Nisse, i boken “Strategy for the wealthy family” av Mark Haynes Daniell beskrivs det, på sidan 169, hur en hållbar uttagsberäkning ska genomföras.
Om du exempelvis börjar med ett startkapital på 1 miljon kronor och det totala portföljmarknadsvärdet är 1,5 miljoner kronor efter ett års tid. Då har du 500.000 kr i bruttoavkastning. Där efter ska detta belopp justeras mot skatteskyldighet och inflation (justerat inflationsbelopp = inflationstakten X startkapitalet). Vad som sedan är kvar är vad som kan “distribueras”, d v s betalas ut till din bank för konsumtion (fasta och rörliga utgifter).
Märk väl: om det inflationsjusterade och beskattade kapitalet är lägre än det inflationsjusterade startkapitalet, då kan du inte ta ut någonting alls. Inte om du vill se till att behålla kapitalet intakt från både uttagsurholkning och köpkraftsurholkning (“inflation”).
Sedan bör jag tillägga att “startkapital” alltid är nytt för varje nytt år p g a av inflationsjusteringen. Om du exempelvis börjar med 1 miljon kronor från start, då är det “startkapitalet”. År två är startkapitalet detsamma som “startkapital + uppjustering mot inflationstakten år 1” o s v. Det blir lite som en ränta-på-ränta effekt med inflationen så länge inflationen är positiv. Vid deflation (negativ inflation), då blir det lite det motsatta, så klart.
Det är lite av en självdisciplin det här, men om man genomför detta, då behåller man sitt kapital mer intakt än ifall man inte gör det. I goda tider ges avkastningar att leva gott på. I uslare tider, då inga uttag kan genomföras, då får man hitta ett annat sätt att finansiera uppehället på (i e lön, konsultarvoden m m).
Här bör jag lägga till ett viktigt råd kring utgifter. I boken beskriver författaren hur många rika familjer (i e Vanderbilt dynastin) faktiskt förlorade en massa pengar p g a av överkonsumtion. De spenderade mer än vad deras inflationsjusterade och beskattade portföljer hade råd att betala för. Sakta men säkert urholkades kistorna. Fasta utgifter är, inte sällan, den största boven i dramat. Jag kallar fasta utgifter för “finansiell cancer”. De äter upp en, oavsett hur tät man är i plånboken. Ha låga fasta utgifter och bruka engångsutgifter mer än vad ni kanske gör idag och endast när ni har råd att betala kontant, köp det ni har haft ögonen på. Det handlar till syvende och sist om kassaflödeshantering i symbios med kapitalförvaltning.
Läs gärna boken, Nisse (och övriga läsare). Den är bra. Intressant på alla sätt och vis. Inte bara gällande distribution av inkomster från finansiella portföljer utan även kring super rika personers mentalitet kring pengar och synen på världen i stort (vill man bli rik måste man ju förstå hur de rika tänker. Det känns som ett självklart faktum). Detaljerad bok kring värderingar, förvaltning, den rika familjens relation till pengar (lite jobbigt att leva med folk som inte är på samma resa som en själv. Direkt kontraproduktivt) o s v.