Vad finns det för egentliga risker

Hej Jan! Du nämner ibland att du förlorat stora delar av ditt kapital två gånger. Bla en gång under finanskrisen 2008.

Jag har nyss påbörjat mitt sparande med ett lysakonto 90/10. Men vad finns det egentligen för risker med detta?

Jag hade tänkt spara 18000kr/mån i minst 12år. Och om det då skulle infalla en börskrasch så är jag beredd att vänta i 12 år till. Vad har jag egentligen för risker då? Är det inte bättre för mig att bara spara på ett vanligt konto och låta inflationen äta upp mina pengar? För det sista man vill är ju att förlora allt man sparar!

 

Mvh

 

 

 

Hej Erik!

Att investera i aktier/aktiefonder har varit det bästa sättet att få avkastning på sina pengar genom tiderna, så historiskt har det avkastat grymt bra och kommer troligtvis att fortsätta med det framöver.
Det finns då undantag på vissa år där börskrascher sker och ens innehav kan gå ned med över 50% av sitt värde, men över tid så har det alltid återhämtat sig och du får tillslut tillbaka avkastningen på pengarna.

Varför skulle man då undvika att investera enligt hur det historiskt har varit?
Det skulle isåfall vara om man tror på en hel omvändning i hur det ekonomiska systemet och bolagsstrukturen kommer se ut framöver, så länge bolag tjänar pengar och världen tror på pengar så kommer aktier att bli mer värda.

Däremot så är inte en historisk avkastning någon garanti för framtiden.

Men med tanken på din långa tidshorisont hade jag inte varit så orolig för att förlora pengar, kan du vänta 24 år så är det en väldigt liten chans till att förlora pengar på aktiemarknaden.

Tack för ditt svar Robin! :slight_smile:

Du förlorar ju egentligen pengar först när du säljer. Säljer du inte, utan bara köper regelbundet, så blir ju risken ganska låg på lång sikt.

Mycket beror alltså på när du ska använda pengarna och till vad. Är det t.ex. ett pensionssparande och du är t.ex. 35 år, så har du 30 år till 65 års ålder.

Sedan tar du normalt inte ut allt vid 65, utan löpande till kanske 95 års ålder. Totalt alltså 60 år innan allt är förbrukat.

Vid så lång investeringstid kan man ta rätt hög risk. Jämför t.ex. med pensionsfonder / generationsfonder. De har hög risk i början, men drar ned risken längre fram.

Ett alternativ är att helt enkelt välja en generationsfond, även om det inte gäller ett pensionssparande. Man kan då välja en generationsfond med lämplig risk. Dvs man behöver inte välja efter sin egen generation.

Däremot så brukar generationsfonder vara väldigt dyra, så är inte den mest ultimata platsen att spara på.
Om man vill ha hjälp med sitt sparande så kan Lysa fungera väldigt bra, tyvärr så justerar dom inte ned risken automatiskt men dom löser allt annat med fördelningen och liknande.