12-åring vill investera eget sparande
Sök:

12-åring vill investera eget sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria Pedersen

ställde för sedan frågan: 12-åring vill investera eget sparande

Hej, min 12-åring sparar sin veckopeng och har nu fått upp ögonen för aktier. Han vill öppna eget konto på bra ställe och själv kunna styra sina investeringar. I dagsläget pratar vi strax under 10 000kr som han har att investera. Vad ska man tänka på? Har du några bra tips? Tack på förhand /Maria

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För det första får inte banken signera avtal med minderåriga, så där får du hjälpa honom att starta ett konto men det kanske var uppenbart.

Ska han investera över tid eller vill han sätta in pengarna och hoppas dem växer till sig tills den dag han fyller 18? 25? pension?

Tycker som alltid att man ska göra ett automatiskt månadsköp från bankkontot för att sprida känsligheten för timingen av investeringen, även fast det handlar om ett mindre belopp. Rimligt kanske är 500kr i månaden? Ju längre sparhorisont desto mer aggresivt. Avanza har billiga fonder som heter Avanza Auto 1-6, där en högre siffra speglar en högre risk men möjlighet till bra avkastning. Jag har t.ex Avanza Auto 6 som en del av mitt pensionssparande, men Auto 2 som en del av mitt kortsiktiga sparande.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, tack för svar. Han vill investera sin veckopeng regelbundet samt lite extra pengar han lyckas skrapa ihop så det är nog runt 500 kr per månad. Hans motivation är att få ihop en miljon. Tidsperspektiv har han inte tänkt så mycket på. Han är road  av att följa börsen och vill gärna köpa aktier.    Detta är hans eget initiativ till sparande och inte det ”barnsparande” vi föräldrar sköter. /Maria

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ok, jag skulle fortfarande säga att det bästa för honom är att sprida ut summan över ett år eller två. Man hittar alltid nya intressanta bolag eller bra köplägen längst vägen så då är det gott att ha lite torrt krut på kontot.

  Dessutom, skulle det komma en sättning på 50%, så är det en 100% ökning till samma kurs igen. Så vikten av att köpa i rätt lägen är enorm.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mr.M

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Kul att din son är intresserad av att investera sina sparpengar istället för att bränna allt på… jag vet nog inte vad 12-åringar bränner pengar på, faktiskt. :-)

Att sprida ut investeringarna tidsmässigt tycker jag är onödigt när det är en så liten summa, även om det blir lite större risk att låta bli.

Egentligen tycker jag att han kan köpa de aktier han känner för och går det inte bra så har han i alla fall lärt sig något. Men man kan ändå, gemensamt, göra en strategi för investerandet, som man håller fast vid sedan. T.ex. att max ha 10 % i en enskild aktie, eller att man göra X affärer per år. Och att man ska ha läst på om bolagen man vill investera i kunna redovisa varför just det bolaget är bättre än alla andra. Sedan skulle man även kunna rekommendera att sätta hälften av pengarna i en global indexfond och sedan se om aktierna han själv valt presterar bättre än indexfonden.

Rent praktiskt har jag tyvärr inte koll riktigt hur man gör med någon som är omyndig, men där hjälper banken säkert till. Ett ISK på Avanza eller Nordnet rekommenderas.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kul!

Bra ställe™ i detta sammanhang är Avanza eller Nordnet. Båda dessa har fritt courtage på Stockholmsbörsen för de som aldrig har nått upp till 50.000 kr respektive 80.000 kr i behållning. Avanza upplevs av många, inklusive mig själv, som mer användarvänligt än Nordnet, men Nordnet är helt OK. Det finns dessutom en massa olika värdepapper att köpa där även om man tröttnar på eller blir rädd för aktier.

Förmodligen är det ett investeringssparkonto han ska ha, ett ISK. Då slipper han strulet med att deklarera varje lite affär, utan det fixas automatisk i den vanliga deklarationen.

Om han vill köpa riktiga aktier föreslår jag att han börjar med investmentbolag. De har historiskt gått bra i Sverige och ger riskspridning i och med att de äger andra företag. Ofta finns det dessutom en stark ägarfamilj i bakgrunden som enligt mina egna teorier drivs av en ”hederskultur” (i positiv bemärkelse) och inte vill schabbla till det med släktens goda rykte.

Om han kan tänka sig fonder är det bara att köpa 100% billig globalfond varje månad, exempelvis Avanza Global, Swedbank Robur Access Global eller Länsförsäkringar Global Indexnära. Väldigt enkelt och det kommer man långt på, men om intresset är större än så finns det mycket att läsa här på Rika tillsammans om lite mer sofistikerade portföljer. Med exempelvis en andel räntefonder i portföljen blir svängningarna inte riktigt lika kraftiga som med enbart aktier, vilket kan vara bra om man hatar att förlora pengar.

Men fonder alltså… Huuur kul ä dä?

Att köpa riktiga aktier är jättekul, tufft och allmänbildande, men glöm inte bort: ”Investerar du i aktier? Då är du högst sannolikt en förlorare…”

Investerar du i aktier? Då är du högst sannolikt en förlorare…

Jag tycker dock att det är bättre att fokusera på att fånga hans intresse för börsen. Det är bättre att hålla igång och tycka det är kul att spara och investera, och göra lite fel, än att investera korrekt enligt proffstyckarna, men tappa sugen och lägga av för att det är så fruktansvärt tråkigt.

Glöm dock inte bort att titta din son djupt i ögonen och förklara att börsen brukar dyka 30, 40, 50, 60, 70, … % en eller par gånger per årtionde, och då gäller det att ha is i magen och fortsätta köpa trots att det känns som att aktier aldrig någonsin kommer bli något att ha. Många verkar ha fått stora skälvan och vill banga ur nu, trots att börsen bara gått ner 10 %.

Om man tillåts ge ett lite syrligare svar skulle det vara att det är bättre att han spekulerar bort hela sin förmögenhet när han är ung, än att han gör som oss andra gör det på äldre dar. Då har han fler år kvar av livet att utnyttja sina lärdomar på och reparera skadan.

Slutligen: Ett stort lycka till, till din son.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2018-10-22 klockan 05:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.