Vinner jag något på om jag ändra fondandelar(%) på min premiepensionsfonder?

HEJ !

JAG HAR 5 RÄNTEFONDER BÅDE KORTA OCH LÅNGA RÄNTEFONDER I MIN PREMIEPENSION. OM JAG HÖJER %-ANDELEN PÅ MINA BÄSTA FONDER OCH SÄNKER %-ANDELEN PÅ MINA SÄMSTA FONDER UTAN ATT BYTA FONDER, MÄRKER JAG NÅGON POSITIV UTVECKLING PÅ T.EX DET TOTALA 6-SIFFRIGA VÄRDET ELLER NÅGOT ANNAT POSITIVT. JAG ÄR PENSIONÄR SEN DRYGT 2 ÅR TILLBAKA. FÖRRA ÅRET GICK ALLA MINA FONDER LITE PLUS, MEN PREMIEPENSIONEN SJÖNK FRÅN KNAPPT 600 KR PER MÅNAD TILL DRYGT 500 KR PER MÅNAD. JAG VILL JU GÄRNA “GÅ PLUS I ÅR”. SNÄLLA GE MIG LITE TIPS OM MITT “DILEMMA”.

MED VÄNLIGA HÄLSNINGAR

SKELLEFTEBO

 

Hejsan Thomas!

 

Korta och långa räntefonder är lite olika och gynnas av olika saker, det kan vara en anledning till att de gått olika bra när du tittar på dem. Värt att tillägga är även att räntefonder överlag inte har gett så hög avkastning senaste åren.

Långa räntefonder går bättre när räntan sänks medan korta räntefonder kan gynnas av räntehöjningar. I nuläget har vi väldigt låg ränta i Sverige. Menar du med “sämsta fonder” de som har ökat minst i värde?

Kika på vilken avgift de fonder du har tar ut då det också kan påverka resultatet du fått. En räntefond bör ha extremt låg avgift, så att avgiften inte äter upp de procent den ökat med.

Finns det någon särskild anledning till att du inte vill byta eller ta bort någon fond? Om någon av de fonder du har i nuläget inte presterar kanske du inte vill ha kvar den i framtiden. Man måste inte ha heller ha fem fonder i PPM utan du kan även ha färre fonder som då får större procentandel var.

 

Hoppas det kanske redde ut något frågetecken!

 

Vänliga hälsningar

Elin