Valutarisk med att investera i utländska aktier

Något jag ofta har hört och läst är att skiftande valutavärden är en potentiell risk när man investerar i aktier och fonder, men jag vill förtydliga för min egen del att jag har fattat det rätt.

Låt säga att jag har investerat 100 USD (Amerikanska Dollar) i en amerikansk aktie. Bara för detta exempel så kan vi säga att en 1 USD = 10 Kr, så med andra ord är mina 100 USD = 1000 kr.

Om den svenska kronans värde skulle sjunka med 50% gentemot dollarn så borde alltså dessa 100 USD vara värda 500 Kr (Jag förlorar pengar på min investering) medans om kronan istället stiger 50% i värde så är mina 100 USD värda 1500 kr. (Jag tjänar pengar på min investering)

Så när man pratar om valutarisken så syftar man alltså i första hand på risken att kronans värde skulle sjunka gentemot valutan man äger aktien/fonden i?

Hej Karl!

I ditt exempel så har du råkat vänt på det.

Om du äger aktien i dollar och kronan går ned med, så ökar ditt värde.
Om kronan går upp så sjunker ditt värde, detta eftersom att du "köpte" dollar för att köpa aktien och när du väl säljer aktien så växlar du tillbaka till SEK igen.
Om då kronan har sjunkit i värde under denna tiden, så får du mer kronor för varje dollar.

Hej

Det är kanske en smaksak, men jag tycker man tar en valutarisk om man inte investerar i utländska aktier/räntor. Man behöver, enligt mig, exponering mot åtminstone USD och EUR för att få lite valutasäkring i sin portfölj.

MVH Kalle

@Karl: Jag skulle vilja hävda att du inte behöver oroa dig över att kronan skulle stärkas med 50% mot USD/EUR. Exportindustrin kanske klarar det genom att skära ner på folk men då ökar antalet arbetslösa och det blir en allmänt dålig stämning i landet. Tror inte Riksbanken vill detta. Därför bibehålls räntedifferensen i den mån det går för det omvända syftet. Men om du köper aktier i Venezuela kan du mycket väl råka ut för en kronförstärkning med 50%. Kronkramarna kommer givetvis hävda det motsatta men den dagen dom får uppleva en kronförstärkning med 50% mot stora viktiga valutor som USD/EUR kan jag bjuda samtliga på middag.

Svårt att spekulera om sådant såklart. Men tex 2002 - 2008 stärktes ju kronan kraftigt, från nästan 11kr/usd till runt 6kr/usd. Det är rätt mycket mer än 50%. I det skenet så är det som vissa kallar ras för kronan sista åren i princip bara en normalisering.

Framtiden är ju omöjlig att förutspå och på några års sikt eller längre kan i princip vad som helst hända.

Fortsätt ligga lång i kronan då. Familjen har sparat i CHF hela livet och jag ser inte att vi gjort fel i det ;).