Frågor och svar om privatekonomi - vecka 23, 2017
Sök:

Frågor och svar om privatekonomi – vecka 23, 2017

Frågor om bl.a. portföljerna, räntefonder, fondportföljfördelning och sparande som student....

Den här artikeln publicerades 2017-06-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag tänkte att en gång i veckan diskutera ett par intressanta frågor som kommit under veckan. Här kommer mina tankar från några av förra veckans frågor.

Veckans frågestund handlar bland annat om:

 • Hur ska man tänka när man börjar spara i en portfölj kring fördelning?
 • Hur ska man fördela sitt sparande om man sparar till hus och långsiktigt?
 • Hur ska man spara som student?
 • Ska man investera i räntefonder i dagsläget?
 • Varför är det bara utländska räntefonder i RikaTillsammans-portföljen?

Vill du ställa en egen fråga så kan du göra det här i ”Frågor och svar”.


Den här artikeln publicerades 2017-06-12 klockan 00:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Kommentera

6 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Dold avgift i deklarationen? Någon som begriper vad Erwin avser?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 2. Vit pil

  Hej! Tänkte bara säga att jag såg lite skumma saker. Såg att någon roat sig men att lägga in porrlänkar i frågespalten…..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara
 3. Vit pil

  En intressant sak du tipsade om tidigare är att eftersom räntorna är låga är att istället för att köpa korta räntefonder kan man lägga pengarna på valfritt bankkonto. Det ger mer än +-0%. Iaf i nuläget.

  Det gjorde jag direkt, inga stora summor men ger iaf något än inget. Antar att förändringen på de korta räntorna sker över tid och långsamt så att man hinner flytta från vanligt räntekonto till korta räntefonder utan att missa något.

  Hälsningar
  Andreas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Alternativet ,,räntefond ,,är ett dåligt val eftersom avkastningen är nästan noll,samt. finns en dold avgift i deklarationen sk,schablonintekter,, som tas ut på alla fonder som överstiger 50000kr ,ett sparkonto med noll ränta är ett bättre alternativ,,trots allt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erwin
 4. Vit pil

  Anser du att man bör ha ett separat öronmärkt pensionssparande utöver sin ”pengamaskin”?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
  1. Vit pil

   Det beror på hur man förhåller sig till sin pengamaskin och hur stor den är/kommer att bli tills dess att man går i pension. Om den är tillräckligt stor: nej, annars ja. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson