100% aktier - Lysa eller Länsförsäkringar Global Indexnära?
Sök:

100% aktier – Lysa eller Länsförsäkringar Global Indexnära?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christina

ställde för sedan frågan: 100% aktier – Lysa eller Länsförsäkringar Global Indexnära?

Om jag vill sätta in en summa pengar i enbart aktier och spara detta på cirka 10 års sikt, är det mer ekonomiskt då med Länsförsäkringar Global Indexnära än att ha ett Lysa-konto med 100% aktier? Den förväntade avkastningen är väl inte alltför olika, men avgiften är ju dyrare hos Lysa. I Lysa får man automatisk balansering, men den utnyttjar man ju inte om man har 100% aktier. Tänker jag rätt? Finns ändå fördel med Lysa?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Sådana globalfonder följer ett visst index, i detta fall ”MSCI World Total Net Return”. Du får t.ex. ingen exponering mot Kina eller tillväxtländer. Jag gissar att dessa långsiktigt kommer växa mer än t.ex. Japan, som är det näst största landet i Länsförsäkringar Global Indexnära. Du får inte heller exponering mot småbolag, som ofta visats sig växa mer än storbolag.

Jämför det mot vad Lysa investerar i https://lysa.se/whitepaper/.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om man ser till historiken är det ingen tvekan: LF global indexnära! Sifforna nedan är LF inom parantes och  Lysa 100 % utan parantes.

i år          -23 %   (- 19 %)

1 år        -11 %   (-8 %)

5 år        +17 % (+ 29 %)

På kort sikt är det alltså 3 à 4 % lägre avkastning. Det blir många tusenlappar på sikt. Det är avkastningen som spelar roll inte avgiften!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Detta är för att USA gått väldigt bra. Vill man sänka sin diversifiering ytterligare kan man lika gärna köpa en USA-fond med 100% USA.

    … Eller så diversifierar man sig.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Köp inga USA fonder. Behåll globalfonden men skippa LYSA!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-15 klockan 20:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.