Ta ut sedlar

Är de brottsligt att ta ut sedlar en gång i månaden och spara dom själv? Man får ingen ränta då… de vet jag.

 

Nej, det är inte brottsligt ta ut sina egna pengar i kontanter. Tänk bara på risken med att förvara dom själv och vilka försäkringar du har som kan täcka eventuella förluster.

Det finns inga försäkringar som täcker förlusten av kontanter. Möjligtvis om du har bevarat sedlarna i ett brand- och inbrottssäkert kassaskåp eller i händelse av rån. Men hur ska du bevisa hur mycket pengar du blivit av med? Och förklara var pengarna kommer ifrån och varför du inte haft dem på banken istället?

Till Tale: Du har fel. Vet att t ex samtliga hemförsäkringspaket hos If täcker kontantförluster upp till 4000 kr vid stöld och inbrott.

Ok då, runt 4000 kr. Jag uppfattade frågan som att det rörde sig om lite större summor.

Om det blir problem eller inte beror på beloppet. Som exempel har Swedbank en maxgräns på 15 000 kr per veckan för kontanta uttag.

Att ha en mindre summa kontanter hemma är vettigt.

Problemet uppstår väl om du samlat ihop en väldigt stor summa kontanter och vill använda dem. Då lär banken vilja veta var de kommer ifrån.

Hen kan spara alla uttags kvitto och bevisa att pengarna är från eget bankkonto. Man gillar kanske räkna sedlar som hobby!

Om man har försörjningsstöd kan man inte ha så mycket pengar på banken. I ett sånt läge kan det vara bra att spara hemma och stoppa pengar under madrassen. Det är inte kriminellt. Samma sak med bostadstillägg, när förmögenhet stiget över 100 000 kr minskas tillägget.

Hej Snålisen!

Tror vi behöver ett utvecklande av frågan för att besvara den helt.

Varför vill du ta ut pengar i kontanter och hur mycket är det vi pratar om?

Tale!

Om man ansöker om bostadsbidrag är man SKYLDIG att ange hur mycket kontanter som man har.

Har man stora kontantbelopp som inte anges är detta bidragsfusk. Du kan titta själv på blanketten om du inte tror mig.

När man söker bostadsbidrag får man ha högst 100 000 kr i förmögenhet (ensamstående) och därtill 25 000 kr på banken eller i kontanter innan det påverkar storleken på bidraget.

Om man har mer än så kan det vara värt att räkna på om det vore mer lönsamt att investera i aktier/fonder än att stoppa pengar under madrassen och söka bidrag.

Jag vet inte exakt hur mycket får man ha på banken eller i kontanter för att få försörjningsstöd, har för mig att gränsen går nånstans vid 8000 kr.

När man fyller i sina blanketter får man använda sunt förnuft.

Om myndigheten vill riktig kontrollera och banken kan spåra senast 10års traksaktioner. hur kan man förklara kontanter försvinna? Man kan inte säger till myndigheten att det är en hobby att räkna sedlar?!

I Sverige är inte lätt att förklara varför man behöver kontanter varje månad. I Kina eller EU länder är det vanligt att betala med kontanter.

I grunden handlar det väl inte om myndigheterna kan upptäcka innehav av stora kontantsummor eller ej?

Jag är så gammaldags att jag hoppas på att folk har moral. Står det i blanketten att man skall uppge sitt kontantinnehav så gör man detta.

Så fan heller, om vi slutar betala med kontanter bankerna ska få all makt över det här landet, det skulle göra oss sårbara och inkräkta på vår frihet