150 000 kr som startplåt för ett pensionssparande - hur gör jag?
Sök:

150 000 kr som startplåt för ett pensionssparande – hur gör jag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pia S.

Den här artikeln publicerades 2017-04-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: 150 000 kr som startplåt för ett pensionssparande – hur gör jag?

Jag behöver ett råd. Min dotter är 35, har bott utomlands sedan 20 och inte sparat något till sin pension. Dock tillbaka i Sverige nu och i arbete. Jag har ca 150 000 kr som jag vill investera i något, som kan växa och vara till hjälp för henne i framtiden.

  • Vad rekommenderar du? Kapitalförsäkring, pensionsförsäkring, ISK, fonder…?
  • Ska jag göra insättningar/månad eller allt på en gång?

Pengarna finns nu på ett konto, som ej ger mycket i ränta.Vänlig hälsningPia

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Pia,
Det hela kommer bli lite personliga åsikter.
Jag skulle rekommendera att du sparar i ett ISK, där du sätter upp en uppsättning med fonder (t ex. enligt Rika Tillsammans portföljen eller Nybörjarportföljen (https://rikatillsammans.se/fondportfolj/)). Om du redan nu vet att det ska vara ett pensionsspar så bör du vikta över mer mot aktier, då kan du med fördel välja den ”Globala Barnportföljen” istället.

Om du vet att du kan avvara hela summan så är det lika bra att sätta in allt direkt.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-14 klockan 10:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.