1 miljon att investera
Sök:

1 miljon att investera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders

ställde för sedan frågan: 1 miljon att investera

Hej.

Vi har en miljon som vi undrar hur vi skall investera på bästa sätt?

Vi har ett bolån med belåningsgrad på ca 50% och har funderat på om vi skall betala av ännu mer på det. Vi klarar våra löpande och fasta kostnader utan problem och har pengar över till annat samt sparande till om det skulle ske något akut.

I och med att vår bolåneränta är så pass låg känns det som att vi skulle kunna investera miljonen på ett sätt som ger mer avkastning än vad vi har i räntekostnad på lånet.

Vet inte riktigt när vi skulle behöva pengarna så de kan investeras på längre tid (mer än 3 år iallafall).
Det enda vi kan komma på då vi skulle behöva dessa pengar är om vi får för oss att byta bostad vilket är mindre sannolikt då vi redan bor riktigt bra.

Vad är era tips?
Fonder, aktier, sparkonto, guld, landställe, madrassen?

Vi är öppna för alla förslag samt ganska riskbenägna:)

Mvh/ Anders och Karin

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker ni gör rätt som håller er till 50% belåning. Det är inte lönsamt att amortera mer när räntan är så låg.

Vi rekommenderar allt i aktier om sparhorisonten är 10-15 år eller längre. Vilket det i ert fall inte är. Tre år är relativt kort tid. För 3-5 år tycker jag 30/70 (aktier/obligationer) är rimligt. För 5-10 år 50/50. Ett alternativ till det sistnämnda kan vara 1/3 aktier, 1/3 högräntefond, 1/3 lågräntefond. Där har ni åtminstone 2/3 av portföljen i fast inkomst ifall ni skulle behöva ta ut pengarna i förtid.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anders!

Som CL påpekar ovan så säger ni minst 3 år, det är svårt att rådge om man inte vet hur långsiktigt sparandet är.
Ni kanske ska kolla på att dela upp sparandet i olika portföljer?

Läs/lyssna på ”Fyra-Hinkar-Strategin” för att bilda en egen uppfattning om hur du vill dela upp ditt sparande.
Sedan försök bestämma olika tidshorisonter på sparandet så kommer det bli enklare att göra val.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Eftersom ni inte vet vad ni ska ha pengarna till eller när så har ni kanske inte så myclet drömmar investerade i dem ännu. Då är mitt tips att betrakta dem som långsiktiga och investera med hög risk. Om ni en vacker dag kommer på något ni vill använda pengar till, då kan ni dra ner risken för att matcha er nya riskvilja. I brist på andra planer är det i princip pensionspengar. Så ser jag det i alla fall, men detta är en väldigt personlig uppfattning och det är viktigt att ni själva tänker igenom det tillsammans. Ni måste kunna sova gott om natten också.

Ett alternativ är att köra in pengarna på Lysa.se där ni får ett verktyg som hjälper er att hitta er egen riskvilja, och sedan investerar utifrån den.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-13 klockan 15:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.