Tjänstepensionen tillsammans med barnportföljen?

Hej,

Jag har använt Jans Barnportfölj i flera år för min pension och varit nöjd såhär långt. Nu när det oranga kuveret ramlade in så fick jag en tanke kring tjänstepensionen. Min allmänna pension har jag i Såfa men för tjänstepensionen kan jag välja lite själv. Under ett års tid har jag haft 100% i SPPs Globalfond som är rätt billig och bra.

Nu till frågan, skulle ni räkna ihop tjänstepensionen tillsammans med det “privata” pensionssparandet? Dvs istället för att jag då har 55% i Globala aktier (Enligt barnportföljen) så har jag kanske 70% om jag räknar det med tjänstepensionen? Eller hur tänker ni kring tjänstepensionen? Skulle jag då istället ombalansera min barnportfölj och räkna med fonden jag har i tjänstepensionen? Jag kan inte riktigt replika Jans modellportföljer hos SPP då deras utbud är ganska begränsat.

Hej Karl!

Skulle säga att detta är upp till var och en hur man vill räkna, men visst, pensionssparande som pensionssparande, man skulle absolut kunna räkna ihop det eftersom det är sparande till samma sak typ av mål.

SPP har alla delar som behövs för att replikera portföljerna, fonderna heter bara lite annorlunda mot vad som står i modellportföljerna.

Tack för svar Robin,

Jag tänker att om jag räknar ihop det så blir det aningen enklare att ombalansera annars får jag ju göra det på SPP också. Dock är det ju svårare att sälja av där. Finns risk att det tar över då min premien där är 2600Kr/mån medans jag bara sparar drygt 1200Kr privat i dagsläget.

Och sen blir det ju jobbigare när man bytar arbetsplats t ex och man får pensionen någonannanstans…

Hur kan man tänka här?

Alright så om vi då leker med tanken att jag vill ha t ex Jans 100% barnportfölj, vilka fonder ska jag välja?

https://imgur.com/a/VH7fqiC

  • 62.5 % – Globala aktier / Länsförsäkringar Global Indexnära | SPP Aktiefond global
  • 12.5 % – Asien & Tillväxtmarknadsaktier / Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A | SPP Emergin Markets SRI
  • 10 % – Globala småbolag / Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK | ?
  • 10 % – Svenska aktier (alla) / SEB Sverige Indexfond | SPP Aktiefond Sverige
  • 5 % – Svenska aktier (investmentbolag) / Spiltan Aktiefond Investmentbolag | ? Kan kanske använda SPP aktiefond Sverige istället`?

Som du har nämnt i dina förslag så håller jag helt med.

SPP Aktiefond Global
SPP Aktiefond Sverige
SPP Emerging Markets SRI

Sedan så har dom kanske inte dom bästa småbolagsfonderna, så det hade jag lagt i globalfonden!

Tack så mycket Robin!

Vet du om tjänstepensionen automatisk ombalanserar här eller hur fungerar det?