Vad är egentligen avgiften för SEF – Investmentbolagsfond A?

Hej!

Har sedan tidigare pengar investerade i ovan nämnda fond som rekommenderats av bloggen sedan 2019, och som till och med utnämnts som en eventuell framtida favoritfond av Jan.

Saken är bara den att jag inte får ihop det med tanke på den väl tilltagna avgiften om 0,9% om man ska tro Avanzas översikt för fonden: https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/852914/sef—investmentbolagsfond-a Nog för att fonden må vara bra men 0,9% är väl ändå lite väl magstarkt?

Samtidigt rapporterar fondfaktabladet för fonden att den årliga avgiften “endast” ligger på 0,59%, ackompanjerat av den kryptiska kommentaren “Avgifter som tagits ur Fonden under särskilda omständigheter”. http://doc.morningstar.com/document/68e5c910a011493e5a0558eb1fa0cad3.msdoc/?clientid=avanza&key=3728b8f503435715

… Och samtidigt rapporterar t.e.x www.di.se att avgiften ligger på ringa 0,3% https://www.di.se/fonder/sef-independent-investmentbolagsfond-4221503/

Kan någon vänlig själ snälla reda ut avgiften för den här fonden på ren svenska?! Kunde tyvärr inte hitta något svar på frågan varken i artiklar eller i forumet.

Mvh,
Mathias

Hej!

Håller med om att det kan vara lite rörigt. Nordnet, Avanza och Morningstar redovisar totalkostnaderna på lite olika sätt.

Själva fondavgiften/förvaltningsavgiften är 0,3% hos alla tre! Sedan kan jag tänka mig de även vill visa TKA eller TER och här skiljer det lite hur man räknat. Nordnet har tex 0,59%. Vilken av Nordnet eller Avanza som är mest rätt vet jag inte men kanske kan det vara så att de redovisar olika saker.
Gissar på att det är TKA de vill visa och eftersom både Nordnet och Morningstar har samma siffra så kanske det är den man skall utgå ifrån.
Hursomhelst så lär denna siffra minska och krypa ner mot 0,3% i takt med att fonden växer och alla fasta avgifter som fonden har kan slås ut på en större volym.

Jag har noterat att denna skillnad är inget som är unikt för denna fond utan gäller såklart alla fonder!
/Jonas

Från Wikipedia:

  • Totalkostnadsandel (TKA) - de totala kostnaderna i procent av fondens genomsnittliga förmögenhet. TKA innefattar förvaltningsavgift, tillsyn, räntor, skatter och diverse övriga kostnader, samt transaktionskostnader (courtage) för köp och försäljning av värdepapper.
  • Total expense ratio (TER) - samma som TKA, minus transaktionskostnader.

Hej Jonas,

Tack för förklaringen av avgiften. Är du med och förvaltar fonden fortfarande efter att Kavaljer har tagit över den?

Mvh
Göran

Hur kan rikatillsammams rekommendera en så dyr fond? Hör jämt att ni typ blir illamående av avgifter över 0.40%… Fonden med denna “nya” avgiften på 07-09% är ändå kvar som rekommendation i ombalanseringen 2020…