150000 som ska placeras
Sök:

150000 som ska placeras

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karolina nilsson

Den här artikeln publicerades 2017-10-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: 150000 som ska placeras

Jag har oväntat fått 150000 som jag vill placeras, jag vill se dem växa i 5 år

vilken bank ska jag välja?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bank spelar mindre roll. Det som är viktigt är vilket sparande du väljer.

Men en bank som är omtyckt är Avanza för deras enkelhet. Otroligt lätt och bekvämt att vara kund där.

Men återigen, klura mer på hur du vill investera. Risknivå? Hur skulle du må om det insatta kapitalet sjunkit med 30% om 5 år? Den risken finns vid val av bara aktier. Å andra sidan är det lika mycket risk att du fått lägre avkastning på kapitalet om du utöver aktierna även investerat i krockkuddar (långa/korta räntor, guld).

Tåls att klura på. Men för Guds skull, ge inte bort dina pengar till en bankförsäljare. Gör hemläxan och läs på.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns inga garantier att dina pengar kommer växa sig större efter 5 år än vad du har satsat. Bara den senaste börsdippen på runt 7-8% under sommaren ger en fingervisning om hur \”osäker\” investeringar på börsen är. Å andra sidan har ju börsen de senaste veckorna återhämtat sig rätt bra!

Har man däremot en större \”krockkudde\” i form av räntor och obligationer, fick man se en mindre värdeminskning av sin portfölj jämfört med portföljer som bara består av aktiefonder.

Så, jag skulle nog rekommendera dig att köra Nybörjarportföljen, där ränte/obligationsfonder utgör 40% av portföljen och resten, 60%, aktiefonder.

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

Men du måste ha i åtanke att de pengar du vill investera riskerar att kraftigt minska i värde om ett stort börsras inträffar under 5 årsperioden och att det kommer ta många år innan man ligger på +-0 igen. Du bör alltså ställla dig frågan ; Vad är målet med mitt sparande? Är det pengar till bostad som jag måste använda efter 5 år?? Kan jag tänka mig att spara längre än 5 år?

Ju längre sparhorisont, desto bättre är det. En lång sparhorisont på t ex 10 år eller mer innebär att du inte behöver oroa dig för mycket om börsen skulle krascha – en återhämtning kommer att ske förr eller senare och du kommer förmodligen att gå med plus när du står vid spartidens slut.

Om du kan tänka dig att spara längre än 5 år, kanske uppemot 10 år eller mer, kan du även ha mindre andel räntefonder i din portfölj för att öka chanserna (och riskerna) att få bättre avkastning.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-01 klockan 22:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.