Stor summa pengar - placering för alla väder

Jag har:

Fem miljoner i kontanta medel

Två obligationer i ett företag om 1 miljon per obligation (kommer snart att löpa ut)

Sex miljoner i fastigheter

1 miljon i private equity investeringar (start ups)

1 miljon i aktier

Provade Rika Tillsammans med sedan sjönk USD och då sjönk statsobligationerna med 10%. Jag valde då att sälja dem. Jag vill inte ha ngn Private Banker, endast billiga fonder - och gärna inte så många olika fonder. Jag vill inte att några år blir minus.

Förslag?

 

Hej!

Rika tillsammansportföljen är ju en allvädersportfölj som går något sämre än börsen på lång sikt, men som har betydligt mindre svängningar. Men komponenterna i den kan så klart svänga. Hur den hanterar valutarörelser vet jag inte, det kanske Jan kan förklara…

Men hur som helst, om du vill vara säker på att inte några år blir minus är bankkonto det enda du kan satsa på. Allt annat innehåller någon form av osäkerhet. Jag tycker att det vore ett dåligt val dock, du garateras ju också att du inte får någon avkastning värd att nämna.

Hej,

Gammal fråga, men jag skulle rekommendera att ta kontakt med t.ex. Henrik Tell som är en av Sveriges få oberoende rådgivare på http://effektivff.se/. Inte minst så att ni kan hitta rätt risknivå - för det är extremt svårt, att inte säga omöjligt, att bara ha positiv utveckling utan nedgång något år. Ett alternativ till mina portföljer är ju t.ex. tjänsten Lysa men med all aktieexponering kommer ju även risken för nedgångar.

Hälsningar,
Jan