Tjänstepension

Hej!Jag har en fråga angående placering av tjänstepension. Jag tillhör själv KAP-KL och har valt en fondförsäkring med Swedbank som försäkringsbolag. Däremot har jag inte gjort ngt aktivt val hos dem och därför hamnat i en entréfond: Swedbank generation KAP-KL.Är det ngn som har några råd att ge angående val av försäkringsbolag förbuden som har mitt avtal? Jag har sett över valbara bolag via pensionsvalet (ex danica, SEB mfl), men är okunnig med avseende på avgifter och bästa fondutbud.Tacksam för hjälp och rådMed vänliga hälsningarMikael

Hej Mikael

Jag tog en kik på Swedbanks hemsida där det stod att den pensionsfond du nämner har en förvaltningsavgift på 0,3% och en fast avgift på 65 kr per år. Det låter inte alls dumt. Fonden justerar även risken efter att man fyllt 55 år vilket påminner om AP7 - enligt Jan den bästa pensionsfonden - så den verkar spontant väl utformad för ett pensionssparande.

Swedbank bör ha en lista på de fonder som går att välja till sin tjänstepension där man kan jämföra förvaltningsavgifter och andra parametrar men i och med att du redan har relativt låg förvaltningsavgift på din nuvarande fond så är det ingen brådska.

Jämförelsevis så tilldelades jag av min bank (SEB) per automatik en pensionsfond där förvaltningsavgiften låg på hela 1,25%. När jag väl blev insatt (tack vare rikatillsammans) så valde jag en annan fond ur deras utbud där förvaltningsavgiften låg på 0,4% som dessutom är etisk.

Lycka till med pensionssparandet!