Vad är VIX-index, och är det ett rimligt sparande?

jag har en kollega på jobbet som nämnde att hans sparstrategi involverade VIX-idexet, där han mer eller mindre spelar mot s&p500 indexet. När s&p500 går bra, går vix ner, och viseversa. Motsatsen till indexfonder mer eller mindre.Av det förstod av vår konversation menade min kollega att vix-index aldrig har gått lägre än 9, så han köper vid 15 och säljer vid 20, vilket ger honom en avkastning på 100%. Fick dock intrycket av det hela var för bra för att vara sant, samt att min kollega inte riktigt hade koll på det hela.Vad är vix-indexet, och är det en rimlig form av sparande? Är det det här som filmen The Big Short handlade om? Mvh Philip

Enligt Wikipedia är vix ett mått på förväntad volatilitet i S&P500 (upp ELLER ned). Frågan är vad det är han köper och söljer egentligen. Någon produkt baserad på vix eller bara vanliga S&P500-fonder?

 

Although the VIX is often called the “fear index”, a high VIX is not necessarily bearish for stocks. Instead, the VIX is a measure of market perceived volatility in either direction, including to the upside.

Tack för svar!
Det är en produkt baserat på vix. Går vix upp kan han sälja för mer, går vix ner kan han sälja för mindre.

Mvh Philip