedgar alltså mot förvaltarnas tur/skicklighet,

Har du möjligtvis lust att berätta vilka du har valt, hur du resonerar kring de du har valt och inte valt, och den procentuella fördelningen mellan dem? Tänkte börja läsa på mer imorgon, men är nyfiken på hur andra tänker och har gjort.

Precis, ny teknik finns inom flera branscher, sektorer, länder och regioner. Digitala betalningar till solenergi etc.