Frågor och svar om privatekonomi - vecka 42, 2017
Sök:

Frågor och svar om privatekonomi – vecka 42, 2017

Om hus utomlands, fastigheter, utländska fonder som skydd mot krasch och annat roligt...

Den här artikeln publicerades 2017-10-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Efter tekniskt uppehåll kommer här ett nytt avsnitt av frågor och svar om privatekonomi. Den här veckan handlar det om hus utomlands, är utländska fonder ett skydd mot en svensk aktiekrasch och lite om fördelarna med fastighetsinvesteringar.

Alla frågorna plockar jag och Caroline från ”Frågor och svar”-delen här på bloggen. Till följd av feedback så testar vi här ett lite kortare format med (i min värld, bara) 25 minuter. Återkom gärna om det kändes bättre.

Som vanligt kan du lyssna på avsnittet även som podd.

Hoppas att du gillar det. Förhoppningsvis kommer det lite mer sådant här nu framgent när Caroline och jag jobbar mer tillsammans. :-)

 


Den här artikeln publicerades 2017-10-18 klockan 00:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Kommentera

16 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Tack för trevlig blogg!
  Ang den till nästa gång utlovade diskussionen om ev bostadsbubbla : Om luften skulle gå ur marknaden, hur stort prisfall räknar du med att det blir, hur länge tror du det varar? Exempelvis i Stockholms innerstad. Förstår också att det beror mkt på ränta, inflation, arbetsmarknad, ränteavdrag etc men finns det några internationella erfarenheter eller andra observationer/hypoteser som sätter någon siffra på det? Är alla kunniga experter förresten lika överygade som bloggosfären och pressen om att vi har en bubbla?
  Med vänlig hälsning,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pontus
  1. Vit pil

   Tittar man historiskt och utomlands så skulle min gissning vara en nedgång på mellan 20 – 45 procent över en 5 års period. Alla är ju inte lika övertygade, framförallt inte köparna, det är ju därför det fortsätter fortfarande. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Som nybliven ägare till en hyresfastighet sitter man ju som på nålar i väntan på inlägget om hon som äger 500 lägenheter. Du har hintat om det länge nu…. när kommer det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Hej Johan,
   jag ska försöka skriva något om det här innan slutat av november men kan inte lova det till 100%. Men det kommer!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Caroline Bolmeson
 3. Vit pil

  Jag har lägenheter utomlands. Det går som sagt som tåget, utför, utan bromsar mot stupet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
  1. Vit pil

   Haha… (sorry att jag skrattar, men det var en väldigt rolig kommentar) :-D

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  25 minuter är bättre :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tommy
  1. Vit pil

   Haha, tack för den feedbacken!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  När du gör korttidsaffärer som med börsintroduktionen Climeon eller liknande. Gör du det via ISK eller vanligt aktiekonto?
  Gjorde tillfällig insättning på ISK men fick ingen tilldelning.Alla insättningar på ISK beskattas ju.
  Så jag vet inte om jag skall ta ut de igen för att ev. placera de i något annat utanför ISK, vill ju inte ha de oplacerade på ISK utan kanske på ett räntekonto tills nästa tillfälle kommer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tommy
  1. Vit pil

   Jag brukar försöka göra det på de konton som är tillgängliga. Alla konto-typer är inte alltid tillgängliga. Sedan har jag förmånen att kunna ha ett par tusen stående på dessa konton (använder delvis mina buffert-pengar).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Tycker du missade poängen lite med utlägget om diversifiering. Det är ju helt klart så att stora länder eller händelser påverkar i princip hela världen(s börser), men däremot små länder eller lokala händelser behöver ju inte påverka hela världen. T.ex. krisen i Venezuela har ju inte fått hela världen att gå i konkurs. Jag tror att det var mer ett sådant scenario som frågeställaren hade i åtanke, där något lokalt i Sverige fick just den inhemska ekonomin att krackelera. Inte att hela världen med USA eller Kina i spetsen skulle hamna i deflation.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
  1. Vit pil

   håller med Kalle fullständigt.
   I de flesta länder i världen så äger 70-85 % av befolkningen sina bostäder obelånat medan det i Sverige endast är 9%, Dessutom är genomsnittliga individen i Sverige privat belånad i en omfattning som saknar motstycke någon annanstans och har dessutom i jämförelse mycket lågt eget sparande, vilket gör att en ekonomisk kris här kan slå ut stora delar av befolkningen i Sverige men kommer inte påverka livssituationen för befolkningen nämnvärt på världskartan. Att 76 % av befolkningen i Grekland obelånat ägde sina bostäder samt att närmare 50% hade en årslön i besparingar gjorde att Stats-/finnas-krisen där inte innebar en konsekvens med omfattande grekiska flyktingströmmar i andra länder. Tvärtom gav en minskad statsekonomi och kollapsande administration istället möjlighet för stora delar av befolkningen att öka sitt privata ägande,

   0
   Gravatar ikon för användaren
   thomas
  2. Vit pil

   Jag håller med Kalle, jag fick samma uppfattning och det hade varit väldigt intressant att höra ett svar från den synvinkeln.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Simon
 7. Vit pil

  Går det att ladda ner på något sätt som mp3 etc?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Ja, borde gå via soundcloud.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Du kan ladda ner direkt från denna sida om du klickar på ikonen med en pil ner till ett streck precis under soundcloud-loggan.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Simon