10% aktier per år.
Sök:

10% aktier per år.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alex

ställde för sedan frågan: 10% aktier per år.

Hej,

har sett rekommendationen att ha 10% aktiefonder i tex nybörjarportföljen per år man kan avvara pengarna.

Är detta en för riskabel taktik att använda för pengar man sparar till kontantinsats?

Mitt husköp ligger ca 1 till 3 år bort, men detta ändras ofta.

Min tänkta fördelning ser då ut såhär

  • Buffert, 100k Sparkonto
  • kontantinsats 750k 20/80
  • Mellanrisk 0kr månadsspar 8k 60/40
  • Högrisk 0kr månadsspar 2k 90/10

Tacksam för svar och åsikter, ha det bra!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är en tumregel som går ut på att minska mängden pengar du riskerar att förlora i en börsnedgång. En relaterad tumregel är att börsen kan halveras i värde på kort sikt som det sedan tar tio år att hämta tillbaka. Om du då har till exempel 30% exponering mot börsen så riskerar du att förlora ca 15% av ditt kapital. Sedan kan man räkna lite på återhämtningen om man vill, men den är så pass osäker att det inte riktigt är värt att hålla på.

I ditt fall vet du antagligen ungefär hur mycket pengar du vill ha till kontantinsatsen. Hur mycket du kan ha på börsen beror då på hur flexibel du är med husets inköpspris och/eller hur många extra år du är beredd att vänta ifall börsen störtdyker.

Jag tycker att horisonten 1-3 år är så pass kort att du bör undvika börsen helt för de pengarna. Du kan tjäna någon tusenlapp på att lägga kanske 10% i en aktiefond, men räkna inte med att du hinner hämta tillbaka eventuella nedgångar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Är alla portföljer ovan till kontantinsats eller bara den som heter ”kontantinsats”?

Det finns en tidigare tråd där jag skriver om kombinationen aktier/obligationer för att uppnå önskvärd risknivå. T.ex. följande data är för OMXS30 (Avanza Zero) och AMF Räntefond Lång:

  • 10/90: max underwater 1 år
  • 20/90: max underwater 1,5 år
  • 30/90: max underwater 2 år

Det är alltså den maximala tid portföljen legat minus. Vad i faktabladen hade varit ”kan vara olämplig för investeringsperiod kortare än X år”.

Enklast vore förstås sparkonto med insättningsgaranti på så kort tid.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-30 klockan 09:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.