Storskogen | Diskussion, analys och kommentarer till Storskogen och dess aktie

Jag har andra pengar, är dålig på placeringar, la in efter robot avanza, gick in nu i slutet av mars.
Men har ännu inte flyttat över allting, bara belopp jag vågar offra, har även Norskt konto, valde flytta pengar när den låg på 1.1, nu har den stört dykt, har haft pengar där över 2 år, fördes över samma ögonblick jag gjorde överföring, trodde inte det skull gå så fort, men har väntat på tillfälle, bytt boende osv, fått kapital fritt.

Mitt råd är att du håller dig till Globla indexfonder eller liknande innan du har bättre koll på vad du gör.
Oavsett om Storskogen går bra eller dåligt framöver tycker jag du tagit ett dåligt beslut. Du ska inte “offra” pengar om du inte har koll på vad du gör.

5 gillningar

Inte så bra hålla på så där. Man blir aldrig rik att hålla på så på börsen. Det är dåligt och långt i från långsiktigt sparande i breda globala indexfonder. :thinking::+1:. Man ska inte spela på börsen. :-1:

Du har mest troligt helt rätt, men kika på robot placeringar via avanza, har haft dessa som grund, dessa går på medel och hög chans, men visar ännu minus sedan inköp, men förstår marknaden ännu inte går som den ska.
Men valt att chansa, gav aktier 0.5 milj som spel pengar. detta är max, nu håller storskogen något på 320k eller runt där, resterande är på andra aktier. samt ännu fritt kapital, huruvida jag ska flytta över mer, får jag ta nästa vecka.

Börsen är skakig. Inflation och krig och andra bekymmer.
Även robotar och globala indexfonder påverkas negativt.

Jag tycker inte du ska stoppa in mer pengar i aktier som “spelpengar”. Stoppa in i Lysa eller Globala Indexfonder om du vill in på börsen.

Du ska inte “spela på börsen” och sedan hänvisa till att du gör det för att person A eller B köpt aktier. Helt fel! Du ska inte lita på någon annans tips om specifika aktier. Inte på mig, inte på JB, inte på nån alls.

6 gillningar

Jag kör ju från tid till annan teckna-sälj på börsnoteringar (teorin beskriven i denna artikeln). Jag vet att en hel del personer gjorde en bra affär på det i höstas som en spekulation i lekhinken. Den öppnade ju på 38.50, stängde väl på nästan 50 kr första dagen och låg över teckningskurs och nosade på över 60 kr fram till 4 januari. Som kortsiktig spekulation tycker jag det är godkänt. Notera att det även var en analys som gick i princip tvärtemot alla andra.

För att titta på det långsiktigt - något som jag upplever att jag har svårt att bli hörd i - är att jag är mer lojal mot målet än en planen. Målet för mig är 1) att ha tillräckligt mycket pengar för att kunna leva det liv jag älskar och älska det liv jag lever samt 2) hjälpa andra till ett bättre sparande.

Jag började investera 1996, sedan dess har jag verkligen testat i princip allt, det enda undantaget är krypto. Min lärdom från dessa 25 år är att över tid är det som ger bäst odds i majoriteten av alla fall är ett brett, billigt och regelbundet sparande i indexfonder.

Med ovan sagt, så dyker det ibland upp möjligheter på marknaden och då upplever jag att det är värt att agera. Inte helt olikt om man spelar poker och får en bra starthand, då försöker man “maxa” intjäningen på handen. Naturligtvis behöver det göras på ett sådant sätt att man inte behöver lämna bordet om man har fel.

Min personliga och subjektiva tro är att Storskogen - på denna nivån <25 kr - är ett sådant case. Jag har gjort researchen, jag har följt bolaget, träffat och lyssnat på VD, läst vartenda kvartalsrapport sedan 2020, läst vartenda analys utgiven av Kepler, Carnegie, Nordea, jag har pratat med företagsledare som sålt sitt bolag till Storskogen och jag har pratat med konkurrenter till Storskogen, etc.

Betyder det här att jag har rätt? Nej. Betyder det att aktien inte kan falla? Nej. Betyder att folk borde köpa bara på det jag skriver? Nej. Vore det ärligare av mig att vara tyst om min egen spekulation? - vissa av er tenderar tycka det, men jag är av motsatt åsikt. Jag tycker det är mer ärligt att visa att jag har köpt, att jag lever som jag lär.

Var är sannolikheten störst för bäst avkastning på 10 års sikt?

Så för att komma till det egentliga svaret:

Bortsett från alla analyser etc så är följande de “bärande punkterna” för mitt case kring Storskogen.

 • Enligt t.ex. beräkningar av Kepler Chevraux (som stämmer med mina egna) så visade DCF-värdering av Storskogen i november förra året att givet ingen mer tillväxt så är värdet på bolaget (dvs. med bara de bolag de äger, den vinst de uppvisar och att de sedan går som börsen i allmänet) ca 26 SEK per aktie. Det vill säga 3 kr eller 10 % under dagens kurs. Då har vi inte tagit hänsyn till att sedan november har man köpt flera miljarder i omsättning och hundratals miljoner i EBITA. Det vill säga att alla köp under 26 kr ger mig en margin-of-safety och jag får all tillväxt “gratis”.

 • Det andra bärande i min spekulation låter så här. Om jag har 1 000 SEK så kan jag idag lägga dem i A) en indexfond och B) Storskogen. På 10 år har jag en förväntning om mina pengar ska dubblas (10 år, 8 % ränta) i en indexfond. Då uppstår frågan: “Var är det mest sannolikt att pengarna dubblas på kortast tid?” Är det i indexfonden eller i Storskogen? Det vill säga att det i mitt case - i jämförelse med indexfonden - räcker att Storskogen går från 25 kr till 50 kr någon gång innan 2032-04-22. Min tro är att sannolikheten för en dubbling på kortare tid är högre i Storskogen än i en indexfond.

 • Bolaget är lönsamt, växer (både organiskt och via förvärv) och gör det som de har sagt att de ska göra.

Således har jag inga problem att skriva att det kan ta flera år. Hellre det så att folk som vill göra samma sak har rätt förväntan om tidshorisont. Det lär inte ske de närmaste veckorna, men jag tror ju uppenbart inte heller att det kommer ta 10 år. Kepler/Swedbank har ju riktkurs på 52 SEK och dessa brukar ju ligga på en 12-månaders tidshorisont. Så de upplever ju uppenbart att det borde kunna ske innan slutet av 2023…

Naturligtvis gäller det här så länge som företaget gör det som de säger att de ska göra - dvs. har stabil, lönsam och högre tillväxt än snittet. Om dessa förutsättningar förändras, så förändras ju caset också.

Mina köp - för transparensens skull

Jag har försökt lägga ut mina köp, sedan tog bort dem för jag fick feedback från några av er, men just nu upplever jag att det är ok.

Avanza-graf för Storskogen i år med mina transaktioner

Innehavslista med Storskogen-aktier

Jag ligger även och bottenfiskar med ordrar lagda på olika nivåer för en månad framåt på ytterligare ett par tusen aktier innan jag når mitt allokeringstak. T.ex. plockade jag på mig aktier idag nära dagslägsta (ordern låg på 22.99 sedan ett par dagar tillbaka, dagslägsta: 22,85 SEK) precis innan stängning:

Notera att det här inte innefattar de aktier som jag köpte när Storskogen var onoterat. Dessa har jag ännu inte fått in på mitt Avanza-konto. Så det här är aktier köpta på marknaden på exakt samma villkor som alla andra - notera t.ex. att en del aktier köptes och har hållts sedan börsnoteringen på 38.50 SEK.

Givet att mina ekonomiska omständigheter inte ändras har jag ingen plan att sälja på i alla fall under 40-50 kr. Sedan får man naturligtvis ta ett nytt beslut om det går massor av tid och man inte kommer upp i den kursen, eller om man når kursen men fortfarande är undervärderad (t.ex. kursen är 40, men värdet borde vara 80, dvs. liknande situation vi har nu). Det jag kan lova är att ingen föräsljning kommer ske de kommande 30 dagarna åtminstone och om det mot förmodan skulle ske, så kommer jag skriva om det i tråden innan det sker.

Varför envisas jag med att skriva om Storskogen?

Flera av er har messat mig privat av omtanke, t.ex. @AimHigher skrev ett fint meddelande där han varnade mig för att göra det till en prestigegrej (tack!). Det var efter det jag tog bort köp:en för jag var osäker på om jag lade upp dem för att “visa mig” eller om det autentiskt var för att dela med mig.

Jag vill gärna tro om mig själv att det inte handlar om “ha rätt”, “visa andra” eller “göra en poäng”. Min förhoppning är att det för några är ett nöje enligt nedan att följa, att ni kan käka lite :popcorn: och se på antingen när jag gör bort mig offentligt (vilket har ett värde i sig) eller att man kan dra några lärdomar från det.

Jag hade tyckt att det var värre att prata i podden om att bara köp indexfonder men sedan gör jag själv en relativt stor spekulation vid sidan utan att berätta. Sedan poppar man upp om 2 år, “vet du vad, vi köpte Storskogen 2022 men berättade inte och det blev en jättebra affär men sa inget”. Det hade ju även gett mig möjligheten att inte säga något om spekulationen inte lyckades.

Så här får du / ni följa det i realtid - med alla kval, tankar, osäkerheter m.m. För det är klart att jag tycker att det suger t.ex. med en nedgång på -7.1 % idag på en börs som slutade -1.5%. Det är ju tydligt att marknaden inte har samma åsikt som jag. Men det är ju det som är det fina med marknaden, att man får lov att över tid testa sin tro mot marknaden och sedan får man se vad facit blir.

Köp för h-e INTE med motiveringen “Jan sa att…” :angry:

De som vill kan sedan använda det här som inspiration för att göra sin egen research eller göra en spekulation. Men då gör man det på egen risk - och det värsta scenariot för mig är att man köper med motiveringen:

Jag köpte för att Jan sa att det var bra.

Det är verkligen inte OK. För det är lose-lose. Om det går bra så har du tjänat lite pengar, men du har inte lärt dig något och du har tagit en risk och bara haft tur. Om det inte går bra, då har du förlorat pengar och inte heller lärt dig något och dessutom är det inte osannolikt att du tycker att jag är en idiot.

Men jag vill gärna tro att ni som hänger i forumet eller läser det här är klokare än så. Eftersom man måste ta hänsyn till alla förutsättningar. Några av mina förutsättningar kring ovan är att 1) jag kan ta en konkurs i Storskogen utan att det förändrar min nattsömn eller vardag, 2) jag har uthålligheten att vänta och 3) det är en hanterbar andel (<20 %) av i min totala portfölj.

Så, summa summarum, to be continued. Det är ju lite som att följa en såpa live och jag är villig att vara clownen på arenan. :wink::clown_face:

26 gillningar

Du kan ha rätt, men jag har väntat i 2 år, enda ökningen var nu sista månader när jag skicka över Norska kronor till Sverige, handa inte om stora pengar men en positiv förändring.
Köpte boende kontant osv, anser jag har utrymme på kvarvarande belopp, sålde hus köpte bostadsrätt.
Har ännu kvar kapital utan varken ränta eller något på Nordea, valde skicka över en del, avanzas stege till avanza platium gick snabbt spec när man day trading.

Men du måste ge en tanke på hur snabbt jag har läst vad du skrivit, har inte ens varit inloggad, jag han och se både April skämt och placering på drygt 21 tusen. samt inköps tillfälle. allt detta la du ut.

1 gillning

Tänkte jag var snabb o se 24 som inköp, samt 44k drygt backa, tänkte då förlorar jag inte ensam. då känns allting mycket bättre. genom köp på mycket billigare nivå, tyckte jag såg någon sälja vid uppgången över 24 som motsvara aktierna, men valt o gå på helheten, valde trading, då med tanke på mina tidigare erfarenheter med Nokia. Visst en chansning är det alltid med aktier men när man får hjälp, samt se att man inte är ensam, utöver detta en med mycket bättre utgångs läge vid inköp.

Ser tre “fel” här :frowning:

 1. chansning
 2. får hjälp
 3. man är inte ensam
1 gillning

Att följa Jan m.fl i tråden på den här resan för att det känns billigt att köpa på de här nivåerna med tanke på den starka övertygelse och research som gjorts om Storskogen är väl rätt förståeligt, om än inte helt rationellt :slight_smile:

Rent krasst är det ju reptilhjärnan och amygdalan som skriker “Den store ledaren Jan och övriga i min digitala stam på RT ger sig ut på riskfylld skattjakt i djungeln! Jag måste haka på!” (Ingen skugga över analysen, den är bevisligen gedigen ) :sweat_smile:

Funderar själv över att läsa igenom den här tråden grundligt och eventuellt ta ett lekhinks-bet. Men det låter som att kapitalet du avvarar är mer än “lekpengar”?

2 gillningar

Några kommentarer till era kommentarer:

Ja, till viss del. Riktkurser och det som står i analyser spelar en viss roll. Ju bättre analyser analytikerna kan göra desto mer rättvis blir ju prissättningen. T.ex. såg vi motsatsen på Q4-rapporten i februari. Man levererade en helt galet bra rapport (t.ex. 36 % organisk tillväxt när målet är BNP+1-2 %) - Kaplan har själv sagt att han aldrig kommer kunna leverera en lika bra - och marknaden straffade aktien ganska hårt.

Min åsikt är att det var ett onödigt självmål av Kaplan & Co som verkar ha fått samma insikt. I alla fall när vi pratade med honom om det.

Ja, har hört samma sak från flera. Stora volym + Stora svängningar är ju sådant som älskas av traders.

Grattis. :clinking_glasses:

Jag hoppas att du och alla andra inser att jag inte sitter på facit. Från varje nivå en aktie befinner sig på finns det alltid en möjlighet till -100 %.

Haha. Ja, eller hur! Det visar ju perfekt på risken / möjligheten med enskilda aktier.

Vill bara lägga till att affärerna i mitt inlägg ovan är efter börsnotering på samma villkor som alla andra. Något som också är värt att lägga till är att sommaren 2021 gjorde Storskogen en stor pre-IPO-runda (som fick kritik i media) där jag investerade en hel del. Den gjordes på siffrorna i denna kvartalsrapport som då var:

 • Nettoomsättning: 10 mdr (jämfört med över 30 mdr nu)
 • EBITA: 0,9 mdr (jämför med nästan 3 mdr nu)

och den rundan gjordes på… tada… gissa… 25 kr per aktie… Det vill säga att man kommer nu in i ett bolag som är 3 gånger så stort som förra sommaren för en billigare peng… Det är klart att det blir en genväg för mig som investerade mycket då, att investera nu.

Ett av få tillfällen där bolaget är i bättre skick och aktien är billigare än pre-IPO-rundan. Någon annan kanske kan rätta mig här om jag har fel. Men det är ju det här jag menar t.ex. med att värderingen av bolaget just nu är i princip frikopplad från priset på aktien.

Exakt. Pratade med en aktör i finansbranschen som förvaltar en hel del pengar. Hans kommentar var att han ville se att Storskogen bidrog med värde och inte var destruktivt. Dvs. han ville se organisk tillväxt på både sälj och vinstsidan innan han vågade investera.

Vi vet inte, men vi kan göra en kvalificerad gissning att det skedde på multipel 6-9 eftersom det är deras plan. Om Storskogen har gjort 200 förvärv på dessa, är medvetna om att det är ett av deras viktigaste nyckeltal - varför skulle vi tro att det är något annat än genomsnittet?

Amen. :blush:

Haha… Fast fanboysen hänger typ bara i detta forum. Överallt annat är det Snårskogen, Noteringsfloppen och annat. :joy:

För att citera Stefan Löfven, “Det är inte okej”.

Utan en egen analys får man vara medveten om att det knappt är bättre än att köpa en lott. :cry:

Kan inte säga det bättre själv. Tack!

:point_up_2: J Ä T T E V I K T I GT! Trilla inte i den här fällan. Jag brukar kalla det för “Yoda”-fällan. Dvs. att man köper något för att [välj valfri auktoritet] sa något…Det är aldrig någon bra idé. Jag har förlorat sjukt mycket pengar på det genom åren… :cry:

Jag har ingen kristallkula, risken är fortfarande 100 % från dagens nivå! Det finns inga garantier och kom ihåg att aktien är på -60 % för i år, bara idag åkte den -7 %.

Så min autentiska rekommendation till de allra flesta som känner sig som nybörjare följ rekommendationen:

When in doubt, stay out!

Följ den här tråden, ta fram :popcorn: och utnyttja det till att ta anteckningar. Notera vad jag och andra tittar efter, notera att vi inte har någon kristallkula (jag har köpt på 38.50 SEK), hur media skriver, hur analytiker uppdaterar kartan först när verkligheten slår dem i pannan, hur det är enkelt att gå i flock, hur svårt det är att gå mot strömmen, hur andra investerare t.ex. @Pellepennan utnyttjar svängningarna för swingtrading och jag agerar annorlunda, hur vissa läser allt och andra inget.

Det finns extremt många insikter och lärdomar att hämta i denna tråden om man är villig att göra jobbet. Ett bra tips är att t.ex. papperstrejda, skriv investeringsdagbok, läs analyserna som kommer, lyssna t.ex. på dagens inspelning på Patreon där vi är fem helt olika investerare som resonerar kring Storskogen etc.

Lärdomarna som du kan få här är gratis för den som är villig att göra jobbet. Det är den stora gåvan som jag gärna vill ge bort.

14 gillningar

Tack för en tydlig utläggning kring hur du resonerar, det ger svar på många funderingar jag haft om det här.

1 gillning

Fast nu gick det bra, jag men Bolmeson är grymt smart, han gick ut när han ligger 44k back drygt, jag kommer in vid nivå 22 , gör en översyn på läget, tappar jag 44k så tappar Bolmeson det bubbla, visst ingen garanti, men vi sitter tydligen på olika däck på titanic, Menar han har bättre insikt än vad jag har, han har till och med suttit med dessa människor han har lite mer koll, det är vad han representerar både på tv som i forum, samt kompisar som Charlie Söderberg osv, dessa är inga små potatisar.

Här har jag stor nytta av min “kan själv-mentalitet” (som vissa irriterar sig på och uppfattar som kaxighet). Det ska extremt mycket till att jag följer någon annan på det sättet, jag gör alltid mina egna bedömningar.

Jag har flera kollegor, supersmarta ingenjörer, som lockades med på GME, hälften vann på det, hälften förlorade och ganska mycket. Jag var totalt ointresserad av sådan spekulation och rent principiellt emot att gå med i ett slags mobb mot “hedgefonderna”, en mycket bisarr tolkning enligt min mening och med vissa likheter kring stenkastningen mot polisen förra helgen. Ja, jag vet att liknelsen kan vara lite tillspetsad men destruktivt flockbeteende för egen vinning är inget jag vill hålla på med.

2 gillningar

Tack @Fungera, jag förstår ditt resonemang då jag historiskt har resonerat likadant. Men med all respekt, kärlek och omtanke - det är ett åt helvete fel sätt att resonera. För det följer så många problem med det här.

När man kollar utifrån så ser man aldrig hela bilden - även om jag försöker vara transparent. För du kopierar bara det som du ser och det som du extrapolerar från det. För det som jag gör är summan av t.ex. min:

 • risktolerans
 • erfarenhet
 • kunskap
 • livsmål
 • värderingar
 • intentioner

Bara för att illustrera det med ett exempel. Du som såg listan med mina innehav ovan kanske noterade att det är utspritt över flera depåer. Om man inte ens noterade det, så är det redan en miss man har gjort i sitt antagande. Men här är en av de större:

Det är alltså en position som jag har tagit i min tjänstepension. Den är totalt på ca 2 Mkr och jag har en tidshorisont på 24 år och minst 14 år innan jag ens har en laglig möjlighet att ta ut pengarna. Det andra som ni inte kan veta är att jag månadsparar ca 12 000 SEK i den. Det betyder att mitt till synes stora innehav på 100 000 SEK är egentligen “bara” är 8 månaders insättningar i tjänstepensionen.

Det vill säga att det isolerade “bettet” jag har gjort här låter som:

 • I bästa fall har jag köpt på mig en tillgång som kan dubblas snabbare än Avanza Global på ett par år. Jag tror inte jag kommer kunna köpa Storskogen för samma peng i framtiden och således bygger jag positionen idag.

 • Om Storskogen skulle gå i konkurs så har jag tappat 5 % av portföljen eller 8 månaders månadssparande.

 • Redan nu kommer jag sannolikt har en tjänstepension över brytgränsen och således gör det i princip ingenting för mig om den skulle tappas.

 • Jag månadssparar mer än dubbelt av det jag behöver i min TJP. Min kalkyl för TJP bygger på att jag ska månadsspara 5 000 SEK och ha 5 % nominell utveckling tills 2046.

 • Jag har alltså stort utrymme för att det ska kunna gå fel.

Notera att det alltså är väldigt stor skillnad på mina 100 000 SEK här och någon som har ett totalt sparande på 100 000 SEK. I mitt fall är det - i mina ögon - en försumbar risk att ta denna positionen i denna depån, medan för en annan person är det direkt idiotiskt att ta samma position om 100 000 SEK som jag.

Det är därför jag alltid tjatar om att riskhantering, positionstorlek och en hel mängd andra faktorer - t.ex. som hur det passar in i den övergripande strategin - är superviktiga. Samma “erbjudande” som kan vara superbra för en person kan vara idiotisk för någon annan och vice versa.

Därför vill jag vara tydlig till alla som läser det här:

Kopiera för helvete inte andra rakt av utan att göra egen research och applicera det på din egna situation. När du kopierar så ser du bara aktionen, du ser inte processen som ledde fram till aktionen och förutsättningarna. Alltid gäller: “assumption is the mother of all fuckups”

Tack @Fungera för att jag får använda din kommentar för att illustrera det, det är inte specifikt riktat till dig, då jag tyvärr vet att många tänker som du.

6 gillningar

Här kan väl jag också förtydliga att den hittills lönsamma leken med “swingtrading” i Storskogen har gjorts med aktieposter som motsvarar en bra bit under 1% av mitt totala kapital (pensionskapital inräknat). Det är alltså pengar jag inte har några som helst problem med att förlora helt.

3 gillningar

Men å andra sidan såg jag innehav på 21 drygt aktier, samt uträckning hur dom räknade på innehav mot inköp vid lägre nivå.

Tänk jag som följt dig, jag har läst massor som fastigheter där vi har skilda åsikter men då bygger jag från grund samt renoverar, där vi har olika åsikter, samt prisbilder Umeå kontra Malmö, då visserligen har era uträckningar varit belägen vid utkanter, jag centralt där läget är a o och o.

Men börsen har jag varit tydlig med att jag inväntar, jag inväntar läget, som det med “äggen i samma korg”)det lades under skämt vid början av året, jag valde avsiktligt att inte placera mig på börsen, skrev även att nu ska man samma in alla äggen, vänta tills påsk innan placering.
Har bara läst lägret sedan dess, tittat på börsen, läst även här, läst det mesta hur vissa skriver börsen slutar aldrig förvåna, men har inte sett läget att gå in, fören nu för några veckor sedan. mycket tack till Rikatillsammans.

1 gillning

Du glömde dumheter Jan :joy::+1::grin::star2:

1 gillning

Men å andra sidan slog dom flesta ner i backen utan fallskärm den 7 mars. tänka att det finns en enda dag man kan se detta.

1 gillning