Tankar om MQR?

Vad tror RT-communityt om morningstars nya ratingsystem MQR för att hjälpa en hitta fonder som har potential att vara bland de bästa i sin kategori långsiktigt?jag tycker det verkar mycket lovande, iaf till en början. Problemet är väl dock att när alla samlas i ”det bästa alternativet” så slutar det att vara bäst eller? https://www.morningstar.se/se/news/204764/nu-lanserar-vi-fondbetygen-mqr.aspx https://www.morningstar.se/se/news/203098/fakta-om-morningstar-quantitative-rating-fondbetyg.aspx

https://www.morningstar.se/se/news/204764/nu-lanserar-vi-fondbetygen-mqr.aspx

 

https://www.morningstar.se/se/news/203098/fakta-om-morningstar-quantitative-rating-fondbetyg.aspx

Jag är ett stort fan av att automatisera det som går. Här påstår Morningstar alltså att de följer samma mall som proffsen gör när de väljer fonder.

Cynisk som jag är så fastnar jag på detta i deras beskrivning:

“Resultatet är att fonder som har fått betyget ”Gold” därefter i snitt ger ungefär 1 procent högre avkastning per år än genomsnittet i samma kategori. Och de med betyg ”Negative” har framtida resultat som avviker ungefär lika mycket nedåt”

De skriver också att låga avgifter ären viktig datapunkt. Jag kan uppnå samma resultat som den här roboten genom att helt enkelt rekommendera den billigaste indexnära fonden i varje kategori. Typiskt sett kostar ju billiga fonder kring 0,4%, snittet kostar 1,5% och de dyra över 2%. Och som grupp kommer alla fonderna inom en kategori ligga mycket nära index.

En kul övning kan vara att försöka hitta dyra fonder med högt MQT-betyg och försöka analysera dessa själv.

Kul att veta att enligt MQR har Swedbanks teknikfonder ingen potential att vara bland de bästa i sin kategori långsiktigt. :wink:

Det framgår att höga avgifter i kombination med avhoppade förvaltare påverkar betygen negativt, så det skulle kunna vara det som drabbat Swedbank.

Ja, så är det nog.

MQR bygger på de fem P:s.
https://www.morningstar.com/articles/591905/what-are-morningstar-medalist-funds
1 People that run the fund
2 Process that they are using
3 Parent organization
4 Price or expenses
5 Performance

”Performance” på Swedbanks teknikfonder har varit bra historiskt så det måste vara de andra P:s som sänker ratingen. ”People” och ”Process”kan än så länge vara svårbedömda eller okända så det är för tidigt att ge bra betyg på dessa faktorer även om det längre fram i tiden skulle visa sig att de är helt briljanta. Så det är fullt möjligt att de här fonderna kommer att prestera nära toppen även i framtiden trots att Morningstars AI har kommit fram till en annan slutsats.

Hej

MQR betyg har inte så stor betydelse när det gäller aktiva branchfonder. Alla som köper sådana fonder antar jag att de köper/säljer fonderna betydligt oftare än att tänka långsiktigt. Olika brancher går olika i olika böscirkel. Antingen lyckas man gissa rätt eller gör man fel bedömning och väljer fel branch. Inget att spara i automatisk månads sparande och glömma det på 10år. Swedbank teknik fonder har inte haft så lysande utväckling jätte många år från början. Det som gjorde de till vinnare är lysande utväckling på teknik aktier senaste 10 år över lag. Teknik aktier ser så övervärderade ut just nu att man blir lite rädd när man ser de höga värderingar. Det är inget som jag skulle börja månadsspara i just nu. Det känns tryggare ha bred branchspridning i portföljen. Branchfonder kan vara luriga om man misslyckas med egna val och glömmer bort portföljen på ett tag som många småsparare gör.

Mvh.jack

Jag skulle nog säga tvärtom. Vad som gäller indexfonder är betydelsen av MQR är nästintill obefintlig. Men när man jämför aktiva fonder med varandra kan den vara ett verktyg som kan vara värt att titta på. Kanske inte det smartaste verktyget men ändå.

Sen kan jag hålla med dig om att aktiva branschfonder har alltid sina risker.