Tips på att tjäna mer pengar | Avsnitt #202 på bloggen

Efter att allt för länge varit rädd att öppna den här tråden har jag äntligen tagit mod till mig och öppnat den. :slight_smile: Först och främst ett stort tack för många kloka tankar.

Jag, Caroline och @Caspian har även gjort ett extra-avsnitt på många av kommentarerna då er feedback är högst relevant. Avsnittet kommer nästa söndag.

Nedan följer även några spontana tankar som kanske kommer till glädje för fler.

Det här är en jättebra idé. Många gånger blir man hemmablind och framförallt så faller man i fällan: ”Det som jag kan är inget värt (för det kan alla andra också) och det andra kan är mer värt då jag inte kan det.” Att fråga andra är alltså ett ypperligt tips för att få ett yttre perspektiv. Bra frågor är:

  • Vad upplever du vara mina största styrkor?
  • Vad upplever du andra uppskattar med mig?
  • Vad skulle du säga är min superkraft?

Här har vi nog bara olika syn på världen. :slight_smile: Jag respekterar att man kan se det så. Samtidigt så kliar det i mig med motfrågan:

  • Vad skulle vara möjligt / vad skulle det kunna ge om det inte vore så? Dvs. att det inte vore ett motsatsförhållande mellan jobb/hobby eller tjäna/tjäna inte pengar och energi?

Jag ska vara helt ärlig att jag inte riktigt förstår frågan. @Caspian försökte sig på den i avsnittet vi spelade in, men förmodligen är det ett för stort tankespjärn… :slight_smile: För mig handlar avkastning / affärsutveckling att få utlopp för min kreativitet. Så att inte tänka på de sakerna skulle göra min semester fattigare än tvärtom. Det vill säga att jag skulle inte njuta av min semester mer för att jag inte fick tänka på det. Tvärtom.

Sedan fattar jag att det är lite sjukt. En anekdot från förra veckan är att jag stod i en glassbar med bl.a. min jurist som åkt ner från Stockholm för att hälsa på. Vi lär fortfarande känna varandra och han hade inte riktigt sett den här sidan av mig. Men i alla fall, jag såg i glassbaren möjligheten för barägaren att öka sin omsättning på ett ganska enkelt sätt. Så jag tipsade honom om vad jag ansåg att hen borde göra. Juristen bara garvade åt mig och frågade de andra: ”Finns det någon situation där Jan inte affärsutvecklar?

Så, att inte göra det vore för mig som att lägga band på mig själv. På gott och ont.

Grattis @Robert_G. Det är en magisk känsla, eller hur? Samtidigt så är min erfarenhet att när man väl en gång knäckt koden så blir det mycket enklare att göra det igen och igen. Man har nämligen sett något som man inte längre kan ”o-se”. Till slut blir det ju nästan som en lek att se hur mycket kan man öka den till.

Sedan brukar mitt tips vara att ta en så stor del som möjligt av den här extra-inkomsten och återinvestera den. Då får man ju en enorm hävstång. Finns ju inget som hindrar en från att spara X procent av inkomsterna även i en firma.

Slutligen, hur har det gått med prishöjningen? :wink:

4 gillningar

Vi diskuterar det här mer i det kommande avsnittet. Det blir lätt att diskussionen hamnar i den juridiska formen och som andra påpekat missade jag det med hobbyverksamhet. Jag tänker även att man många gånger inte behöver ha koll på allt innan man börjar. Vissa av sakerna löser sig själv längs vägen. Sedan förstår jag att det är ”lätt för mig att säga”, men det är min genuina upplevelse från att ha gjort det här i många år.

Fokuserar man på det viktiga - det man tycker själv är kul, lägger till frågan hur det skapar värde för andra och tar bra betalt så kan man ”köpa” eller outsourca alla andra problem.

Det är superbra. Grattis till det! Jag gjorde den missen att jag utbildade mig till något som var/lät bra, snarare än vad jag var intresserad av. Föll i fällan: ”Om jag gör det jag tycker är kul på fritiden, på jobbet och i skolan, så kommer jag tycka det är tråkigt.” I mitt fall var det data / programmering som var kul men jag inte satsade på.

Sedan är det som du skriver att köpa / sälja saker på blocket väldigt lågt hängande frukt för att tjäna pengar. Så pass låg att jag ibland glömmer bort det. I den kategorin hamnar även t.ex. uthyrning av saker, uthyrning av bostad, ta extra timmar eller frilansa på sajter som t.ex. Upwork.com.

Beklagar verkligen. Den enda trösten jag kan ge är att om du har kommit på dessa idéer en gång, så kommer du säkert göra det fler gånger. Jag tror ju att allt som händer är en träning inför något som komma skall. Värdet i det här skulle jag säga är att fundera på frågan:

  • Vad var det livet / universum etc försökte lära mig den gången?

Ju fler svar som kommer från den frågan, desto bättre. Lite en post-mortem-analys. Det är också en anledning till att jag gillar ”företagande” eftersom det handlar så mycket om växt. En del av tricket här handlar ju här om att tänka både på helheten och sedan våga ta det första steget medveten om att man inte har fyllt i alla delar i tavlan.

Rätt, min miss. Ibland missar man det enklaste. Inleder uppföljningsavsnittet med det här. :+1:

Haha, inte en kommentar jag hade gissat att vi skulle få. :rofl:

Wow, det här verkligen det absolut bästa utfallet jag hade kunnat tänka mig från avsnittet. Grattis och hojta gärna till i forumet om jag eller andra kan hjälpa dig.

Utan att kunna något om just den branschen så har jag mött på det påståendet i andra branscher (mekanisk verkstad, IT, handel m.m.) Mina motfrågor brukar vara:

  1. Tänk om det är fel kunder? / Hur ser drömkunderna ut?
  2. Vilket mervärde kan ni tillföra som gör att priset blir mindre viktigt?

Jag tänker även ofta på Richard Bransons påstående: ”Det finns alltid en marknad för den som är bäst i världen.” Vad skulle krävas för att ni blev bäst i världen?

Ett sista tips skulle också vara som jag tar upp i avsnittet; höj priset direkt med 7 procent. :slight_smile:

Det kan vara precis vad som helst, gärna dock något som är sant. Det kan vara allt från att prishöjningen behövs för att vi ska kunna ha en ekonomiskt hållbar utveckling framgent, för att kunna ge bättre service, för att kunna fortsätta jobba med de kunder man önskar till att kompensera för de prishöjningar man har på inköp eller liknande. Ta något som du kan stå för, det är det viktigaste.

Supersmart. Finns en hel del management-modeller på det här temat. Jag gillar även t.ex. BCG-matrisen.

Ja, jag gör det tyvärr. Vi tar upp det i det kommande avsnittet. Sedan upplever jag att det faktiskt inte är så mycket att faktiskt göra. Jag kan fortfarande efter 20 år inte alla bokföringsregler, det är ju det jag betalar min redovisningsbyrå att vara insatta i. Visst jag har fortfarande ansvaret, men bara för att jag har ansvaret så behöver jag inte göra eller kunna det. Det vore ju orimligt.

Jag upplever snarare att det är en följd av dumheten vi har i Sverige med ordspråk såsom: ”Själv är bäste dräng” / ”Ensam är starkt” / ”Kar för sin hatt” etc. I min syn handlar att driva företag att göra det man är bäst på och sedan jobba i team. Det vill säga att ta hjälp av dem som kan andra saker än en själv.

2 gillningar

Jag tar gärna en sådan tråd. Problemet som jag upplever är att det är väldigt svårt att göra något konkret med. Problematiken är nämligen så här:

  • ”Alla kan spara i en fondrobot, eftersom det är en lösning som passar många”
  • ”Att tjäna pengar på det sättet vi pratar om i tråden är högst unikt för varje situation.”

Således går det inte riktigt att göra från idé till faktura i ett avsnitt. Däremot fungerar det utmärkt i en kurs eller ett program. Det skulle vara kul. Så mitt förslag är att faktiskt göra en tråd på ämnet.

Sant, tack för det perspektivet. Det är därför jag också ogillar ”hot” och sällan rekommenderar det som strategi. Särskilt illa är det om man hotar med saker man dessutom inte är beredd att genomföra. Däremot att ha ett autentiskt samtal med sin chef tror/hoppas jag att man uppskattar.

Ja, svårt att inte vara hemmablind också i ett sådant här avsnitt. :slight_smile:

3 gillningar

Känner absolut igen det här. Här tror jag också att man behöver ha empati med sig själv att det här är den mest intensiva perioden i livet (intalar mig själv det i alla fall :slight_smile: ) Sedan finns det ju lösningar här också beroende på vad som är viktigt för en.

Jag drev genom förra året att vi skulle ha au pair. Det fungerade bra, men inte tillräckligt bra för att Caroline skulle vilja ha det i år. För henne fanns det nackdelar som kostade mer än det smakade.

Så i det här fallet handlar det om att ha empati med sig själv och sin situation. Sedan kan det även i en sådan situation vara intressant att se vad man lägger tid på. Har en kompis som har löst liknande situation under Corona att förhandla med sin chef om att fokusera på resultat och leveranser istället för nedlagda timmar. På det sättet har hon fått 1-2 timmar extra om dagen som går till andra projekt.

Jag är inte bäst att uttala mig om statliga / offentliga arbeten. Jag kan alldeles för lite. Känner en sjuksköterska som är lite kontroversiell som brukar säga att det är en myt med låg lön inom yrket. Det finns många sätt att höja sin lön om man är beredd att tänka lite utanför boxen och göra lite okonventionella saker.

Sedan kan det vara som så att det som fungerar t.ex. i Region Skåne kanske inte fungerar på andra ställen. Men även där har jag t.ex. en läkarkompis som är musiker 2 dagar i veckan och jobbar som läkare 3 dagar i veckan runt om i Sverige för samma lön som många får i Malmö för 5 dagar i veckan.

Spontant känns det som att när regioner är beredda att köpa in tjänster utomlands ifrån så borde man ha bra förhandlingsläge. Men som sagt, jag kan inte tillräckligt mycket.

2 gillningar

Hmm… jag märker att många av er skriver liknande kommentarer och har frågor kring det. Jag kanske är hemmablind här, men jag upplever ju att det är jättefel fokus så länge ni inte har tänkt starta ett företag inom administration - typ bokföringsbyrå.

Fokus i en verksamhet måste ligga på försäljning och produktion. Det är huvudverksamheten, administration, ekonomi och regler är stödprocesser. Att således göra en kurs eller hänvisa till böcker om bokföring, regelverk är som att spänna vagnen framför hästen. Det är ju även det som jag upplever - och vi får bevis för ovan - skrämmer bort människor.

En gång för alla - om du fokuserar på produktion och framförallt att skapa värde för kunderna då kan du outsourca all bokföring. Något som du bör göra oavsett vilket.

2 gillningar

Sant, vi missade absolut en stor del av ovan. Tack för feedbacken. Får göra det bättre nästa gång. Brukar ju tänka att om man inte skäms för det man gjorde förut så har man utvecklats för lite. :slight_smile:

Jag tänker så här - vi har olika preferenser och är olika duktiga på olika saker. Tricket är att man INTE ska göra själv utan att många gånger komplettera med andra som är duktiga på det man inte själv är duktig på.

Ta mig och @Caspian t.ex. vi älskar idéer. Vi har hela listor med idéer på saker man skulle kunna göra och tjäna pengar på. Men problemet för oss är att vi gillar att prata idéer mer än vi gillar genomföra dem. Det finns 100 saker jag hade kunnat göra på bloggen som jag inte gör på grund av mina preferenser.

På samma sätt finns det människor som inte får idéer men får shit done. Tricket är ju att sätta sig i samma rum som någon som är annorlunda från mig själv. Problemet är att vi sällan gör det eftersom jag tycker det är kul att bolla idéer och en person som är mer doer kommer se problemen i dem och inte vilja spåna idéer och vice versa. En doer skulle säga att idé-människor är flummiga eftersom det är mycket snack och lite hockey. Det händer ju ingenting. Typ.

Att man således inte förstår varandra är egentligen en fördel. Men man måste ta sig förbi den ”spärren” och våga gå över till den andres sida. :slight_smile:

2 gillningar

Ett inlägg delades upp till ett nytt ämne: Håller på att starta AB - vilka är de lagliga kraven jag ska ha koll på?

Jag skulle säga; prova! Sedan tänker jag också att det handlar om att hitta sin nisch. Nu kan jag inte branschen, men min spontana tanke skulle ju vara att inte konkurrera med rekond-firmor utan att gå in på någon nisch. Kanske med någon form av social grej. T.ex. folk som har dyra bilar och inte lämnar i väg dem. T.ex. att göra det tillsammans med dem? Är det inte en primärbil då spelar ju inte dagen-efter grejen någon roll heller.

Jag tror att den här typen av saker handlar om att gå mer åt det exklusiva där kvaliteten är viktigare än priset.

Ett litet nischat förslag för de som är kunniga inom musikproduktion är att sälja musik (färdiggjorda eller skräddarsydda samprojekt), samples, eller mix- och mastringstjänster.

Detsamma gäller annat musicerande, man kan sälja gitarrspel, pianospel mm. till andras låtar.

Är själv på gång att starta upp ett litet projekt där jag leasar och/eller säljer Hip Hop-beats. :sunglasses:

2 gillningar

Wow, det här verkligen det absolut bästa utfallet jag hade kunnat tänka mig från avsnittet. Grattis och hojta gärna till i forumet om jag eller andra kan hjälpa dig.

Vad roligt att höra. Jo jag har gått och funderat i flera år och det är en hel del bitar som ska på plats innan det kan bli aktuellt. Men något som satte griller i huvudet på mig var faktiskt det här du nästan tjatar lite om: vad är uppsidan och nersidan? Jag kommer ju aldrig veta hur det är om jag inte provar och jag har försvinnande lite att förlora på att testa att exempelvis arbeta privat en dag i veckan. Kommer definitivt fortsätta vara här i communityt för det verkar ju leda till nya tankebanor!

3 gillningar

Det funkar jättebra, dela beats på youtube och erbjud custom made beat. Jag har själv köpt allt från att folk gör ljudpresets till ett plugin, feedback på musik, sång, lyrics och mastering via fiveer.

Jag får leads från musikbranschen ibland och sätter ihop 3 olika via fiverr. En som gör text, en sång och en producent som gör hela låten utifrån mina idéer.

1 gillning

Detta innebär ju dock en kostnad, som är betydande om man är på säljer-tio-tumvantar-i-veckan-stadiet av sin verksamhet.

Jag håller helt med dig om att man ska ta in hjälp där det blir effektivare.

2 gillningar

Tack för svar, både på min och alla andras kommentarer.
Intressant att läsa dina synpunkter.

Behöver nog revidera min kommentar lite, tyckte ni hade för stort fokus på att “starta företag” då jag lyssnade på avsnitten. Jag tänkte att man kan jobba lite på sidan utan företag baserat på någon gammal uppfattning om att man får tjäna upp till 70tkr “extra” utan att behöva skatta eller göra något speciellt, detta är ju uppenbart fel :blush:

Tvärtom är det ju så att man nästan inte kan göra något i avsikt att tjäna pengar utan att starta enskild firma! I det ljuset blev mycket av det ni sa mer relevant för mig. Är väl ett klassiskt exempel på att det inte är det man inte vet som vilseleder en, utan det man tycker sig veta men som helt enkelt är fel :roll_eyes:

Ser fram emot det uppföljande avsnittet.

1 gillning

Vi har nog mest skilda åsikter angående definitionen av “hobby” känns det som.

Jag personligen tycker wikipedias definition av hobby stämmer:

Med hobby avses i synnerhet sådant man gör på fritiden där sysselsättningen har privat eller trivial natur, inte är ansvarskrävande, och inte bringar några särskilda extrainkomster (jämför binäring).

Går jag och skaffar mig en gitarr för att som hobby (nöje, avkoppling) lära mig spela gitarr så är målet med min hobby själva resan från att inte kunna spela alls tills jag är riktigt bra på gitarr. Detta är det som ger mig energi och mening med min hobby. Dagen jag får tankar i stil med att jag är tillräckligt bra för att ställa mig i ett gathörn för att dra in pengar eller köra som trubadur på lokala puben eller sälja digitala alster på nätet är dagen min hobby kommit till vägs ände. Den har gått från något som jag gör helt för mitt egna höga nöjes skull, när jag själv vill, hur länge eller kort jag känner för till att bli ett “måste” där jag personligen skall infinna mig på specifika platser och tidpunkter eller producera en viss mängd låtar i utbyte mot pengar. Hade jag köpt gitarren med detta som slutmål så hade jag aldrig någon hobby från början, jag hade däremot en affärsidé/extraknäck.

1 gillning

Jag känner mig också lite främmande för Jans definition av ‘hobby’. Jag håller med om Wikipedias definition ovan, men vill lägga till att för mig är det också viktigt att det är en sysselsättning där glädje och lust prioriteras före prestation och resultat.

För mig är inte syftet med en hobby att bli bäst. Det är en aktivitet där alla är välkomna oavsett ambitionsnivå. Vissa personer är kassa, många är medelmåttiga och ett fåtal är duktiga. Men alla är accepterade och välkomnas in i communityn. Huvudsaken är att man har kul. Att alla välkomnas oavsett ambitionsnivå är nånting som är unikt för hobbies, annars är det mycket prestationsfokus i dagens samhälle.

De personer som är kassa och medelmåttiga har inte så stora chanser att tjäna pengar på verksamheten. I många smala hobbies har även de riktigt duktiga svårt att tjäna pengar.

Jag har varit svensk mästare i en av mina hobbies när jag var yngre och kunde lägga mycket tid på den. Inte en chans att det gick att tjäna pengar på det. Nuförtiden är jag nog nånstans mellan kass och medelmåttig på många av mina hobbies, men de ger mig glädje och laddar mina batterier.

Tänk er två olika människor.

Person A:
Tycker om att koppla av med stickning. Har syjunta en gång i veckan med goda vänner. Älskar stickningens avkoppling och kravlöshet. Stickningen ger mängder av positiv energi. Personen har aldrig startat ett företag och har inte intresset.

Person B:
Är van att starta företag och utveckla idéer. En riktig entreprenör som älskar utmaningen i att tjäna pengar på idéer. Personen har aldrig stickat och har inte intresset.

Att säga till A att det är enkelt att starta företag är som att säga till B att det är enkelt att sticka och delta på regelbundna syjuntor. Båda personerna kan lära sig det i teorin, men i praktiken är det svårare. Person A får inte positiv energi av att driva företag och person B får inte positiv energi av att sitta på syjuntor.

Med detta sagt så går det att tjäna pengar på vissa hobbies, men oftast blir det då en helt annan aktivitet än den man älskar. Inte alltid, men i många fall.

2 gillningar

Det var en utmaning att du under din nästa semester skulle använda din kreativitet och se till att du fick en viss inkomst knutet till den semestern (det vill säga inkomster som endast kan uppstå på grund av den semestern du åker på) i syfte för att visa oss tvivlare att den semestern minsann blir minst lika angenäm som en semester utan avkastningskrav. Det är ju lite så vissa av oss har svårt att tänka kring att tjäna pengar på saker som är roliga/hobby :wink:

Jag har funderat lite i de där banorna, men har för smal smak för att pyssla med kommersiell musik. :slight_smile:

Däremot har jag funderat lite i banorna kring uthyrning av alla instrument jag sitter på, då många av dessa är “kreddiga” idag. Eller kanske en kombo: skicka över din analogsyntemulerade basgång och jag skickar tillbaka den så den låter som den “ska”.

Men, det tenderar på att falla på hur mycket tid man vill lägga vs potentiell inkomst. Just musik och andra konstarter är så kopplat till känsla att man kan peta i allt i oändlighet.

1 gillning