Storskogen | Diskussion, analys och kommentarer till Storskogen och dess aktie

Nu pratar jag inte om lekhinken då majoriteten av småsparare gillar rena aktier. :wink:. Det vad vi har här på RT skiljer sig “lite” i från verkligheten och risktagandet i vanliga fall. :wink::+1:. Det ser lite annorlunda i småspararnas Isk hos Avanza/Nordnet :thinking::+1:

Jag nämnde bara “lekhinken” för att mena den delen av portföljen med (möjligtvis) 100% enskilda aktier.
Och med totalen menade jag totalen av bara den delen av portföljen.

1 gillning

Fan, man borde snittat ner sig :joy::joy:

3 gillningar

Det är inte försent att börja snitta nd sig, KBK.

2 gillningar
9 gillningar

Uppdatering av förvärvslistan för 2022 som jag uppdaterar efterhand.

Per idag så min uppskattning (då alla köp inte berättar omsättning / ebit) att man har köpt ca 4 500 MSEK i omsättning med en EBIT på ca 500 MSEK. Notera dock att vissa siffror saknas i tabellen nedan därav är siffrorna ungefärliga.

Notera att dessa siffror endast är för 2022 och kommer därmed inte räknas in i Storskogens omsättning och vinst förrän för 2023. De hamnar bara i 2022 proforma eller 2022 RTM.

18 gillningar

Man kan höra en fjäder landa på en madrass här :rofl:
Knäpptyst inför rapport :hear_no_evil:

5 gillningar

Haha publiken tystar inför rapporten! Blir intressant att se reaktionen från marknaden imorgon, samt uppdatera sig kring Storskogens siffror :slight_smile:

9 gillningar

Kan avhjälpa situationen.
Jag gillar inte hur dagens graf ser ut. I morse gick jag mot ekonomisk frihet men sen vände kursen :sweat_smile:

Jag kan ändå tycka det är ganska lagom med 1-2% idag.
Så får rapporten säga sitt i lugn och ro :slight_smile:

1 gillning

@janbolmeson inga mer investeringsdagboksinlägg?

Försöker hålla mig ifrån att titta. Tänker att jag får kommentera efter rapport imorgon.

Sedan känner jag mig lite dum efter gårdagens avsnitt. Liksom stärker ju inte tesen för att direktinvestera i enskilda aktier. :slightly_smiling_face:

5 gillningar

Man får ju olika perspektiv beroende på när man köper en aktie också, givetvis förstår jag att ni som köpte vid börsintroduktionen är rätt dystra nu.

Men jag som köpte min första post för några dagarsedan och är 13.9% plus ser ju väldigt positivt på storskogens utveckling. Svårt o vara dyster när man får så bra avkastning på under en vecka.

Samtidigt som det är svårt o vara munter när man gått ~ -70% ändå är det samma aktie vi köpt, bara vid olika tidpunkter.

1 gillning

Har du samma hårda tro på en effektiv marknad efter äventyret med Storskogen eller börjar du vackla? Frågan är helt seriös.

Vill du säga att du har fuskat med avsnittet :thinking: ? Vad är det som inte stämmer nu @janbolmeson ? :wink:. Ska du blanka avsnittet eller storskogen aktie :thinking: ? Visste du inte innan avsnittet att rena aktier är “lite” Casino om man ska lyckas med det? Du har säkert testat lite rena aktier under 25 årssparande på börsen :heart_eyes: :raised_hands:.

Ja, som jag har skrivit tidigare så är min åsikt / tro att marknaden är effektiv med öar av ineffektivitet. Ju mindre marknad och mindre bolag desto större ineffektiviteter. Storskogen är en liten aktie på en liten marknad, som följs av mindre än 10 analytiker som dessutom har fått lite guidning av företaget i sina analyser. Dessutom är marknaden orolig vilket tenderar att göra att pendeln svänger lite hårt åt alla håll.

Den stora insikten som jag har lärt mig om mig själv (igen, för jag vet inte hur många gånger) är att direktinvesteringar i noterade aktier inte är min cup of tea. I alla fall inte i offentlighetens ljus där jag blir påmind om den och inte kan stoppa huvudet i sanden.

Jag tycker fortfarande att ta bet i enskilda aktier är en aktivitet där man har oddsen emot sig, det är något jag generellt kommer fortsätta avråda som tumregel. En tumregel som jag dock från tid till annan säkert kommer bryta mot.

Världen är ju mer komplex än att bara säga att det är svart eller vitt. Allt handlar om förutsättningarna och målet. Som jag också skrivit tidigare, jag har ingen blodsed eller lojalitet mot indexfonder, visar det sig att något annat är bättre för den generelle spararen och hens förutsättningar så kommer jag rekommendera något annat. Tills dess kommer jag sjunga indexfondernas lov, använda denna tråden som ett emotionellt avskräckande exempel men också ett exempel på hur det kan gå till när man tror (och förhoppningsvis över tid får rätt om) på en aktie. :blush:

11 gillningar

Jag blir mer och mer övertygad om det omvända förhållandet. Marknaden är ineffektiv med öar av effektivitet. Hur vi ser på detta påverkar inte verkligheten men det påverkar ju hur vi väljer att investera. Ineffektiviteten kan slå uppåt och nedåt. I år verkar den ha slagit nedåt för Storskogen men den hade ju lika gärna kunnat slå åt andra hållet. Personligen ser jag det som alltför riskabelt att följa ineffektiviter via trender hos enskilda aktier, det är betydligt lättare med hela marknader via fonder då risken hos enskilda aktier smetas ut och reduceras kraftigt i fondens totala utveckling. Man kan förstås äga många enskilda aktier men det är inget jag orkar med för tillfället.

Det som skiljer oss överordnat är nog att du söker ständig bekräftelse för att du är inne på rätt spår via forskning och diverse böcker som du citerar. Eller i alla fall att det är det du vill förmedla till andra. Det där med att hålla sig fast vid processen även om resultatet är klent. För mig är resultatet det enda viktiga. Är det klent så nöjer jag mig inte med att skylla på otur utan funderar då snarare på om det kan vara fel på processen, eller att jag har valt fel process givet börsläget. Jag söker en process (eller flera olika parallellt) som gör att jag inte är beroende av tur eller otur och heller inte är beroende av en väldigt lång tidsperiod för att tur och otur ska ta ut varandra. Alla processer på börsen påverkas av tur och otur men jag vill att den tas ut i ett mycket kortare tidsperspektiv om veckor eller månader, inte tiotals år.

3 gillningar

Rapporten levererar väl gällande omsättning, dock med något lägre marginal än väntat. Ebit inkommer i princip som väntat.

Som man tidigare varit inne på i tråden innebär det att analytikerna ligger ”efter” med att lägga in förvärven. Marginalförsämringen tror jag dock kommer hindra aktien från att lyfta på rapporten. Minskade marginalen borde kunna ses som skeptikerns kvitto på att modellen inte funkar.
Jag tror på små förändringar i värderingar efter dagens rapport. Vad tror ni? Passa på att spekulera - om 1,5 timme har vi svaret :wink::grin:

3 gillningar

Det går fortfarande att rösta i inlägget ovan :sweat_smile:

1 gillning