Storskogen | Diskussion, analys och kommentarer till Storskogen och dess aktie

Jag tror du får kommentera din Excel för oss dödliga. Det här är mina slutsatser från din kalkyl. :blush:

Baserat på din beräkning (kolumn B) så kommer du fram till att DCF-värdet är 74 kr. På den lägger du en margin-of-safety på 25 % vilket gör att du landar i att en korrekt DCF-värdering, borde vara 56 SEK (=74-74 x 0,25). Det vill säga mer än 100 % upp från fredagens stängningskurs på 22.90 SEK. Korrekt @Andre_Granstrom?

Som sanity-check - ligger väl ganska nära Kepler / Swedbanks analys på 52 SEK:

I den första fasen - 2022E till 2026E - räknar du med ca 50 % tillväxt på Netprofit och i Second stage med 10 % (RoIC). Korrekt?

Det jag däremot inte hänger med på hur jag ska tolka det här. Hänger det ihop med åren? Eller är det fristående från dem? Vad är det som jag tittar på?

Hej Jan, det stämmer. Dock har jag satt relativa risken till 2, dvs dubbelt så riskfyllt som normalbolaget vilket troligen är ganska konservativt. Har mest att göra med att det blev kvar från när jag matade in all data till dem olika scenarion. Svårt att säga vad relativa risken är, men 1-1.5 är rimligt än sålänge :slight_smile:

På andra frågan, i första stadiet har vi ej en linjär tillväxt, utan det bygger på samtal med Niklas, forskning kring antalet förvärvsobjekt på lämpliga marknader, tillgång till kapital och antaganden kring priset på förvärven :slight_smile: Du har förstått rätt angående stadie 2.

Det sista är fristående från åren. Där har du tester på RoIC (dvs tillväxten i stadie 2) och olika marknadspremier beroende på hur riskvillig investerare är. Testar även att låta den relativa risken, beta, variera från 1 (dvs Storskogen är lika riskfyllt som ett snittbolag) till 2 (dubbelt så riskfyllt). Då får vi fram ett spann av priser, blir som en känslighetsanalys

1 gillning

Kan du inte ge några exempel på tolkningarna? Hur tolkar jag de olika axlarna ROIC / MRP? Vad är rimligt?

Jag fattar att respektive block handlar om hur riskfyllt det är. Dvs. att det är som följer:

Absolut!

Om vi börjar med MRP, så kan vi dels kika vad snittet legat på för aktier. Är ca 5.5%, dvs aktiers avkastning över riskfria räntan.

Ju högre riskaptit, desto lägre premie. Jag har räknat ut ett antal implicita riskpremier i kolumn A under “Market Equity Risk Premia”. Det är rimligt att idag räkna någonstans mellan 4.25% till 5.5%.

RoIC är svårare, men praxis är att dels titta på historiken (RoIC har en tendens att gå som en pendel) samt kika på konkurrenterna för att få en förståelse för hur branschen som helhet presterar.
bild

Senaste 4 åren har Storskogen levererat ca 9.9% RoIC i snitt (använder dock EBIT istället för vinst). Istället för att snöa in sig för mycket på siffrorna skulle jag ställa mig frågan: Vad är rimligt att bolaget växer med under den perioden? Jag skulle säga att 8-9% är troligt. Kikar vi på andra serieförvärvares resor så är detta ett rimligt antagande. Även värt att nämna att de ligger under sina peers när det gäller avkastning på investerat kapital.

EDIT: Försöker svara så gott jag kan, kanske utvecklar mer senare. Står och drar ihop en Carbonara och vill inte råka koagulera ägg-parmesan-pecorino blandingen

6 gillningar

Klockan 23:26? *boss level*… Du vet att “Photo or it didn’t happen” gäller… :joy:

5 gillningar

Haha så går det när sambon är i stallet hela dagen!

Här har du det scenariot jag ser som troligast.
steg för steg:

  1. Prognos för kommande 5 år (2022 - 2026) baserat på möjlig förvärvstakt, multiplar bland förvärven, lite samtal med Niklas & långa nätter med att undersöka SME (Small & Medium Enterprises) ute i Europa.

  2. Fastställa vad riskfria räntan ligger på idag. Använder Svenska 10-åringen, en riskfri ränta på 1.61%. Det ger oss även förväntad “Perpetual Growth Rate” på ekonomin, har historiskt varit en riktigt bra proxy för det.

  3. Fastställa vad bolaget betalar för att låna pengar (3%), ett estimat av den relativa risken i bolaget (beta = 1.5) samt vilken skattesats bolaget betalar (för att få med skatteskölden på räntekostnader).

  4. Fastställa hur bolaget är kapitaliserat, får det till 20% skulder och 80% eget kapital.

  5. Från allt detta kan jag räkna ut en WACC, ett avkastningskrav. Med mina antaganden landar vi på 6.9% per år. Detta är vad marknaden bör kräva. Det kan låta lågt, men kom ihåg att vi jämför med relativt låga räntor, och en halvdyr börs.

  6. Räkna ut en hållbar RoIC som proxy för en stabil tillväxtperiod efter den snabba tillväxten. Kikat på LIA & andra serieförvärvare, vad jag tror framåt, samt hur Storskogen presterat tidigare. 5-10% är inom normen för ett normalt bolag, för högt så börjar konkurrens flockas till den branschen. Jag lägger mig på 8%, då jag tror serieförvärvare som helhet ska ned något i deras RoIC givet “förvärvs-manin” vi ser bland många bolag som aldrig tidigare sysslat med M&A.

  7. Diskontera kassaflödena och räkna ut ett terminalvärde. Summera detta och dela på antalet aktier.
    Givet våra antaganden och rådande klimat bör Storskogen kosta 82 SEK. Men eftersom vi har många olika antaganden, stor känslighet i modelllen etc så sätter vi in en säkerhetsmarginal på 25% så vi kan sova gott om natten. Det gör att vi utifrån detta kan anse att Storskogen är köpvärt upp till 62 SEK. Notera att vi inte nått vad vi tror bolaget är värt ifall vi skulle komma upp till 62 SEK, endast att vi börjar nalla av vår ställda säkerhetsmarginal.

17 gillningar

35 gillningar

Älskar att din pasta får fler hjärtan än din analys. :joy:

12 gillningar

Välbalanserad och det ser ut som den följer bredaste index :heart_eyes:. Kanske dra ned på peppar :joy: ? Hittar inget mer avvikande just nu :grin::+1:.

5 gillningar

Det är lugnt, då är det ingen skillnad från hemma och forumet :roll_eyes:

7 gillningar

Haha du har helt rätt Jacke, det blev lite för pepprigt! Något för mycket “krydda” i portföljen :wink: Men balansen mellan ostarna vart perfekt, och tog några vakteläggulor och blandade med vanliga ägg, vart fantastiskt krämigt och gott :slight_smile: Önskar att jag hade Guanciale hemma, men fick bli pancetta istället

7 gillningar

Haha, låter som min fru och dotter… dom lever dock under hotet att bli ensamstående om middag inte ätes innan kl 20.30, vilket enligt mitt matschema redan är utstretchat till max!

4 gillningar

Alla har vi våra egna beskymmer :joy::grin::+1: och jobbiga regler hemma.

1 gillning

Jag ÄLSKAR din självbild. Frun och dottern är två stycken och du en, men det är ändå de som blir ensamstående om du lämnar dem.

7 gillningar

Är det inte han som dör om han inte äter i tid? :grimacing:

2 gillningar

Lite segt idag.

Någon kalenderbitare där ute som har koll på all time low intradag? Någonstans runt 21,50? Undrar om det kan slås idag kanske.

Edit: Tror att lägsta stängningskursen är 22,12 - den 25 mars. Blir intressant när USA öppnar.

Ja, det är en ökenvandring. :flushed::woozy_face:

Men, skulle det vara enkelt skulle alla göra det. Som alltid gäller ju att man alltid kan besöka ångerns tempel.

2 gillningar

Jag var inte med från början (saminvesteringen), men i IPO:n. Gick sådär.

Men eftersom den här tråden på forumet precis hela tiden har nya inlägg går det liksom inte en dag utan att man får ett stort “Storskogen” i ansiktet. Nu orkar jag inte stå emot frestelsen längre. Jag ger upp. Jag vill också vara med, så att den här mega-tråden blir relevant för mig också :rofl:

6 gillningar

Också stödköpt lite idag, verkar dock inte hjälpa kursen uppåt…

4 gillningar

Har också fyllt på idag och hoppas på positivt utfall. Eftersom jag äger Storskogen genom Polynom också så får det vara nog nu.

1 gillning