Ta ut privat pensionsförsäkring på 5 år och investera själv

Hej,

Jag är pensionär idag och skulle vilja ha synpunkter vad som ger högst kapital för ett ev tidigt uttag på 5 år av min pensionsförsäkring i ett försäkringsbolag. Vi pratar om en försäkring som nu ger 5 % återbäringsränta men kan skifta upp eller ner beroende på marknaden. Senaste 5 åren har gett i snitt 6%.Jag kan välja på att ta ut försäkringen på livstid eller min 5 år eller 6, 8, 10, 15 eller hur jag vill.Mitt förslag själv är att jag tar ut x kr per månad i 5 år och sätter in 75% på en global barnportfölj och resterande 25% på en sparkontos nischbank med ca 1% ränta som jag vid ett akut behov kan använda och samtidigt säkra upp dessa 25% kapital. Efter 5 år är kapitalet från försäkringen 100% ut utbetalat till mig.Oavsett sparkapital - egen placering borde ge bättra utdelning än ligga kvar i försäkringen under lång tid. Försäkringen är ju inte kostnadsfri med diverse avgifter som dras varje år. Globalportföljen tror jag kommer att ge runt 7-8% ev mer samt att portföljen kommer ligga på ett isk.Beroende på marknaden och min ekonomiska situation tänkte jag efter 5 år ligga kvar några år i globalportföljen ev 5 år till men efter första 5 åren då övergå till större del ränteplaceringar.Finns det något i mitt förslag som bör tänkas över och isf vad kan vara mycket bekymmersamt.Tackar på förhand med bra kommentarer.

Hej!

Ja, om det är högre avgifter på pengarna nu än vad du skulle få vid ett snabbt uttag där du placerar pengarna så att avgifterna blir lägre så bör det löna sig att ta ut dem snabbt. Sedan är det så klart svårt att säga någonting helt säkert utan att ha satt sig in tjänstepensionens exakta villkor, det är möjligt att den lägre risken väger upp.

Men nackdelen annars är väl självdisciplinen. Om du tar ut pengarna finns ju risken att du lever upp dem, då där gäller det att ha tillräckligt med disciplin för att följa planen.