Storskogen | Diskussion, analys och kommentarer till Storskogen och dess aktie

Den här tråden började som en diskussion inför Storskogens börsnotering hösten 2021. Sedan dess har den övergått till att följa aktien Storskogen då jag och andra i RikaTillsammans-communityn på Patreon har och har haft en relativt stor position i bolaget sedan bolaget var onoterat.

Tråden startade som ett tips att spekulera “teckna-sälj” i börsnoteringen. Det tipset föll väl ut då teckningskurs var 38 SEK och den stängde på 52 SEK för att sedan toppa på 61 SEK ca 3 månader senare i årsskiftet 2021/2022. Sedan dess har aktien tagit det tveksamma priset som “årets sämsta aktie på Large Cap” med en utveckling på -70 % per 18 maj 2022.

Avrådan från köp av Storskogen och alla direktinvesteringar i enskilda aktier
För tydlighetens skull - jag avråder alltid från direktinvesteringar i aktier. Det är brutalt mycket högre risk i enskilda aktier än att köpa en indexfond. Så den här tråden är INTE en köp-rekommendation. Snarare är det ett varningens exempel för hur det kan gå i en enskild investering (-70 % från toppen eller mer än -50 % från noteringskurs i skrivande stund).

Min stående rekommendation är att investera regelbundet och långsiktigt i breda och billiga indexfonder enligt artikeln:

Att investera i en enskild aktie är alltid att ha oddsen emot sig (vanligaste livstidsavkastningen för en aktie är faktiskt -100 %(!)). Men däremot kan enskilda aktier vara en kul hobby (som det är ok att förlora pengar på) så länge det görs på ett ansvarigt och ekonomiskt begränsat sätt.

Min förhoppning med den här tråden är att illustrera och dela med mig av den emotionella resan och hur det kan se ut ut - i realtid när det pågår - med t.ex.

 • Utmaningar när man har en annan tro än marknaden (vill man tjäna pengar på enskilda aktier så gäller det att köpa dem när andra inte vill ha dem och sedan ha mer rätt än andra)

 • Våga köpa och satsa när man upplever att man har en annan tro än marknaden, dvs hela den emotionella aspekten.

 • Hur konstiga saker kan ske i analyser t.ex. hur analytikers riktkurser justeras nedåt samtidigt som bolagets siffror skruvas uppåt, hur analytiker inte har bättre koll än många andra (t.ex. finns många exempel i tråden där t.ex. bolaget redan nått 2023 års hela omsättningsmål på 6 månader).

 • Överdriven optimism (upp till 60 kr från 38 kr) och överdriven pessimism (från 61 kr till 16 kr) på marknaden.

 • Hur att investera i enskilda aktier är ett konstant ifrågasättande utan slut

 • Hur börsen på kort sikt är en popularitetstävling, men på lång sikt är en våg

 • etc.

Det finns alltså mycket värde att hämta i tråden UTAN att behöva investera i Storskogen. Man kan observera den emotionella resan (främst hos mig), hur synen på samma siffror kan leda till helt olika slutsatser, hur synen på samma bolag kan skilja väldigt mycket åt och så vidare.

Jag hoppas du kommer finna tråden givande,
Jan Bolmeson
Uppdaterad: 2022-05-18

Innehållsförteckning till några läsvärda poster

Då tråden just nu är mer än 1 500 kommentarer lång så följer nedan några nedslag i diskussionen där man kan börja läsa från.

Visa fler äldre men kurerade poster

Jag rekommenderar att registrera dig i forumet (gratis) om du är intresserad av tråden, då forumet sedan håller koll på de viktigaste artiklarna.

Viktig information för transparensens skull

Jag har varit med och skrivit en analys (okt 2021) och kommentarer om Storskogen och dessa kvartalsrapporter som är länkade i tråden. Jag har ett stort eget innehav i Storskogen sedan flera år tillbaka, det var under lockup till den 4 april 2022. Det innehavet är per 18 maj fortfarande i min ägo. Jag har även under april/maj 2022 fortsatt köpa på mig aktier. Min avsikt är i skrivande stund att äga dessa långsiktigt.

Som jag skrivit ovan, denna tråd är i dagsläget INTE en köprekommendation. Det började som en sådan i oktober 2021. Men det “caset” är hemspelat i form av en teckna-sälj för dem som deltog i börsnoteringen (köp på 38 SEK och start på 50 SEK och sedan uppgång till 60 SEK).

Att köpa idag, maj 2022, är en spekulation som jag avråder från. Både för att att jag inte rekommenderar enskilda aktier och för att bolaget gillas inte av marknaden (för vissa kan det vara en köpsignal, men då ska man vara helt säker på vad man gör och kan bära risken).

Som alltid när det gäller investeringar så finns det inga garantier, värdet kan både öka och minska (som det gjort med -70 % under perioden jan-maj 2022) och i värsta fall kan man förlora hela beloppet. Från varje nivå finns det alltid 100 % potentiell nedgång. Ingen ersättning har utgått från Storskogen till mig och det finns inget och har aldrig funnits något samarbete med Storskogen.

Informationen i denna tråden är som jag skriver ovan en allmän information och en sammanställning av olika källor, det är inte finansiell rådgivning och skall ej heller uppfattas som sådan. Läs mer i våra villkor.


Ursprungsinlägget från 27 september 2021

Idag (210927) meddelade investmentbolaget Storskogen att de kommer börsnoteras på onsdag (6 oktober) i nästa vecka. Teckningsperioden kommer vara från och med imorgon (28 september) till och med 5 oktober. Jag startar denna tråd så kan vi ha diskussionen om Storskogens börsnotering på ett ställe.

Läs resten av det initiala inlägget från september 2021

Jag kommer innan veckan är slut att återkomma med en ganska djupgående analys på bolaget. Jag och ett antal personer i RikaTillsammans-communityn på Patreon har varit delägare i Storskogen sedan lite mer än ett år tillbaka. Vi har således ganska bra koll på bolaget. Jag vill dock vänta in vad andra analytiker säger (t.ex. Affärsvärlden, DI, SvD Näringsliv m.fl.) så att det inte blir för mycket confirmation bias.

Mig veterligen är det dock längesedan vi såg ankarinvesterare teckna över 10 miljarder och bestå av följande who-is-who; AMF, Cliens, Nordea, Lannebo, Skandia, ODIN, Swedbank Robur och Spiltan Fonder. Dessa tecknar ca 11 av 15 miljarder i emissionen. Det är mycket offensivt. Enligt Direkt.se så är det den tredje största noteringen på Stockholmsbörsen.

Det bekräftas även av att VD Daniel Kaplan tecknar över 150 Mkr och inte säljer som är brukligt. Han själv sa i ett möte med oss att de bara står i början av sin resa. Vid full (och sannolik) överteckning får allmänheten dela på aktier för cirka 4,4 miljarder, vilket är mindre än jag hade hoppats på.

För dig som vill göra lite jämförelse idag så är relevanta bolag att jämföra med t.ex. Indutrade, Addtech eller Lifco.

Nedan följer kort video med Daniel Kaplan

Kort om Storskogen:

Storskogens vision är att vara den bästa ägaren av små och medelstora bolag. Koncernen har ett långsiktigt och hållbart perspektiv när det förvärvar och driver sina bolag, vilka avses innehas på lång sikt utan någon förutbestämd exithorisont. Gemensamt för samtliga enheter inom Koncernen är ett fokus på lönsamhet, stabila kassaflöden och en stark marknadsposition.

Storskogen presentation kort from Storskogen on Vimeo

Lite längre video (på engelska)

Presentation of Storskogen from Storskogen on Vimeo

För tydlighetens skull undvikande av missförstånd:

Jag och ett antal personer på Patreon är per idag delägare i Storskogen och har varit det ett tag. Det var en av investeringarna vi har gjort gemensamt via Patreon. Vi är dock bundna av aktieägaravtalet och kan inte sälja på 6 månader. Vi kommer att teckna oss i börsintroduktionen och utöka vårt ägande.

Det finns inga garantier och man kan förlora pengar på att delta i en börsintroduktion. Man är inte garanterad varken vinst eller tilldelning. Mitt stående råd är att alltid undvika direktinvesteringar i aktier och ha en bred tråkig portfölj i indexfonder som bassparande. Vill man göra spekulationer som denna så är det ett ypperligt alternativ för Lekhinken enligt Fyra-hinkar-principen. Läs eller titta på avsnitt #121 " Tjäna pengar på börsnoteringar och emissioner".

Bokmärk gärna tråden (längst ner på sidan) för att komma tillbaka till den om ett par dagar då jag kommer uppdatera den med analysen.

Uppdatering 1 oktober 2021 kl. 23:19
I princip all svensk finansmedia avråder från teckning. Se längre ned i tråden för en sammanställning. Jag rekommenderar dock att läsa det här inlägget för motsatt åsikt till media. Den officiella linjen för bloggen är dock att jag AVRÅDER från teckning enligt principen “When in doubt stay out”. Särskilt också då jag normalt avråder från direktinvesteringar i enskilda aktier.

För transparensens skull och undvikande av missförstånd: jag har tecknat mig i börsnoteringen, jag är aktieägare sedan tidigare, jag är bunden av lockup i sex månader enligt regler i prospektet. Ha det i åtanke att när du läser tråden nedan. :+1:

16 gillningar

Spännande!

1 gillning

Väldigt intressant bolag.

1 gillning

När du nämnt Storskogen i podden har jag tänkt att de kanske konsoliderar skogsbruksbranschen, haha.
Storskogen verkar jobba lika mycket med skog som Apple jobbar med äpplen.

12 gillningar

33 gillningar

Chansen verkar minimal att man blir tilldelad.
Vad är dina tips för att öka sina chanser att bli tilldelad några aktier?
Minns jag rätt att man ska lägga sig på ett högre antal än det lägsta vid tilldelning?

1 gillning

Skriver om lite överkurstips här:

De är överkurs eftersom man då ökar risken väsentligt, men om man kan hantera den så är alternativen:

 • Teckna mer än minimi-antal (vissa styrelser stryker alla minimi-ansökningar)
 • Överteckna och räkna med nedskärning
 • Teckna på fler konton (t.ex. barn, partner och företag)
 • Utnyttja eventuell kredit kopplad till konto (för att slippa ha sålt av om man inte får tilldelning)

Notera att jag avråder gemene man från ovan. Det kan slå väldigt illa när man får stor tilldelning i en dålig notering. Har hänt mig mer än en gång.

1 gillning

Avanza och Nordnet har precis släppt sina sidor om Storskogen:

Avanzas intervju med Storskogen och Daniel Kaplan

Nordnets intervju med Daniel Kaplan

Intervju med Kaplan i Direkt.se

2 gillningar

(inlägg tillbakadraget av skaparen, kommer att raderas automatiskt om 24 timmar om det inte flaggas)

En fundering, om man inte får tilldelning vid IPO, när bör man köpa på dagen då om man nu vill behålla aktierna en längre tid?
Brukar det inte vara så att det börjar med en “peak” och sedan planar ut för att öka när jättarna kommer in vid 17-tiden…

Supersvåra att säga. Tror inte så många kommer köra teckna-sälj. I längden tror jag att allt första dagen över tid kommer vara ett bra köp - givet att deras planer och implementeringen av dem håller.

1 gillning

Mm. Sköna rubriker från Dagens Industri kring Storskogen… Även nyheter som knappt är negativa får extremt negativa rubriker.

2 gillningar

Känns som att dom får en del negativt av andra investeringsbolag t.ex. Svolder, gränsar till bitterhet. Jag har varit med på resan 1.5 år och kommer att hänga kvar länge.

Kan inte förklara DI negativa inställning heller. PS Den negativa kommentarerna från Svolder skedde i DI’s studio.

2 gillningar

Ja, jag är också lite överraskad, men det är ju alltid bra att få andras perspektiv. Samtidigt upplever jag att ibland handlar det om vara lite mer fyndig med rubriksättning än vad innehållet sedan lever upp till. :man_shrugging: Om jag inte är felinformerad så är problematiken med Svenska Tungdykargruppen det enda förvärvet som varit dåligt (brottsligt) av över 100 förvärv. Det är ju klart att om man gör något tillräckligt mycket eller tillräckligt länge så kommer man råka ut för allt möjligt.

Uppenbarligen ser ju ankarinvesterarna på 11 miljarder något annat. Kan även bekräfta att det är extremt svårt att få tag på aktier. Vi är några som har roat oss de senaste dagarna att försöka få tag på fler aktier och vi pratar större belopp (långt över 10 Mkr) och det är i princip helt omöjligt. Underhandsinformationen är att ingen befintlig ägare kommer att få tilldelning på vad de har sökt.

Det verkar även som att Kaplan har tagit en mindre post än vad han tidigare aviserat (även om den är på 150 Mkr).

2 gillningar

Med den extremt låga free float riskerar vi rejäl sättning i vår, eller vad tror ni?

1 gillning

När lockupen löper ut tänker du? Jag vet inte… min upplevelse är att det är ett större köptryck än säljtryck bland befintliga ägare. I alla fall just nu. Så det beror på bolagets utveckling tänker jag. :thinking:

3 gillningar

Perspektiv är bra, jag köper inte argumenten från Svolder dock.

Dom vart väl mer eller mindre lurade i affären med tungdykargruppen men såvitt jag är det den enda misslyckade köpet. Men det är kul att dom lyckats vända det även om det har kostat.

Jag hoppas att du har fel angående att befintliga ägare inte kommer få del i noteringen, jag väntar själv på mer info.

1 gillning

Hojta till om du får annan info. För vi har jagat typ alla våra kontakter, både på bankerna och på själva Storskogen.

1 gillning

Upplever inte att ägarspridning är den primära drivkraften. Man har över 1400 delägare redan innan emissionen.

Det handlar snarare om att men vill komma åt fördelarna med att vara börsnoterad. Som börsnoterad får man fördelar som t.ex. bättre villkor vid obligationsutgivning, upphandling av kredit (t.ex. facilitetsavtalet på 1 mdr EUR som offentligjordes idag) och det blir sannolikt enklare att göra affärer utomlands som publikt och noterat bolag.

En stor mängd kapital på marknaden har restriktioner kring att agera med onoterade bolag. T.ex. har ju många av fonderna som går in i samband med notering inte kunnat vara ägare eller finansiera bolaget i de rundor som varit. Pratade med en fondförvaltare som suckade för att han insåg affären i Storskogen för drygt ett år sedan men kunde på grund av regulatoriska skäl inte investera.

1 gillning