Ställ frågor och få svar om ekonomi av mig och andra ekonomiexperter
Sök:

Nyhet på bloggen: Frågor och svar om ekonomi

Helt ny möjlighet för oss att bli rika tillsammans genom att ställa frågor och hjälpas åt att svara på dem

Den här artikeln publicerades 2017-04-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Ett av mina mål med den här ekonomibloggen har varit att kunna föra kloka samtal om ekonomi tillsammans med andra. Jag tror nämligen att ingen har blivit framgångsrik på egen hand. Genom att öppna upp den nya ”frågor och svar”-delen tror jag att vi kan ta ytterligare ett steg att bli rika tillsammans. :-)

Kunskapen om att vi behöver varandra så att vi kan lyckas med vad helst vi än vill lyckas är ju inte direkt ny.

Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela. Om en jordklump sköljs bort av havet, blir Europa i samma mån mindre, liksom en udde i havet också skulle bli, liksom dina eller dina vänners ägor; varje människas död förminskar mig, ty jag är en del av mänskligheten. Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar; den klämtar för dig. John Donne, ”Devotions upon Emergent Occasions”, 1623

Ändå kan jag bli fascinerad att vi i Sverige fortfarande har ordspråk såsom: ”Ensam är stark”, ”Själv är bäste dräng”, ”Karl för sin hatt” eller ”Händig kvinna reder sig själv”. Alltså, ursäkta mig, men vad är det för idiotuttryck. Än så länge har jag aldrig sett en Oscars-gala där någon går fram och säger ”Alltså, jag vill bara tacka mig själv för jag har gjort det här helt själv.” Det är faktiskt en av anledningarna till att jag startade bloggen, jag gillar att göra saker tillsammans och jag tycker att något av det roligaste man kan göra är att just bli rik tillsammans. Delad glädje, dubbel glädje.

Frågor och svar om ekonomi

Under åren har jag fått tusentals frågor och det har många gånger varit ett dåligt samvete för mig. Jag har försökt svara så gott jag kan men känt mig begränsad i både tid och kompetens för jag har aldrig sett mig som en ekonomiexpert. För jag lär mig minst lika mycket på bloggen som många andra gör. Många läsare som du är väldigt kompetenta i det området som ni är kompetenta i. När jag häromdagen läste Seth Godins bok ”Tribes (annonslänk)” så slog det mig. Kan vi inte bara hjälpas åt?

Hela helgen, eller rättare sagt nätterna, spenderade jag med att koda om delar av en köpt programvara för att just möjliggöra det för oss att hjälpas åt. Nu tycker jag att jag har lyckats ganska bra ur ett rent funktionsmässigt perspektiv. Från i söndags finns följande två sidor publicerade på bloggen:

Min ambition är att publicera alla frågor om ekonomi som jag får i olika sammanhang där, men även låta dig som läsare både delta i att ställa och framförallt hjälpa andra med att svara på dem. Tillsammans tror jag nämligen att vi är minst lika bra som en eller flera ekonomiexperter.

Dessutom kommer du att få ett mejl varje gång någon besvarar eller kommenterar din fråga. Så man behöver inte ens hänga här på bloggen konstant. Bra va? :-)

De olika kategorierna av ämnen att fråga kring

Uppdelningen är per ämne eftersom det gör det någorlunda översiktligt. De initiala kategorierna blev:

De kan mycket väl komma att ändras framgent. Om du spontant ser något ämne som saknas ovan, snälla kommentera! Tack. :-)

Kan du hjälpa mig kring incitament?

Jag vill verkligen uppmuntra fler läsare som du att svara på frågor som andra ställer. Gärna även de som  är besvarade för att jag sitter på intet sätt alltid på de bästa svaren. Jag gör ju det här för att jag gillar att hjälpa andra människor och jag tycker det är väldigt roligt. Men jag vill också försöka skapa lite incitament för andra att svara, men jag har faktiskt inte någon jättebra idé på lut. Därför tänkte jag be dig om hjälp.

 • Vad skulle hjälpa dig att ta tiden att svara på frågor som du kan eller behärskar?

Svara gärna genom att kommentera nedan. Tack på förhand!


Den här artikeln publicerades 2017-04-03 klockan 21:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

7 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej!

  kalkylering

  Fasta kostnader i tkr för sin verksamhet och önskar att vinst före skatt blir 375 tkr:

  Telefoner/Internet 86
  Projektledning, kalkylavdelning 2145
  Övriga personalkostnader 410
  Hyra 510
  Bilar 256
  Ekonomisk administration 932
  Dataprogram 135
  Kläder 125
  Verktyg 130
  Övriga kostnader 246

  17 st heltidsanställda med en snittlön per månad på 35 000:-

  Beräkna företagets budgeterade fasta kostnad per timme ???

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Morgan
 2. Vit pil

  Vilka varor och tjänster samt länder handlar svenska företag med? Och varför?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  aya
 3. Vit pil

  Hahaha, din mamma är grym

  Det åsido – ser jag fel eller har du utelämnat indexfonder som egen kategori?

  Schysst utbyggnad av sidan. Har själv frågor kring det ökade köpandet av indexfonder. Vad händer om alla köper indexfonder? En i princip orörlig marknad?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pontus
 4. Vit pil

  Är de orden du använt verkligen av John Donne ( förresten : vem var han). Jag har alltid trott att de var Ernst Hemingways – jag kommer ihåg att jag läst dem i hans bok Klockan klämtar för dig ( hoppas att det är rätt översättning – jag läste den på 70-talet på tjeckiska) . Men det kan också vara så att Hemingway hade bara använt dem i sin bok. Kram mamma

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ivana Bolmeson
  1. Vit pil

   Ja, det är det. Har kollat på Wikipedia. De skriver dessutom:

   Den amerikanske journalisten och romanförfattaren Ernest Hemingway utgick från dessa ord i Klockan klämtar för dig (1940), en skildring av det spanska inbördeskriget.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Toppen. Hoppas många möjligheter att bidra med egna och få andras tankar och kunskaper

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 6. Vit pil

  Vilket fantastiskt initiativ! Så roligt att kanske kunna hjälpa andra om det jag har satt mig in i, och förhoppningsvis själv få svar på några funderingar :)
  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  sofia