Summa låst till amortering: Amortera i en klump eller fördela ut över längre tid?

Hej!

Dividerar med mig själv och min fru om vad som är mest klokt; amortera i en klump eller fördela ut klumpen över tid. Hade varit nyttigt att få andras perspektiv här :slight_smile:

Kort bakgrundsinfo:
Vi har ca 450 000 kroner som är låsta till amortering eller köp av ny bostad. Orsaken till detta är att vi bor i Norge och att vi har sparat i en fördelaktig sparform som heter BSU (inte relevant för alla i Sverige, men är faktiskt en bra sparform som staten subventionerar).

Vi har inte tänkt köpa nytt hus de närmsta 10 åren, så alternativet för pengarna är amortering. Idag har vi ca 60% belåningsgrad och vi har inget påträngande behov av att amortera i högre grad än det vi gör idag.

Fråga: Är det någon grund till att amortera ner allt i en klump?

Som jag ser det är det mer förnuftigt att använda pengarna till amortera löpande och spara motsvarande summa i någon av hinkarna.

Tänker jag fel? Är det någon uppdenbar fördel med att amortera allt på en gång?

Tacksam om någon har några inspel.

Erik

 

Hej Erik!

Skulle inte säga att det finns någon typ av extra fördel att amortera ned en större summa på en gång förutom att du sänker din belåningsgrad och därmed sänker risken i din ekonomi.

Däremot så har det historiskt visat sig mer lönsamt att investera pengarna över tid istället för att betala av sina lån. Så historiskt skulle alternativet med att vänta med amorteringen vara mest lönsamt!