100% aktiefond, 2,59 sharpekvot?
Sök:

100% aktiefond, 2,59 sharpekvot?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Allan

ställde för sedan frågan: 100% aktiefond, 2,59 sharpekvot?

för första gången visas sharpekvot på mitt investeringssparkonto, vad kan jag dra för slutsatser av det?

har 100% aktiefond på det kontot, sharpekvot på 2.59 (!), standardavvikelse 10%

verkar ju vara en helt sjuk sharpekvot speciellt eftersom jag helt saknar räntefonder., kan det bero på att kontot bara är strax över 1 år gammalt och att börsen har gått som tåget?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jan skrivit en jättebra och utförlig artikel om Sharpekvot. https://rikatillsammans.se/sharpekvot/

Han skriver bland annat:

”Normalt sett när jag ser någon Sharpekvot på över 1.5 så är jag skeptisk eftersom då är det ofta något annat som pågår. Det vanligaste är att det är en alldeles för kort tidsperiod. Jag brukar tjatar om 10 års perioder för dessa har historiskt tenderat att både ha med en börsuppgång och en börsnedgång. På det sättet balanserar siffrorna. Om man tittar på Sharpe-kvoter som bara har haft en halv konjunkturcykel, som nu där vi har haft en börsuppgång i princip sedan 2009, då kan det lätt bli missvisande.”

Så jag tror nog att du har rätt med din aning att en portfölj som är knappt ett år gammal och dessutom endast varit i högkonjunktur kan ge en sharpekvot som inte är särskilt användbart.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

bra artikel. den har jag missat. tack för tipset

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ja, jag läste genom den också efter jag skickade länken. ;) Mycket läsvärt och det blev en hel del klarare hur, varför och när man eventuellt kan använda Sharpekvot. I alla fall inte för att skryta med när det bara handlar om en kort period. Hahaha… tyvärr. ;P

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-17 klockan 00:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.