Förvaring av fysiskt guld och silver i hemmet, bankfacket eller andra ställen
Sök:

Förvaring av fysiskt guld och silver i hemmet, bankfacket eller andra ställen

Enligt Swedbank är det bättre att förvara sitt guld hemma än i deras bankfack...

Den här artikeln publicerades 2016-02-07 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Läsarfråga:  Det skulle vara intressant att få reda på vad du kom fram till när det gäller förvaring av fysiskt guld i bankfack. Är det tillåtet? Kan man försäkra guldet? Hur tänker du kring guld?

Jag har många gånger skrivit om hur man kan investera i guld och silver och varför jag själv har valt att göra det. Först en kort sammanfattning kring guld för dig som är ny. Det som man behöver inse kring guld och silver är att det är en investering som fungerar lite annorlunda än de flesta andra traditionella investeringar. Många (läs: banker och finansiella rådgivare) hävdar till och med att det inte är en investering eftersom den inte generer någon organisk tillväxt (jmf. företag) eller ens utdelning. Tvärtom kostar guldet bara pengar och har ingen praktisk tillämpning.

Jag håller delvis med i ovanstående, samtidigt tänker jag att historiskt sett har guld, mer än en gång, varit en försäkring och den tillgång som investerare har flytt till i tider av kris. Jag minns att min historielärare på högstadiet alltid sa att det enda vi människor kan lära av historien är att vi inte lär oss något av historien. Det är inte annorlunda nu. Det i sig, är inte ett tillräckligt case för mig att investera i guld. Det som puttade mig över kanten till att börja sprida riskerna och diversifiera i guld var framförallt två andra anledningar.

Guld och silver är något väldigt annorlunda

Den första anledningen är att guldet har en väldokumenterad historia och att många klassiska strategier, bl.a. permanent-portföljen av Harry Browne, innehåller en komponent av guld och silver. Guld har nämligen en speciell egenskap – det tenderar nämligen att röra sig annorlunda mot de flesta andra investeringar. Det är den tillgång som folk flyr till i tider av kris eftersom den bl.a. är begränsad i mängd, har ett stort värde i förhållande till vikt och alla känner till det. I princip alla tester där man tittar historiskt har guldet har fungerat trots att det mer än en gång har dödförklarats. Den kände ekonomen Keynes sa till och med att guld(standarden) var en barbarisk relik från en förhistorisk tid. Dock verkar guldet vara väldigt dåligt på att förstå att det ska vara dött..

Den andra anledningen som faktiskt gjorde att jag tippade över, är att jag följer folk som Mike Maloney och Peter Schiff på nätet. Man kan lätt avfärda dessa som så kallade ”goldbugs” som är all-in i guld. Jag tror inte på allt de säger, lika lite som jag tror på allt de svenska bankerna (förutom Handelsbanken faktiskt) säger som är deras motsatser. Men de har haft rätt från tid till annan och sanningen brukar ligga någonstans mitt mellan. Därav en position i guld.

Silver är en lite annan historia eftersom där faktiskt finns en riktig industriell efterfråga på silver, främst inom elektronik (t.ex. mobiltelefoner) och solceller. Silver i sin tur beter sig lite som guld på steroider – det vill säga att volatiliteten är högre. En liknelse skulle kunna vara att om guld rör sig som en jojo så är silver en bungee-jump-lina kopplad till jojon. Går guld upp, så tenderar silver gå upp mer. Går guld ner, tenderar silver gå än längre ner.

Hur köper man guld och silver?

Jag har skrivit en hel del artiklar om att handla med guld och silver nedan:

Där är motiveringen till att faktiskt investera i guld och silver. Som jag skriver i en av artiklarna ovan så är inte allt guld och silver skapat lika. Jag själv ogillar pappersguld – det vill säga investeringar där det enda beviset på att jag äger guldet är ett papper. Där finns nämligen mer guld på papper än vad det finns guld i verkligheten. Ska man därför investera i guld så brukar jag rekommendera att göra det fysiskt. Det vill säga att man har tillgång till den riktiga metallen, för då är det ingen som kan hävda att det inte är ditt.

Alla regler har naturligtvis ett undantag och mitt undantag till ovanstående är min portfölj på Shareville hos Nordnet (annonslänk) där jag äger en börshandlad fond (ETF) för guld (GLD) och en för silver (SLV). Den enda anlednignen till det är att jag vill kunna ge en helt och hållet transparent bild av min portfölj enligt de reglerna jag brukar prata om.

Så, nu till den springande frågan från läsaren kring förvaring av fysiskt guld.

Förvaring hos tredje part

Det mesta av mitt guld äger jag fysiskt men det betyder inte att jag har guldet hemma eller ens i bankfack här hemma. Jag har det nämligen hos leverantören som jag köper guldet av. Där finns några sådana leverantörer på nätet som har väldigt gott rykte. Den som jag använder heter BullionVault.

Där köper jag guld och silver mer eller mindre till spot-pris och kan välja fysisk lagring på lite olika ställen i världen. Jag själv har guldet i Zurich och London och samma sak med silver som jag dessutom har fysiskt i Singapore.

På BullionVault kan du välja var i världen du vill lagra ditt guld och silver

Du kan från dessa ta ut guldet fysiskt.

Från BullionVault kan du plocka ut ditt guld fysiskt

Det här för mig det bästa alternativet som jag har kommit på hittills.

Förvaring av guld i (svenskt) bankfack

Jag har pratat många gånger med flera svenska banker kring bankfack och det är inte helt enkelt att reda ut vad som gäller. Det som jag har kommit fram till är följande:

 • Det är tillåtet att ha guld i ett svenskt bankfack – i alla fall hos Swedbank

Det är nämligen som så att man skulle kunna argumentera för motsatsen också även om det är far-fetched. Guld och silver som man köper fysiskt är nämligen ofta att betrakta som ”lagligt betalningsmedel”. Det betyder att du med t.ex. en amerikansk silver-dollar, rent teoretiskt, kan gå in en affär och köpa något för 1 dollar. Sedan att det är idioti eftersom en silverdollar kostar typ 20 dollar att köpa, är en annan sak. Men i rättslig mening är det ett betalningsmedel.

De flesta banker i Sverige förbjuder nämligen kontanter i sina bankfack av någon anledning. Det gör att jag var orolig för att de skulle klassa guldet eller silvret som kontanter. Men jag har det inspelat på band att de inte gör det.

Försäkrat värde upp till 400 000 kr

När jag äntligen hade fått ett svar på föregående fråga kom nästa utmaning. Det är att innehållet i ett bankfack ”bara” är försäkrat till 400 000 kr. Det är mycket pengar men om man sparar i ett antal år och tittar på folks portföljer så är det inte omöjligt att komma upp i den summan. Det betyder att man slår i ett tak och vad gör man då med resten?

Förvaring av guld och silver hemma

Till syvende och sist kommer man då till alternativet till att förvara det hemma. Inget bra alternativ av så många anledningar – förutom en enda. Vid det tillfället när jag kollade upp det här för något år sedan var jag både bank- och hemförsäkringskund hos Swedbank. När jag ringde till dem och frågade om försäkringen gällde om jag förvarade guldet hemma, döm av min förvåning att de sa ja. Att så länge där fanns utrymmer i lösöres-värderingen så skulle de ersätta det. Utan någon annan begränsning, jag behövde inget värdeskåp, ingen extra säkerhetsdörr eller motsvarande. Bara ett tillräckligt högt värde på lösöres-summan.

Jag hoppas att du ser ironin i det. Swedbank säger själva – om än två avdelningar – att det är både bättre och billigare att jag förvarar min värdesak hemma än i deras bankfack. Bankfacket är bara försäkrat till 400 000 kr, men om jag har det hemma och lägger på 1 000 000 kr i lösöresvärde (kostar mindre än bankfacket per år) så får jag ersättningen. Helt crazy!

Inte särskilt smart med guld hemma

Jag är ingen fantast av att förvara guld hemma överhuvudtaget och gör inte så heller själv. Anledningen till det är först och främst ur ett riskperspektiv. Om man väl ändå skulle förvara det hemma så rekommenderar jag bloggrannen Cornucopias artikel:

Det enda som egentligen talar för att ha det hemma är om man tror på en zombie-apokalyps där man inte får tillgång till sitt guld om man har det på banken eller utomlands. Men i en sådan situation tänker jag att guld och silver ändå inte är det som är prioritet utan typ konserver, vatten och vapen. Man får helt enkelt göra sin egen riskanalys där.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2016-02-07 klockan 21:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Investera i guld och silver, Läsarfrågor, RikaTillsammans-portföljen.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

12 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Tror inte att det är lagligt att köpa silver momsfritt enligt ovan. Utan man måste redovisa det och betala momsen i efterhand. Värd att dubbelkolla.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sasan Mirahmadi
 2. Vit pil

  är 77 år har inget att investera men vill förstå ekonomi och investeringar mer som ett intellektuellt intresse jag tycker din blogg är jätteintressant men jag är ju nybörjare och har just upptäckt yuotube, kan inte röra mig mycket men kan i alla fall ha det roligt. Tack för bloggen!

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  barbro jansson
 3. Vit pil

  Superbra bloggavsnitt!!
  Dum fråga: Ser du problem med Bullion Vault vid Brexit?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 4. Vit pil

  Hej!
  Är kund i Swedbank sedan många år och är nu lite tveksam övet hur jag skall göra.
  Har en hel del smycken och värdepapper som jag vill försäkra mig om för eventuell stöldinbrott i hemmet inte försvinner.
  Vad är bäst att hyra ett bankfack hos er eller skall jag köpa en säker safebox, som försäkrings bolaget rekommenderar?
  Tänker lämna in smyckena för värdering, samt ta bilder på dom.
  Skulle gärna vilja ha svar på detta och kommer att sedan vända mig till bankkontoret.
  mvh.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Yvonne
  1. Vit pil

   Svårt att säga. Jag skulle nog ändå påstå att bankfacket är säkrare än en safebox hemma. Jag har läst om inbrott där tjuvar har tagit med sig hela vapenskåp som brukar vara bultade eller väger mer än 150 kr. En safebox är inte särskilt safe enligt mig. Men å andra sidan är det en engångskostnad medan ett bankfack kostar flera hundra kronor per år – om man ens får det. Det är inte helt lätt nämligen att få idag, i alla fall inte i Malmö.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej Jan,

  En fråga om BullionVault (BV). Vilken valuta köper du? Kan välja mellan Euro, Dollar, GBP och Yen.
  Antar att det bara är för att överföra pengarna till BV (som inte har SEK). Som sedan handlar det fysiska guldet.

  Tanken var att man inte att guldet skall vara kopplat till en valuta som dollar eller Euro.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Jag brukar föra över i EUR det brukar vara enklast från Swedbank som jag använder. Sedan när man säljer guldet så kan man ju välja vilken valuta man vill sälja guldet i.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej Jan
   Hur menar du att du ”för över till Euro”? Går du in och köper euro för att sedan föra över det till BV, eller hur fungerar det?

   /Henrik

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Henrik
 6. Vit pil

  Hej. Tack för en riktigt bra artikel och blogg. Jag tänkte lite på den här gulddelen i rikatillsammansportföljen. Borde det inte vara bäst att ha det i pappersguld i Avanza/Nordnet? Om man har det tex. i BullionVault och är tvungen att sälja av en del av guldet vid en eventuell ombalansering, så måste man betala separat skatt på det fysiska guldet då. Med pappersguld är det bara skatten på ISK kontot som ska betalas.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dex
 7. Vit pil

  Blir det inte lite besvärligare att kontinuerligt balansera om portföljen (dvs att sälja/köpa så att respektive tillgångskategori i portföljen uppgår till 25%) om man köper fysiskt guld? Jag antar att fysiskt guld inte kan hanteras inom ramen för ett investeringssparkonto, och att realiserade vinster därför också beskattas?

  Mvh, Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 8. Vit pil

  Angående BullionVault – har du testat hur det funkar att ta ut guldet? Hur mycket kostar det isf totalt ifall du vill ha fysiskt guld hem?

  Jag har hört att det skulle vara dyrt och den konspiratoriskt lagde kan ju hävda att detta är för att uttag inte skall göras varpå de inte skulle behöva ha allt guld i sina valv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skyking
 9. Vit pil

  hi Jan,

  Another reliable place that I have used often is
  http://www.guldcentralen.se/

  they are located in Solna, Stockholm.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rakesh D.