15 år och vill börja spara 350 kr i månaden och har 5 000 kr.
Sök:

15 år och vill börja spara 350 kr i månaden och har 5 000 kr.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

Den här artikeln publicerades 2017-04-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: 15 år och vill börja spara 350 kr i månaden och har 5 000 kr.

Hej,

Jag är bara 15 år men jag vill börja investera pengar som jag sedan kan ta ut när jag är runt 30.

Mina föräldrar kan nog hjälpa mig att göra ett konto och sådär men de kan ingenting om fonder. Jag kan spara 350 kr i månaden och jag har ca 5000 kr sparade.

Vad ska jag göra?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

På så lång sikt är det 100 % aktiefonder som gäller. Satsa på billiga indexfonder, max 0,4 % avgift, helst inte över 0,2.

Själv är jag kund hos Avanza, som har ett väldigt stort utbud av fonder och en användarvänlig webbsida. Nordnet ska vara ungefär likvärdig. Jag tror inte storbankerna har samma utbud av fonder, utan de är mest intresserade av att sälja sina egna dyra fonder, så jag rekommenderar att öppna ett konto på Avanza eller Nordnet.

Vilka fonder man ska satsa på är lite av en smaksak, men en billig globalfond är en bra grund.

En fördelning kan vara:

 • 50 % global
 • 20 % Asien
 • 20 % Spiltan investmentbolag
 • 10 % tillväxtmarknader

Ovanstående är bara ett exempel. Jag tycker det är viktigt att man själv tror på det man investerar sina pengar i.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  När ska man ta ut pengarna då? Säg att fonderna gått minus när jag är 30, hur gör jag då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 2. Vit pil

  Du kan ta ut pengarna när du vill. Det är högst osannolikt att de har gått minus när du är 30 år. Men om de har gått minus för att du har otur det året, så är det bästa tipset att vänta ett par år.

  Mitt tips är också, säg till dina föräldrar att köpa min bok ”Gör ditt barn rikt” (annonslänk). Den kostar 177 kr, men du får 300 kr när dina föräldrar öppnar konto på Nordnet så kan du börja spara där. Ni tjänar 130 kr på att köpa boken och där står allt du (och dina föräldrar) behöver veta. :-)

  Om de inte går med på det, mejla mig så ordnar jag en bok gratis till dig, men det är en bättre affär för oss båda om du gör enligt ovan. Då betalar Nordnet nämligen. :-D

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-11 klockan 20:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.