Tjänstepension-tips för jag som egenföretagare?

Hej!

Jag driver eget aktiebolag sen cirka 2 år tillbaka. Har nu bestämt mig för att jag ska börja tjänstepensionsspara. Då mina inkomster varje månad varierar litegrann, så är det svårt att säga vad jag tar ut i lön varje månad, men jag brukar ta ut i snitt 36.000:- brutto.

Mitt mål är därför att åtminstone lägga undan 5.000:- till min Tjänstepension som jag har hos Avanza. Det jag skulle behöva lite tips om är ifall deras automatiska portföljer är någonting att ha? Ska jag istället satsa på andra fonder där själv bestämmer för bättre avkastning i slutändan?

Jag är total nybörjare på detta, men skulle bli oerhört tacksam om någon kunde ge mig lite tips på bra fonder där jag kan placera mina pengar i.

 

Mvh

Jens

Hej!

Vad bra att du ser till att spara till tjänstepensionen, något många egenföretagare glömmer.

En portfölj som på denna blogg brukar rekommenderas till pensionssparande är Globala Barnportföljen. Den passar på lång sikt, 10+ år. I den är uppbyggnaden denna:

60% Globalfonder
20% Sverigefonder
10% Tillväxt- och asienfonder
10% Ränte- och obligationsfonder.

Tips på fonder som passar in i denna portfölj och dessutom har låga avgifter kan du läsa om här.

Hälsningar
Elin

Hej Elin!

Jag kikade faktiskt in och kollade och jag satte följande fördelning:

40% Länsförsäkringar Global Indexnära
30% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
30% Swedbank Robur Access Asien

Vad tror du om detta upplägg?
Bör jag omfördela procenten något, eller snarare lägga till någon mer ränte- obligationsfond?

Mvh
Jens

Överväg ifall du har aktiebolag(ifall du inte har det överväg att skaffa aktiebolag), att direktpensionsspara istället för tjänstepenson. Bara ett tips från min sida.

Eftersom du tjänar under brytpunkt på statlig inkomstskatt så är det bättre att ta ut mer lön och sedan spara privat om du har disciplin till det. Då avsätts ju 18% till statlig pension. Direktpension är bara fördelaktigt om du ligger över gränsen till statlig inkomstskatt likaså avsättning till IPS. Givetvis är detta svar under förutsättning att inkomstskatterna i framtiden är lika höga som nu och att inte förmögenhetsskatt införs.

1 gillning

Johan, du har rätt, dåligt tips från min sida i detta fall.

Hej igen Jens! Hade missat svaret.

Den fördelning du valt har högre risk än den rekommenderade Barnportföljen, Jan förespråkar att man alltid har åtminstone kanske 10% i räntor men där får du självfallet göra som du är bekväm med. Det är tre fonder som är med på listan över 2018 bästa fonder på bloggen, så bra val.