Sparande för studerande

Hej!

Jag har bestämt mig för att börja spara/investera mina pengar. Tycker att hinkstrategin som det står skrivet om här på bloggen verkar vara något för mig.

Då jag är studerande på universitet och tar CSN-lån samt bidrag, undrar jag i vilken hink dessa pengar skulle passa bäst att ha i. Har än så länge separerat dessa pengar med mina egna som jag tjänat ihop själv och vill helst kunna göra det framöver då dessa pengar endast är lån. Vet dock inte om det är smartast att göra så, borde jag kanske ändra på det och börja blanda ihop alla pengarna?

Mvh,

Josef

 

 

Hej Josef!

Du får nog börja fundera ut vad pengarna ska vara till, är det ett målsparande till en kontantinsats, pensionssparande eller behöver du en buffert?

När du vet svaret på den frågan så kan du kolla på dom fyra hinkarna och förstå dess plats. Annars så kan du återkomma här så svarar jag gärna vidare på dina frågor!

Vill anpassa fyrahinkar-stragegin, alltså ha en bufferthink, en mellanrisk-hink, en passiv hink och sedan lekhinken. Har funderat över vilka pengar jag ska lägga vart men kört fast lite när det gäller studielånpengarna. Har ni något tips på hur man sparar pengar som man lånat?

Min tanke kvarstår, vad ska du ha studiepengarna till?

Jag tycker inte att du behöver sära på studiepengar och andra typer av pengar som du fått t.ex genom arbete, pengar som pengar, studielånet är en del av din ekonomi när du studerar.