Värderingskonflikt - skillnad på vad följare vill ha mot vad de behöver mot vad som ger betalt

Hur ser marknaden ut för reklam som inte har med finansmarknaden att göra? Tänker att det finns andra branscher som också kan vara intresserade av att rikta in sig mot segmentet som hänger på forumet?

18 gillningar

Ja som veteran pod lyssnare är man van att helt plötsligt få reklam om strumpor eller onlinekurser mitt i programmet. Absolut inga problem. :grinning:

6 gillningar

Jag tänker att det går att bjuda in externa nischade gäster under någon form av “pitch” eller “roast”-tema där de får dra sina idéer väl medvetna om att det kommer leda till diskussioner och synpunkter i forumet.

När det gäller reklam har tidning, poddar etc öppet för annonsörer som de inte på något sätt står bakom och det står tidningen publicisitiskt fritt att kritisera sina annonsörer, givetvis med risk att de slutar annonsera. Redan idag kommer det reklam på Youtube vid dina avsnitt som alla förstår att du inte står bakom, även om de finansierar dig genom ersättning från Youtube.

Jag tror att en tydlig publicistisk policy och märkning av samarbeten kan fungera samt uppmuntra till dialog på forumet.

3 gillningar

Jag skulle säga att du behåller RT som det är och acceptera att det inte ger intäkter nog. Sen med den trovärdighet du då behåller säljer du mer riktade konsulttjänster.

Jag tror att egenskaper som trovärdighet och ärlighet kommer värderas högt framöver. Och att om du tummar på det tappar du hela affären. Bygga upp ett bra rykte tar tid att riva det går fort.

Jag tycker att du redan har glidit i innehållet från hög kvalite till medel. Sen förstår jag att du behöver dra in deg. Men vänta och se jag tror din tid kommer mycket snart om du bara står vid det du tror på.

Mvh
Fredrik

12 gillningar

Why not both?

Desto större ni blir desto fler kommer önska “Gör mig rik över en natt”-investeringar och “tekniska analyser”. Jag personligen tror att dessa blir aldrig nöjda om de inte får det de frågar efter.

Separera Rikatillsammans på något vis där du har en avdelning med index/riskspridning och ha en annan avdelning som är mer orienterad kring alternativen till det.

Typ “Rikatillsammans Classic” och “Rikatillsammans TA”. “TA” delen är då lättare att ta in reklam på med alternativa verktyg/metoder/analyser/investeringar, utan att det strider mot “Classic”

8 gillningar

Skriver nedan lite öppet och möjligen ostrukturerat, då det är en rätt nyanserad frågeställning:

Gällande första konflikten: Du tar på dig för mycket. Läs din egen formulering, “Ska jag ge den stora massan det som de vill ha eller det som de behöver?”. Problemet blir att om formuleringen nu speglar din inre konflikt, så har du medvetet eller inte satt dig själv på en pedistal, alternativt som slav.

Någon form av balans måste finnas mellan vad du själv tycker är intressant, vad andra tycker är intressant och som inte bryter mot din egna filosofi. Du ska inte gå till jobbet och pumpa ut saker du inte tror på. Samtidigt finns det fler vägar än “trappan”, det finns “alternativ” evidensbaserad investering som säkert flera kan uppskatta. Jag tror inte att det är just index som är väsentligt för dig, utan snarare att det är låg kostnad, medveten risktagning, diversifierat och, enligt empirisk & teoretisk forskning, en fungerande strategi. Det öppnar åtminstone lite fler dörrar för samarbeten?

Utöver detta, så tror jag att man hittar lite av svaret i frågorna som folk ställer. “Vad är nästa steg”? Indexfonder är tråkigt. Jag håller med. Men det går att göra båda och, gärna med en överväldigande majoritet i index eller något som liknar index. Jag vet inte hur du känner, men det känns inte som att det går emot RikaTillsammans-filosofin att ge konkreta tips på vad som kan vara passande att ha i lekhinken. Varför? För att genom att ha 10% att pilla, leka och sabba med så orkar man hålla i dem andra tråkiga 90%.

Den andra konflikten är betydligt svårare. Beror även på hur du känner över första konflikten, om det är svart-vitt eller någon form av gråskala (läs 90-10 ovan) är okej. Jag vet inte hur stor del av mer “lekhink” du är filosofiskt OK med, och huruvida den andelen av innehåll i Podden skulle vara tillräckligt för att lägga mat på bordet.

Kanske som någon skrev ovan, att lägga fler avsnitt på Patreon istället? Jag tycker personligen inte att det är rimligt att jobba såpass mycket som jag vet att du gör och behöva oroa sig över den här frågan. Jag tycker även du bör kunna få till samarbeten utanför finansvärlden? Någon produkt eller tjänst som du använder och kan stå bakom, kanske ta kontakt med dem?

Lite avslutande så måste jag säga att jag blir lite besviken på ett par inlägg här i tråden. En allt-eller-inget mentalitet är inget jag förespråkar. Att vara intellektuellt nyfiken och undersöka alternativ inom investeringar behöver inte innebära att man förespråkar dessa alternativ. Det största RikaTillsammans har gett mig är inte “följa Jan slaviskt”, utan vidare tryckt på vikten av att tänka själv, och lära sig att tänka själv.

Som @K.et skriver kan en uppdelning definitivt vara intressant. Inom hinken “allt utom index” så finns det såå mycket skitinformation där ute. Allt från youtubers till finanstwitter. Det är väl inte dumt att kunna erbjuda, till dem som vill, gediget material? Säg att någon till exempel är väldigt intresserad av att köpa enskilda aktier. Lägg upp en studie som visar att bolag som går med vinst överpresterat bolag som inte går med vinst, så plötsligt så kanske folk kan lära sig att, i sin lekhink, åtminstone köpa bra bolag? Här finns en oändlig oas med material som kan läggas upp och göras tillgänglig. Om du dessutom lägger vissa exklusivt för Patreon-medlemmar så har du plötsligt skapat lite mer intäkter.

Hoppas att mina ord hjälper och inte stjälper,
André

33 gillningar

Inte för att jag vet om det hjälper dig/er men mitt råd är att göra som du vill, uppskattas det inte av alla så är det ingen som tvingar dem att hänga här på forumet eller följa avsnitten. Är ju er skapelse och ni bestämmer över den.
Jag tror dock att de flesta stannar. :pray:t2:

5 gillningar

Avsnitt om indexfonder är lite som när Gillette utvecklade rakhyveln Mach3, den är så bra att alla deras produkter efter är helt onödiga.

Jag tycker ändå det är intressant med avsnitt om annat än indexfonder även om jag personligen inte investerar i produkterna. Det ger lite allmänbildning. Också intressant med avsnitt liknade det med Eric Strand om vad pengar är och lite större om ekonomi.
Avsnitten om bilköp och värmepumpar gillade jag också. Gärna fler såna om andra privatekonomiska händelser.

Reklam funkar men helst inte för finansiella tjänster.

14 gillningar

Det här tycker jag det är det absolut viktigaste av allt som har skrivits här.

Jag tror det finns en lösning på situationen utan att det strider mot dina värderingar men essensen är just den här meningen. Lägg fokus på det DU brinner för. Sen behöver det inte att vara att gå emot dina egna värderingar att ändå göra content kring alternativa investeringar. Vi kan alla behöva lite mer medvetet chaos i livet ibland :slight_smile:

8 gillningar

Som jag uppfattar det finns det gott om bondfångare som vill tjäna pengar på oetisk marknadsföring. Dessa ligger i spannet enskilda nischaktier och uppåt. Under den nivån ser jag inga problem med att presentera, diskutera eller marknadsföra olika alternativ. Jag uppfattar att de flesta grupper och fora som finns handlar just om spekulation snarare än “tråkigt” investerande. Det kunde rentav vara bra att helt enkelt sluta med eller begränsa innehåll relaterat till spekulation. Det behöver inte förbjudas men det kan placeras på ett sätt som gör att det inte blir så tongivande. Att göra likadant som med de politiska ämnena vore också en variant. Man förutsätts så att säga vara intresserad av “tråkigt” investerande och andra “neutrala” ämnen för att alls platsa på forumet. Sedan kan man ju i lekhinken ha lite blandat smått och gott. Den som vill vara på forumet specifikt för att diskutera lekhinksfrågor borde nog söka sig en alternativ lekplats.

Jag tycker inte att Eric Strand eller Coeli är något negativt. De tillför bra innehåll. Däremot vore det sannolikt bra med en breddning gällande sådant. Idag uppfattar man lätt att ju inom facket aktiv förvaltning rekommenderar Coeli. Det vore väl utmärkt om Didner & Gerge, Lannebo eller några andra kunde komma och prata också. Då skulle det bli mer balanserat. Sedan ska ju de som kommer gärna ha något track record att visa upp. Även om “forskningen” inte är på deras sida så är det ju givande att få en bild av deras arbetssätt och tänk.

Jag tycker också att en breddning till andra samarbeten inom området privatekonomi i bredare mening vore värdefulla. Jag menar då alternativa banker, fintech-företag och alla möjliga som påstår sig kunna hjälpa folk att spara pengar, strukturera sin ekonomi eller skapa nya möjligheter kunde få vara med på ett hörn. Det är värdefullt med en “Plus-liknande” granskning där olika koncept förklaras och reds ut med kritiska frågor. Det är också intressant att höra om vad olika kunniga personer tror om framtiden och olika utvecklingstrender. Det är lite folkbildning helt enkelt.

9 gillningar

Vore det en inte en variant att försöka tänka stort och utanför boxen? Nu menar jag typ att köra ett samarbete med TV4 och prova att skapa ett veckomagasin om privatekonomi. Det skulle inte alls behöva se ut precis så men vara i av det stuket. Det framstår som att forumet har en ganska homogen skara aktiva följare. Om nu målet är att nå ut till bredare grupper så verkar det väl mer naturligt att vända sig dit där de bredare grupperna finns än att tänka att de ska hitta till forumet. Iom att Aftonbladet, Expressen och alla möjliga idag har webkanaler så vore det ju fullt möjligt att nå ut även utanför det traditionella TV-mediet.

Poängen här skulle alltså inte vara att hitta några nya budskap, samarbeten eller liknande. Idén handlar om att ta det som redan finns och förpacka det på ett sätt som passar en bredare målgrupp. Det skulle till och med kunna gå att köra ett Lyxfällan-format där gruvarbetaren Kjell-Åke får sin spretiga portfölj med aktiva fonder rannsakad.

17 gillningar

Money Guy Show och Rational Reminder förespråkar (mer eller mindre) enbart indexfonder, själva investeringsprocessen är ju bara en liten del. Det finns så otroligt mycket mer när det kommer till ekonomi. Allt från hur man ska tänka kring alternativkostnad, buffert, kreditkort etc till bostadsköp och hela processen runt det.

Finns ju även hur många samarbeten som helst som inte rör just aktivt förvaltade fonder eller liknande - livförsäkringar, börspsykologi (man har någon författare i ämnet som får pitcha sin senaste bok i avsnittet), elbolag etc. Bara fantasin sätter gränser egentligen.

Som någon annan skrev behöver inte reklamen vara just ekonomirelaterad, finns ju massvis med överlappande målgrupper.

14 gillningar

Jag tänker att du och Caroline har skapat en mycket tydlig profil, där man känner sig trygg med era värderingar kring ekonomi. Det är så himla BRA och bidrar till ert höga anseende. Man känner att ni, precis som Småspararguiden, står på småspararnas sida.

Med det sagt så har jag absolut förståelse för ditt dilemma. Degen måste in, s a s. Jag ser dock att det visst går att bredda RT och du har fått en del input här i tråden redan.

5 gillningar

Jag måste börja med att tacka för en bra podd. Underhållande dynamik mellan Jan och Caroline:) Dessutom ett av Sveriges bästa forum som spänner över ett jätteområde med allt från bilar till vin. Vardags/privatekonomi är så mycket mer än bara investeringar. Jag tycker podden har varit bra på att ta upp allt från, tex livsstil, pension, bolån, ädelmetaller, företagande mm mm, fortsätt med det. Håller med om och tycker podden självklart ska rekommendera index, och det borde även vara huvudspåret och rekommendationen framöver. Det finns så mycket mer i vardagsekonomin att göra avsnitt om, gillar tex avsnitt som är allmänbildande som tex om Riksbanken, vad pengar är, hur lån och obligationer fungerar, djupdykningen i böcker som senaste avsnitten mm mm, fortsätt gärna med sådant. Sen finns ju alltid alternativa investeringar för lekhinken att diskutera för den som är högriskbenägen. Och reklam tycker jag ni kan ha, det är man så van vid i alla fall, intäkter förtjänar ni verkligen.

7 gillningar

Sunt att du känner att du vill gå ner i arbetstid. Frågan är om du arbetar 40h/vecka om du då kan lyfta en marknadsmässig lön för både dig och Caroline om ni bara lägger in 40h arbetstid? Kan Caroline hjälpa till mera för att balansera belastningen mellan er? Kan du arbeta smartare så att du får ut 80% av effekten till 20% arbetsbördan? Kanske går det att effektivisera arbetet på något sätt?

Du ska göra det som känns rätt för dig själv. Frågan du bör ställa är snarare: vad kan jag göra som inte går emot min egen moral och etik och jag ändå kan tjäna mera pengar?

Kan du inte bredda dig åt något annat håll istället, till exempel ta in experter på prylar man köper. Ta in en dammsugar expert, dator expert, mobil expert, abbonemangs expert, försäkringsexpert eller liknande. Visst kanske du tvingas med att de får promota sin produkt men du kan ju testa den själv först för att säkerställa att du kan stå för det de säger?
Jag tänker att det finns produkter inom området ekonomi som du inte har lika svårt för som att ta in aktiva förvaltare?

6 gillningar

En praktisk lösning kunde vara att lägga in ett quiz som testar kunskaperna för de som vill vidare och diskutera mer extrema investeringar.

Att random person som råkar googla får fatt i en tråd om ngn udda högriskinvestering verkar inte bra. Man kan redan nu bli rätt orolig för en del, inte minst de som tycks vara på gång att investera i ett hyreshus och visar prov på noll kunskaper både om hus och hyreslagen.

4 gillningar

Jag skulle nog tycka att det här var rätt avstötande oavsett kunskapsnivå.

4 gillningar

Varför det? Det kan ju mer vara inriktat mot erfarenhet (tid på börsen) och liknande än kunskapsfrågor.

Men ett alternativ är att man behöver ha en högre användarnivå för att se dessa trådar.

1 gillning

Personlig preferens kanske, tycker att nordnets kunskapsquiz är avstötande med, även om jag förstår syftet med dem. Får lite översittarvibbar av det, att man inte har förstånd att förstå sitt eget bästa och behöver daltas med.

Prata om dem och rekommendera dem är två helt oskilda saker.

Personligen tycker jag inte att det är att “sälja ut sig” om det bjuds in gäster som har en annan synvinkel på vad som är “bäst” och låta de prata sig varma för det, förmodligen vet de väl vilken ståndpunkt du har och det kan uppstå intressanta diskussioner utifrån det.

Jag tycker t.ex. att kritiken för “Coeli-grabbarna”-avsnittet var obefogat.

3 gillningar

Du/Ni har byggt upp ert anseende och er användarbas på att predika indexfonder. Där är kärnan och utgångspunkten i allting annat. Även när det stormat som mest är det just de rena indexfonderna som varit fundamentet du/ni återvänder till och hänvisar till. Att lämna det vore i mina ögon att lämna konceptet RikaTillsammans. Därmed inte skrivet att du/ni inte kan göra något annat också.

Utveckla konceptet för Patreon. Lägg till mer funktionalitet, utöka erbjudandet och lägg på bra delar av de högre trappstegen där. För tusan. Visst finns det tillräckligt många som läser på forumet, lyssnar på podden och konsumerar RT på olika plattformar för att skapa en fond? Då tänker jag något i stil med det någon annan skrev här ovanför, utifrån hink-konceptet med olika parametrar (individens förutsättningar) som avgör fördelningen av varje individs sparade medel. För att inte konkurrera direkt med Lysa/Opti behöver du dock lägga till :coin: i portföljerna :slight_smile: .

Ja på båda två. Basen är vad de behöver och det du tar betalt för är det de vill ha.

Därför det de (vi) vill ha är vad du tar betalt för.

Vilken data har du som backar upp detta påstående och hur tillförlitlig är den datan?

Klart du kan ha mer samarbeten med olika intressenter. Nyckeln är att det tydligt framgår att det är reklam och att du tydligt i början och slutet av varje interaktion inom ett samarbete för fram den grund hela RT baseras på (indexfonder). Det är OK att säga emot den du har samarbeten med, lite motstånd och utmaning måste de kunna hantera om de står för något som RT inte står för.

Det är lite småkul att du experimenterar med reklam här på forumet. Personligen tror jag det är ett plåster på ett brutet revben. Det kanske hjälper marginellt, men det är ingenting ni kommer försörja er på.

Tillägg
Det är intressanta frågor du för upp. Det påminner mig mycket om produktledd tillväxt och hur man får in mer betalande användare till sin produkt. Finns många alternativ där och beroende på produkten fungerar de olika bra. Det gäller alltså för dig att ha en riktigt bra förståelse av den användarbas du/ni har idag och detaljer om den, som kan hjälpa till att leda dig rätt i hitta svaret på de frågor du för fram. Alternativet är att du kör helt efter eget tycke och smak. Det kanske är det mest ärliga och genuina, men utkomsten kanske inte bär sig lika bra ekonomiskt. Det vet jag dock ingenting om idag, det kan jag intyga med stor säkerhet :slight_smile: .

10 gillningar