Utlåtande av min globala barnportfölj och nybörjarportfölj

Hej
Jag är 34 år och har precis blivit kund hos Avanza för att ta tagit tag i min ekonomi på egen hand.
Har fram tills nu haft en storbank som hjälpt mig med kapitalförsäkringar till mina barn och ett privat pensionssparande till mig. Mitt övriga sparande ligger på sparkonton i samma bank, vilket jag nu har tänkt ändra på.

Jag har byggt upp följande portföljer Barnsparande, privat pensionssparande samt ett sparande på ca 3-5 år och skulle bli väldigt glad om jag kunde få ett utlåtande om dom?

Har en till fråga på barnsparande. Om man vill öppna ett ISK konto i barnets namn för att sätta in pengar som de får i present etc. Alltså inget månadssparande men ett sparande med några insättningar om året. Vilket typ av sparande skulle ni då rekommendera. Ett sparande till moped eller likande. Idag är barnen 1-3 år.

Privat pensionssparande – ISK
Månadssparande: 1000kr/månad
Tidshorisont: ca 30 år

Globalfond 40%
18% Avanza Global
17% SPP Global plus A
10% Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK

Europa 10%
10% AMF Aktiefond Europa

Sverigefond 20%
5% SPP Aktiefond Sverige A
5% Spiltan Aktiefond investmentbolag
10% PLUS Småbolag Sverige Index

Asien och-tillväxtfond 20 %
10% Avanza Emerging Markets
10% Swedbank Robur Access Asien

USA 5%
5% SPP Aktiefond USA

Barnsparande – KF
Månadssparande 800kr/månad
Tidshorisont: ca 20 år

Globalfond 45%
16% Avanza Global
16% SPP Global plus A
13% Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK

Europa 10%
10% AMF Aktiefond Europa

Sverigefond 15%
7% SPP Aktiefond Sverige A
8% Spiltan Aktiefond investmentbolag

Asien och-tillväxtfond 20 %
10% Avanza Emerging Markets
10% Swedbank Robur Access Asien

Räntefond 5%
10% Spiltan Högräntefond

Sparande 3-5 år - ISK
Månadssparande 1000 kr/månad
Tidshorisont: ca 3-5 år

Globalfond 30%
30% Avanza Global

Sverigefond 20%
20% Spiltan Aktiefond investmentbolag

Asien och-tillväxtfond 10 %
10% Schroder ISF Glb MKt Opps A

Räntefond kort 20%
20% Spiltan Räntefond Sverige

Räntefond Lång 20%
10% Spiltan Högräntefond
10% AMF Räntefond Lång

Tack på förhand
Med vänlig hälsning/Lisa

Hej Lisa.

Jätte bra att du har valt Avanza. Mindre bra att du har gjort en stor röra av det med små skvättar av olika fonder. Det räcker med Avanza Global. Men odvill ha det mer offensivt långsiktigt då hade jag gjort så här.

Avanza Global 65%

Spiltan Investement 10% eller Amf småbolag

Seb Sverige index 10%

Avanza Emerging markets 15%

På 20-30 år glöm räntefonder.

Kortsiktigt. 5 årssikt

Avanza Global 30%

Seb Sverige index 20%

50% Sparkonto.

Tänk så att inte krångla för mycket. Annars funkar det även så här långsiktigt

Avanza Global 60%

Avanza Zero 20%

Avanza emerging markets 20%.

Man kan göra hur många portföljer som helst och därför har har jag 100% Avanza Global. Om jag gör förendring kommer jag välja Avanza Zero.

Hur än du gör kommer det bli bra långsiktigt. Håll dig bara till max 3-4 indexfonder. Allt annat gör inte saken bättre. Bara krångligare.

Mvh. Jack

Lycka till.

 

Hej

Tack för svaren. Några funderingar…

  1. varför fel att ta både Avanza global och SPP Global Plus?

  2. Varför SEB Sverige istället för SPP Aktiefond A?

  3. Varför inte småbolag bland de gobala- och sverigefonderna?

  4. inga Europafonder?

  5. Varför inte båda Avanza Emerging markets och Swedbank Robur Access Asia. Skiljer de inte sig?

Är det alltså sämre att välja fler, tänker att det är bredare, eller har jag fel?

Med vänlig hälsning, Lisa

Du får spara på dina uppsatta portföljer.
Lycka till. Global indexfond är bred och mycket bredare kan inte bli. Du kan avvika den och höja risken och blir dyrare i avgifte. Men långsoktigt är inte säkert att du har valt rätt då man inte vet vilken region går bäst.
Mvh. Jack

Hej.

Spara som du vill. Det vad vi vet idag är vad vi betalar i avgift. Global index fond är bredaste vad vi har idag. Klart du kan avvika och välja 20 fonder blir inte bredare än Global index. Det du gör höjer risken och avgifterna och kanske lite högre avkastning blir det. Men det vet man om 20 år. Sällan är det lönsamt att krångla. Ha det så bra.

Mvh. Jack

Ok. Tack för hjälpen
Med vänlig hälsning, Lisa

Ok. Tack för hjälpen

Med vänlig hälsning, Lisa

Mao om jag förstår dig rätt menar du att det är bäst att följa er översiktsmodell eller förenklade modell och inte den rekommenderade modellen som jag försökte med?

Med vänlig hälsning, Lisa

Om jag förstår dig rätt menar du att jag skall köra enligt er översiktsmodell eller förenklade modell och inte enligt den rekommenderade modellen som jag försökte mig på? (När är den lämplig?)

Med vänlig hälsning, Lisa

 

Hej Lisa.

Jag tycker att din modell var för komplicerat och onödigt krångligt. Smidigast är det att göra det enkellt. Själv har jag några miljoner i Avanza Global 100% långsiktigt. Annars tycker jag att man ska göra det så billigt som möjligt om man gör portföljen själv. Du kan göra annorlunda men då blir det högre risk med tillväxt marknad index eller småbolag Sverige index, men då ska man vara medveten att det drar iväg avgiften, högre risk, större svängningar samtidigt förväntad lite högre avkastning.

Avanza Global 80%

Avanza Zero eller Seb Sverige index 20%

Automatisk månadssparande och du behöver inte tänka på börsen långsiktigt. Så hade jag själv gjort idag. Viktigast av allt är att vara långsiktigt, ha hög aktie andel och inte sälja vid dippar. Bara låta det vara i fred.

Mvh. Jack

Hej Lisa,

Det finns lite olika åsikter om vad ska va bra som portfölj. Konsensus är i alla lägen att “enkelt är bra”. Även är det jätteviktigt att hålla ner avgiftskostnader på fonder. Men precis HUR enkelt man ska göra det är inte all överens om.

Några här på forumet är lite purist och väljer att gå all in. Andra är lite mer nyanserade och anser att det faktiskt finns anledning att göra små justeringar från ett 100%-Avanza Global portfölj.

Vilka som har rätt kommer vi inte veta förrän 20 år har gått. Viktigast är du väljer en strategi som passar dig baserade på argument som tilltaler dig. Och vad du än gör, så blir det bra iaf så länge du håller dig till grundprinciperna.

Jag kan försöka svara på dina frågor med mina åsikter:

  1. Det är inte fel med två globalfonder men SPP Global Plus följer typ samma index som Avanza Global och då ger det inte mycket och är det inte värt de extra kostnader. Själv kör jag 50/50 mellan Avanza Global och SPP Aktiefond Global. Det sistnämnde är också en globalfond men följer en annan index (ALL World Index) än Avanza Global och är ckså billigare än SPP Global Plus.

  2. Dessa två fonder är ganska likvärdiga tror jag. Själv har jag inga Sverigefonder i min portfölj men i så fall hade jag satsat på Spiltan Aktiefond Investmentbolag istället. En smaksak. :stuck_out_tongue_winking_eye:

  3. Småbolag är precis en sådan sak där åsikter skiljer men de som kör “extrem-enkelt” och dem som vill krydda lite mera. Jag personligen anser att de kan vara värt det att ha dem som del i portföljen. Eftersom jag själv ogillar ha för mycket Sverige i min portfölj kör jag på Handelsbankens Global Småbolag istället. Den utgör endast 12% av min portfölj och jag tycker dräför att de högre avgiftskostnader är acceptabelt. Bra småbolags-alternativ som rikter sig mot Sverige är AMF Småbolag och Plus Småbolag.

  4. Visst kan man vikta extra mot Europa, men det ska du bara göra om du tror och anser att Europa kommer att göra det långsiktigt bättre än resten av världen. Annars räcker det fint och bra med europa-delen som finns inbakade i globalfonderna.

  5. Dessa fonder är ganska lika, men Avanza Emerging Markets har också aktier utanför Asien på andra utvecklingsmarknaden som Afrika, Öst-Europa och Syd/Mellan-Amerika.

Jag tycker att det är bra att du visar intresse, fråga lite mera och försöker göra ett medvetet val. Som redan sagt är det viktigast att du väljer en portföljfördelning som passar dig.

Ett till tips: Om du på ett enkelt sätt vill jämföra olika fonder så funkar portfölj-analys-verktyget på morningstar.se finfint. Då kan man på ett tydligt sätt inte bara se hur fonder skiljer sig på avgifter och sådant men också hur fördelningen över regioner/branscher ser ut osv.

Lycka till!

100% Global indexfond. Allt annat är chansande och onödigt komplicerat om man har lång sparhorisont.

 

https://rikatillsammans.se/vandrande-rantefond/

Lyssna gärna där om vad professorn säger om sparande för den vanliga dödliga.

Förstår inte varför Jan själv förespråkar så många olika fonder hit och dit.

För att de globalfonder som finns inte motsvarar global market cap exakt samt att de globala världsindexen inte tar hänsyn till t.ex. tillväxtmarknader. Enligt alla definitioner idag räknas t.ex. Kina som ett “u-land” vilket i min värld inte stämmer.