18 år och välja aktiefonder!
Sök:

18 år och välja aktiefonder!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av John

Den här artikeln publicerades 2017-10-07 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: 18 år och välja aktiefonder!

Hallå där! jag är 18 år gammal och har under ett års tid intresserat mig för aktier och sparande. Har nyligen öppnat ett ISK-konto på avanza och har även sparat ihop ett startkapital, är alltså redo att sätta igång.

Jag vill ha ett löpande sparande som sträcker sig över väldigt lång tid, kanske 30 år. Är därför inne på spåret med aktiefonder, vet dock inte vad eller hur jag ska välja bland utbudet. Ber därför om tips generellt kring om hur jag ska tänka kring detta.

Är relativt färsk kring hela aktiemarknaden därför välkomnas alla tips och kommentarer som kan tänkas hjälpa!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tycker alltid att det är så kul när jag läser om så unga människor som du som redan tänker på långsiktigt sparande. Det ger dig ett jätteförsprång mot de som börjar senare. För att Tid är din bästa vän i sparandet!

Tips nr 1. Läs så mycket du kan på Jans blogg och kolla in Avanza akademin som finns på Avanzas hemsida. Själv tycker jag också mycket om att lyssna på Warren Buffets råd för oerfarna investerare. Han är så positiv och klok.

Tips nr 2. Tänk på att välja fonder med ingen eller mycket låg avgift. (o eller 0,2-0,5%)

Tips nr.3. Spara konsekvent varje månad minst 10% av din nettoinkomst.

Tips nr 4. Lång tid innebär att du kan ta en högre risk. Vilket betyder att din portfölj kan innehålla en större andel       aktiefonder(helst indexfonder låg avgift). Till exempel 80%. Och en mindre andel räntefonder. T.ex. 20%. Kolla på Jans  3 portföljförslag.

Hoppas det här var till hjälp!

Mvh. Eric

 

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-07 klockan 11:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.