Spara till barn - utlandssvensk

Hej!

Jag ska börja månadsspara till mina barn (0 o 5 år) men som utlandssvensk kan jag inte öppna vare sig ISK eller en kapitalförsäkring (iallafall inte hos Avanza).

Finns det några uppenbara nackdelar med att spara under ett vanligt Aktie-/Fondkonto?

Tack på förhand!

Niklas

PS. Tack för en fantastisk blogg som inspirerat mig att ta tag i mitt sparande, både till mig själv och barnen DS.

Hej,

för en vanlig svensk är förstås nackdelarna att det blir krångligare att deklarera och att skatten ofta blir högre med ett aktie/fondkonto än med ISK/KF.

För en utlandssvensk finns vad jag vet inte alternativet ISK, så den jämförelsen blir rätt teoretisk.

En svensk kapitalförsäkring blir ofta sämre för utlandssvenskar. Den svenska avkastningsskatten tas alltid ut ur försäkringen, samtidigt som det kan tillkomma ytterligare beskattning enligt utländska skatteregler. Om det totalt sett blir bättre eller sämre än ett aktie/fondkonto är lite svårt att säga utan att veta vad som gäller för dig.

Jag är dessutom osäker på om det överhuvudtaget går att teckna en svensk kapitalförsäkring som utlandssvensk. Det borde inte vara omöjligt, men jag känner inte till någon som erbjuder någon sådan utan avgift.

Det kan kanske vara mer meningsfullt att jämföra ett svenskt aktie/fondkonto med de alternativ som finns i landet där du bor. Dessa kan totalt sett bli både bättre och enklare, men det beror förstås också på vilka fonder etc som finns tillgängliga att investera i.

Sannolikt blir du skattskyldig för utdelningar, kapitalvinster, förmögenhet etc enligt de regler som gäller där du bor även om investeringen ligger i Sverige. Men helt oavsett vilka regler som gäller där du bor så kommer Avanza/Nordnet att dra en kupongskatt på 15% på alla utdelningar på ditt aktie/fondkonto. Denna skatt bör du dock kunna räkna av mot vilken skatt du nu ska betala där du bor. Kolla upp det, om du inte kan dra av kupongskatten blir detta en klar nackdel.