Val 2018

Hur resonerar ni runt valet från en sparares perspektiv?

 

 

Lite hur jag tänker…

Som många här på bloggen så har jag som långsiktigt mål att majoriteten av mina inkomster ska komma från kapital.

Jag är idag anställd inom LO och majoriteten av min inkomst kommer ifrån tjänst (lön). Jag har bara en inkomst tyvärr plus ett litet sparande på 100k.

Därför är det självklara valet för mig att rösta rött.

Problemet för mig är att rödgröna försöker, som jag uppfattar det, uppmuntra till konsumtion först och främst och via den vägen skapa arbetstillfällen. Man vill även beskatta kapitalinkomster hårdare, vilket försvårar för mig och många av oss att nå vårt långsiktiga mål.

Många här på bloggen är ganska eniga i att dra ner på sin konsumtion misstänker jag och istället spara och investera. Men röstar man blått riskerar man att försvaga fackföreningarna på sikt och vara med och bidra till lönedumpningar och på så vis riskera en lägre sparkvot.

 

Hur resonerar ni?

Intressant resonemang. Hoppas det kan bli en bra diskussion där alla respekterar varandras åsikter.

Jag tjänar mindre än medelsvensken då jag valt att jobba med något jag brinner för framför att få en högre lön. Sparande och investeringar är ett enormt intresse jag lägger mycket tid och engagemang på.

Så som jag ser det (obs, talar för mig själv och inte för bloggen) så upplever jag, precis som du, att de rödgröna uppmuntrar till konsumtion och höjda skatter på kapitalinkomster ser jag som problematiskt. En majoritet av de som har ett ISK är inte de allra rikaste, utan de som vill spara till självständighet/pension m.m.

Ett tips kan vara att titta på EFN.se, de har gjort en hel del reportage där de intervjuar de olika partierna om sin ekonomiska politik. Bland annat hur de ser på sparskatt m.m!

Hälsningar
Elin

Kan tillägga att för mig innebär det inte automatiskt att jag vill rösta rött p.g.a. att jag inte är höginkomsttagare.

det ska jag definitivt göra elin, tack :slight_smile:

Jag såg frågan men valde inte att svara. Visst är det en aning intressant att få veta hur olika partier tar ställning till och ser på ämnen ISK och skatt på kapital men personligen anser jag verkligen att mitt politiska val borde grundas på viktigare saker inom samhället än detta. En non-issue för mig alltså.

PS: Det är inte att jag inte gillar politik och prat om politik men jag har redan bestämt mig vilket parti får min röst och detta med ISK har ingen påverkan alls på mitt val.