Vad är skillnaden?

Hej

 

Jag vet skillnaden mellan Large, mid och small cap.

 

Man vad är skillnaden mellan Spotlight och first north? Och andra som Nordic SME?

Tar man mer risk när man investera i spotlight och first north aktiet?

Tack

Hej Valerio!

Large, mid och smallcap är delar av den så kallade “Stockholmsbörsen” som är en av dom två börserna vi har i Sverige, den andra är NGM (Nordic Growth Market).

Båda dessa börser har vardera en mindre handelsplattform som egentligen inte är en börs utan en så kallad handelsplattform, skillnaden mellan dessa vad jag vet är regelverket för att just få finnas på dessa listor.
Stockholmsbörsen eller även kallat OMXS har sin handelsplattform som heter First North och NGM har sin som heter NGM MTF.

Kraven att komma in på dessa på handelsplattformar är mycket lägre än att komma in på en börs och kan vara första steget mot en “riktig” börsnotering.

Sedan har vi Spotlight som är också en handelsplattform och som anses ha lite mer riskablare bolag då deras krav för notering inte är lika hårda som First North och NGM MTF.
Kommer bolag inte in på någon annan handelsplattform så blir detta nästa steg, kanske är lite av min åsikt då jag inte har riktiga belägg för just det uttalandet men.

Så för att svara på din fråga så skulle jag säga ja, du tar högre risk på handelsplattformar än om du investerar på en börs.

Okej. Vad händer med mina pengar om aktier är onoterat från stockholmböraen? Jag förlorar alla pengar?

Bara för att aktier inte är noterade på Stockholmsbörsen så är dom inte onoterade, däremot så handlas dom på en handelsplattform.

Eller menar du om vad som händer i teorin om ett bolag blir avnoterat från Stockholmsbörsen?

Ja, om jag har aktier och sen det bolay blir avnoterat från Stockholmbörsen eller även andra handelsplatform?

Om aktier blir avnoterade så äger du fortfarande aktier i bolaget, däremot så blir handel med just dessa aktier väldigt mycket svårare, du själv måste hitta en köpare till dina aktier då dessa inte kan läggas ut på en handelsplattform.
Så du äger fortfarande lika stor del av bolaget men svårare att handla med.