10000 kr i fonder, gör jag fel?
Sök:

10000 kr i fonder, gör jag fel?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lovisa

ställde för sedan frågan: 10000 kr i fonder, gör jag fel?

Hej!

1. Jag har börjat spara i ett ISK, målet med sparandet är min pension. Jag hade 10 000 kr till förfogande och placerade dem i 7 olika fonder.

2. Jag är student och kommer kunna månadspara 200 kr. Jag har tänkt att spara 90% av de 200 kr i en global indexfond och resterande 10% i en räntefond som krockkudde.

Fråga 1a: Var det osmart av mig att placera mina 10 000 kr i 7 olika fonder när jag bara kommer månadspara i 2 av dem?

Fråga 1b: Ger det mig något? Mer pengar? Mindre pengar?

Fråga 2: Skulle jag istället placerat de 10 000 kr genom principen 90/10 i de två fonderna jag ska månadsspara och sen i takt med att mitt månadssparade blir högre successivt öka upp antalet fonder i min portfölj?

Fråga 3; Bör omplacera mina pengar?

Hoppas någon kan svara på mina frågor, känner mig lite vilsen.

Med vänliga hälsningar

Lovisa

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du kommer inte kunna månadsspara i 7 fonder med endast 200 kr då dom flesta fonder kräver minst 100 kr i insättning.

Jag hade nog satt 200 kr i globalfonden och sen ombalanserat 1-2 gånger per år. Eftersom du säger att du studerar så antar jag att du har väldigt många år kvar till pension och då är ju inte krockkudden lika viktig då börsen kommer gå upp och ner väldigt många gånger innan du går i pension.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Med så lång sparhorisont räcker en globalfond väldigt långt. Skulle en region gå bättre än någon annan, så kommer detta på sikt att avspegla sig i fonden. En annan sak att tänka på är att din lön och dina utgifter är i svenska kronor. Att därmed ha en del av sitt sparande i SEK känns därför rimligt. En krockkudde i form av räntor är i och för sig bra ,men det är något kan komma senare.

Jag hade i nuläget därför nöjt mig med två fonder. 100 kr i en global indexfond och 100 kr i en svensk indexfond, och fört över befintliga fonder till dessa två. Max en gång per år hade jag balanserat om. På sikt kan du givetvis skaffa fler fonder och balansera om oftare, men det är inget som brådskar. Att bara mala på med några 100-lappar  per månad, år efter år, kommer att ge resultat på sikt.

Detta är min högst  personliga åsikt och jag kan givetvis inte garantera att den är rätt. Gör som du tycker känns bäst själv.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-20 klockan 16:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.